Újdonságok - Novinky

          • Költészet napja

          • 2024. április 12.

            A költészet napja alkalmából  iskolánk felső tagozatos tanulói egy irodalmi kvízt oldottak meg. A kvíz különféle kérdéseket tartalmazott a költők életrajzával kapcsolatban, fel kellett ismerni a költőket múzsáik, verseik vagy a szempárjuk alapján. Szükség volt kicsik és nagyok tudására egyaránt. Szerencsére a csapatok összhangban dolgoztak,  a gyerekek érdeklődéssel fogadták a feladatokat. Rendkívül jó hangulatban telt az erre szánt idő.

          • Léván jártunk...

          • 2024.04.04. 

            A Katedra Matematikaverseny levelező része négyfordulós volt. A résztvevő tanulók közül Antala Sofia (9.o.) egyenes ágon bejutott az országos döntőbe. Lévai Noémi (6.o.), Szabó Tamás (6.o.) és Terdy Jázmin (8.o.) pedig meghívást kaptak az országos elődöntőbe, amely 2024.04.04. került megrendezésre Léván, a Juhász Gyula Alapiskolában. Az igényes feladatok sikeres kiszámolásával mindhárman bejutottak az országos döntőbe. Gratulálunk és további sikereket kívánunk tanulóinknak!

          • Beszámoló - beíratás az iskolába

          • Nyitott nap, beíratás az első osztályba

            2024. 03. 27-én nyitott napot tartottunk az óvodásoknak, akik részt vettek az elsősök óráján, majd kipróbálták magukat az iskolapadokban. 2024.04.05-én pedig lezajlott az ovisok beíratkozása az első osztályba. A beíratott tanulóknak egy kis ajándékkal, az iskolai tanulmányaikban hasznos csomaggal kedveskedtünk a Szülői Szövetség jóvoltából. Köszönjük a bizalmat!

          • Tompa Mihály szavalóverseny

          • 2024.3.26. - körzeti forduló

            2024. március 26-án zajlott a  Tompa Mihály Országos verseny körzeti fordulója, ahol szép számban képviseltették magukat iskolánk tanulói. Három kategóriában, vers- és prózamondásban mérték össze tehetségüket. Bronz sávos minősítést szerzett Kiss Zsófia, Komjáthy Dorka, Könnyü Maja (1.kategória), Vasi Zsófia (2.kategória), Obert Lilien, Libai Pál (3.kategória). Ezüst sávos besorolást kapott Szigeti Hanna, Fábik Márton, Bölcs Kata Luca, Kiss Viktória (2.kategória). Szabó Klaudia arany sávos lett (2.kategória), ő képviseli az iskolát a járási fordulóban. Büszkék vagyunk valamennyiükre, mindnyájan méltón helytálltak.

            Fábik Mónika

          • Szülőföldön magyarul - pályázat

          • 2023/24

            Tsiztelt Szülők!

            A „Szülőföldön magyarul” program- oktatási-nevelési támogatás felhívását a Nemzetpolitikai Államtitkárság eddigi tájékoztatása szerint 2024. április 3-án hirdeti meg. A szülők 2024. április 3. és május 3. között kizárólag elektronikusan nyújthatják be támogatási igényüket www.mipont.hu oldalon.

            A felület kitöltése után szükséges kinyomtatni és aláírni a dokumentumot, majd eljuttatni az osztályfőnöknek legkésőbb május 3-ig. Bővebb információ az alábbi linken, valamint a csatolmányokban található.

          • Dobré slovo - szlovák nyelvű szavalóverseny

          • 2024.3.26.

            2024. március 26-án került sor a "Dobré slovo - Jó szó" szlovák nyelvű szavalóverseny járási fordulójára Komáromban. Iskolánkat Terdy Jázmin 8. és Egri Zoltán 7. osztályos tanulók képviselték. Gratulálunk!

            Púzsér Márta

          • Vendégek Magyarországról!

          • 2024.3.21.

            Március 21-én, egy csütörtöki délután magyarországi barátaink ismét meglátogatták iskolánkat. Vendégeink Dánszentmiklósról illetve Albertirsáról érkeztek. Az iskolánk klubhelyiségben egy fogadással vártuk az érkezőket, majd egy kis kultúrműsor keretén belül a 6. osztályos tanulók és a 8.-os Terdy Jázmin röviden bemutatták iskolánkat, majd tanulóink által szerkesztett verseket szavaltak Csicsóról. Tettünk egy nagy sétát falunkban: megmutattuk a Zichy- kastélyt, a 7- vezér szoborparkban Frech Tibor tanító bácsijuk büszkén mutatta meg tanítványainak édesapja szobrát: Frech Ottó bácsi „Nagyboldogasszony” című alkotását. Illetve a tanító bácsi bátyja: Frech Gábor is alkotott itt, Szent István szobrát Köteles Lászlóval ő faragta. A”Magyarnak maradni” emlékpark alkotásai között meghallgathattuk a csicsói Nagy Géza bácsi rövid beszámolóját Attila hun vezérünk szobrának kálváriájáról. A séta után ugyan kissé fáradtan, de élményekkel telve tértünk vissza iskolánkba, ahol az igazgató úr már várt bennünket: égő tábortűz és finomságok vártak minket. A tábortűz körül ülve szalonnát sütöttünk, gitároztunk, énekeltünk. Közös „himnuszunk” a „Nélküled” című dal eléneklése tette igazán „közössé” a napot. Vendégeink és saját tanítványaink mosolygós arcát látva elmondhatom, szerintem mindenki jól érezte magát! Jövőre visszavárjuk magyarországi vendégeinket!

            Nagy Edit

          • Beíratás az első osztályba

          • 2024/25

            Tisztelt Szülők!

            A csicsói Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda értesíti Önöket, hogy a beíratkozásra iskolánk első évfolyamába 2024. április 5-én (10.00 - 11.30 és 12.30 - 16.30) kerül sor az iskola épületében. 

            Azokat a gyermekeket kötelező beíratni az alapiskola első évfolyamába, akik 2024. augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket. Halasztás esetén is be kell íratni a gyermeket. Ebben az esetben a megfelelő dokumentumokkal alátámasztva (gyermekorvosi nyilatkozat, prevenciós intézmény nyilatkozata, szülői kérvény) az óvoda igazolja a gyermek iskolaéretlenségét. 

            A beíratás a gyermek és (lehetőség szerint) mindkét szülő jelenlétében zajlik. Amennyiben csak az egyik szülő tud megjelenni, szükséges kitölteni a csatolt nyomtatványt.  A beíratáshoz szükséges dokumentumok:

            • mindkét törvényes képviselő személyi igazolványa,
            • a beíratandó gyermek születési anyakönyvi kivonata,
            • a beíratandó gyermek egészségügyi biztosítási kártyája,
            • indokolt esetben a bírósági végzés fénymásolata a gyermek elhelyezéséről (amennyiben csak az egyik törvényes képviselő járhat el a gyermek ügyében)

            Várjuk sok szeretettel az elsősöket és szüleiket!

            Molnár Gábor, igazgató 

          • Március 15.

          • Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitőréséről emlékeztünk meg az iskolában. Tanulóink egy kvízjátékon keresztül frissíthették fel tudásukat az akkori eseményekről, majd a Nofene csapata adott elő jeleneteket a kultúrházban bemutatott esti előadásból. Gratulálunk tehetséges tanítványainknak, és köszönjük Nagy Edit tanító néninek a befektetett energiát és az élményt!

            Molnár Gábor

          • Ünnepi rajzpályázat

          • március 15.

            Az Alapítvány a'48- as Hősökért,a Kecskeméti Katona József Múzeum és a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya idén is meghirdette a már hagyománnyá vált március 15-i rajzpályázatukat,amelynek témaköre: "Március 15! Üdvözöllek téged, Dicső szép múltadba lelkem is betéved." /Taksonyi József/

            Iskolánk tanulói is bekapcsolódtak a versenybe. Az 5. osztályos Kiss Viktória ezen a nívós országos versenyen különdíjas lett! Szívből gratulálunk az elért szép eredményéhez!

            Győri Andrea

          • Zrínyi Ilona matematikaverseny

          • 2024.03.01.

            Nagy örömünkre szolgál, hogy a Zrínyi Ilona matematikaversenybe iskolánk 24 tanulója nevezett be, s közülük 16 tanuló jutott be a verseny körzeti fordulójába, melyet Lakszakállason tartottak március 1-jén.              2024. március 11-én került sor a Selye János Gimnáziumban a Zrínyi Ilona Matematikaverseny nyugat-szlovákiai körzeti fordulójának ünnepélyes eredményhirdetésére. A díjazottak között volt Szabó Tamás, 6. osztályos tanulónk, aki az előkelő 6. helyen végzett. Both Benett a harmadikosok versenyében a 10. helyen végzett. A negyedik osztályos tanulóink a csapatversenyben a harmadik helyen végeztek. A csapattagok: Szigeti Hanna, Lukács Balázs, Fábik Márton. Gratulálunk a szép eredményekhez! Köszönjük a felkészítő pedagógusok munkáját és a szülői szövetség támogatását!
            Buglos Bödők Terézia

          • Szavalóverseny

          • 2024.02.20. - Tompa Mihály 

            2024.február 20-án zajlott a Tompa Mihály szavalóverseny iskolai fordulója iskolánkban. A megmérettetésen összesen 36 tanuló vett részt, vers és próza próza műfajokban. Mindenkinek gratulálunk, és sok sikert kívánunk a 13 továbbjutónak, akik a körzeti fordulón képviselik majd iskolánkat.

            Fábik Mónika

          • Rajzpályázat

          • 2024.2.9.

            A Mária Rádió Mirjam III. Rajzpályázatának kiértékelésén Komáromban 2024.2.9-én tehetséges diákjaink átvehették a díjaikat a Limes Galériában. Gratulálunk Bölcs Kata Lucának, Károlyi Adriánnak, Lukács Balázsnak és Horváth Péternek a csodaszép rajzaikért! Nagyon büszkék vagyunk rátok!

            Győri Andrea

          • Sítúra 2024

          • 2024.02. 4.-9.

            A 2023/24-es tanévben iskolánk 17 tanulója és két tanára vett részt a Korpács lejtőin megszervezett sítúrán. Minden tanuló elsajátította a síelés alapjait. A kedvezőtlen időjárás ellenére is öröm volt a mozgás a friss levegőn mindenki számára. Köszönjük a Szülői Szövetség, a Gáspár Sámuel Társulás és a kolozsnémai önkormányzat támogatását! 

            Buglos Bödők Terézia

          • Történelem olimpia

          • 2024. február 5.

            Iskolánk tanulója, Terdy Jázmin február 5-en részt vett a történelem olimpia járási fordulóján, Ógyallán. A D kategóriában versenyző 8. osztályos tanulónk a 17 versenyző között a 11. helyen végzett. Igényes, nehéz feladatokat oldott Jázmin a többségében szlovák iskolák tanulói között. Köszönöm Jázminnak, hogy a verseny folyamán nem a kifogásokat kereste, s vállalta e nem könnyű versenyre való felkészülés minden csínját-bínját.

            Nagy Edit

             

          • Szép magyar beszéd

          • 2024. február 7.​​​​​​

            Február 7-én Szigeti Hanna 4. osztályos tanulónk az I. kategóriában, míg Terdy Jázmin 8. osztályos tanítványunk a II. kategóriában mérettetett meg a Szép magyar beszéd járási fordulóján, Komáromban, a Jókai Mór Alapiskolában. Az igényes, három fordulós versenyben a versenyzőknek szöveget kellett olvasniuk, fogalmazást kellett alkotniuk. Mindeközben ügyelniük kellett a magyar nyelv szép kiejtésére. Mindkét lány ügyes volt: EREDMÉNYESEN végeztek. Gratulálunk Nekik!

            Nagy Edit

          • A magyar kultúra napja a Klebersbergi Kultúrkastélyban, Budapesten

          • 2024. január 27.

            Szombat délelőtt iskolánk három tanulója  vett részt a Palóc Társaság átal meghirdetett esszéíró pályázat ünnepélyes kiértékelésén. A magyar kultúra napját is ünneplő pályázók színvonalas kultúrműsor keretein belül vehették át a nagyon szép díjakat: értékes könyvcsomagban részesültek. 

            Csécs Enikő és Terdy Jázmin tanítványaim esszéikkel a 2. helyezést érték el. Bódis Orsolya pedig különdíjban részesült.

            A nap hangulatát fokozta Klebersburg  Kuno kultuszminiszter eredeti íróasztala mellett való fotózkodás, s maga a kúria varázsa is. A Palóc Társaság elnöke, Z. Urbán Aladár elnök úr megható szavai és Klebersburg Kunó rádióbeszéde  méltó módon zárta le e szép eseményt.

            Nagy Edit  

          • Angol olimpia - Gúta

          • 2024.1.17.

            Az angol olimpia járási fordulóján két tanuló vett részt különböző kategóriákban a gútai Corvin Mátyás Alapiskolában. Fél Tímea (7.o) a 17. helyen végzett, Csécs Enikő (9.o) a 13. helyezést érte el. A szoros versenyben mindketten eredményesen zártak. Gratulálunk a teljesítményükhöz!

            Molnár Gábor

          • Karácsonyi műsor - karácsony az iskolában

          • 2023.12.21-22.

            December 21-én 17,00 órai kezdettel mutatták be iskolánk tanulói a karácsonyi jelenetekből, táncokból és a Nofene színjátszók előadásáből összeálló karácsonyi műsort. Nagy gratula a tanulóknak, köszönet a felkészítő pedagógusoknak! Köszönjük mindannyiuknak, hogy ilyen szép számban részt vettek a műsorunkon!

            December 22-én a délelőtti órákban a tanulóink megajándékozták egymást, mézeskalácsot készítettek, animációs filmet néztek. Átadtuk a csilizradványi alapiskola által szervezett rajzverseny díjazott tanulóinak ajándékjait. Gratulálunk Kollár Tímeának, Halma Luciának, Bölcs Kata Lucának, Szigeti Hannának és Kiss Viktóriának a szép rajzokért! 

          • Ajándékok napköziseinknek

          • 2023. 12. 20.

            A délelőtti koncert után a napközis tanulóink átvették a polgármester asszonytól a falu karácsonyi ajándékait. Tanulóink szinte azonnal belevetették magukat az új játékok kicsomagolásába, kipróbálásába. Köszönjük a fenntartó és a Szülői Szövetség támogatását!