ZŠ s MŠ Gáspára Sámuela s VJM Číčov
Hlavná stránka
2017/2018 2016/2017 2015/2016 2014/2015 2013/2014 2012/2013 2011/2012 2010/2011 2009/2010

2017/2018

2017/2018-as tanév eseményei röviden

Podujatia na škole v školskom roku 2017/2018

 

(Az oldal folyamatos feltöltés alatt van.  J 

Megértését köszönjük! )

 

Fényképek a „Fotoalbum“-ban találhatók.

További információk az iskola FB oldalán olvashatók.

 

 

Szeptember

 

Tanévnyitó

2017. szeptember 4.-én 15 elsős tanuló kezdte meg tanulmányait   az „egésznapos” iskolában.

Ösztöndíjátadás

A Rákóczi Szövetség jóvoltából elsős tanulóink ösztöndíjban részesültek, melyet egy rövid kultúrműsorral köszöntek meg.

Mezei Futóverseny

Iskolánk négy tanulója – Krekáč Evelyn (IX.), Földes Bianka (VIII.), Bognár René (VIII.), Božaky Adrián (VIII.) – vett részt a mezei futóversenyen Komáromban, ahol önmagukat is legyőzve futottak be a célba.

II. Gáspár Sámuel Vándorkupa

Szeptember utolsó péntekén immár második alkalommal indítottuk útjára a labdát a Gáspár Sámuel Vándorkupa kispályás labdarúgótornán. Az iskola udvarán, a műfüves pályán mérték össze taktikai tudásukat iskolánk legjobbjai a környék iskoláinak válogatott játékosaival. A megmérettetés a lakszakállasi fiúknak hozta a legnagyobb sikert, ők vihették haza másodszor is a Vándorkupát. A második helyen az ekeli Hetényi János Alapiskola és Óvoda tanulói végeztek, míg a bronzéremnek a nemesócsai Móra Ferenc Alapiskola focistái örülhettek. A mi csapatunk a negyedik helyen végzett, de a legjobb kapus a csicsói Varga Ákos lett. A gólkirály címet a lakszakállasi Kovács Márton Tibor szerezte meg, a legjobb mezőnyjátékosnak járó kupát pedig az ekeli Vass Árpád érdemelte ki. Gratulálunk a csapatoknak és a legsikeresebb futballistáknak! Köszönjük a labdarúgótorna megszervezéséhez nyújtott támogatást Csicsó község Önkormányzatának és az iskolánk mellett működő Szülői Szövetségnek!

Október

 

Október 6. - Emlékműsor

Mgr. Nagy Edit (Részlet az ünnepi beszédből.)
Emlékműsorunk, melynek címe: „Görgey, az áruló. Soha!„célja, hogy a hadvezérrel kapcsolatos ellentmondásokat és igazságtalanságokat feloldja azért is, hogy Görgei nevét végre méltó helyen emlegessük nemzeti emlékezetünkben. Színdarabunk története Klagenfurtban játszódik, ahova az ifjú hadvezért a világosi fegyverletétel után száműzik. Feleségével, Adéllel csendesen éli hétköznapjait, s George, a francia inas is segíti a házaspár mindennapjait. A posztógyáras Moró és felesége, Moróné mindennapos vendég az ifjú házaspárnál. Megjelenik Gida, Görgei bátyja is, valamint Mainz könyvkereskedő, aki szeretné Görgey emlékiratait kiadni. Görgei öccse, István segíti testvérét az emlékiratok megírásában. S Reviczky, a bajtárs is meglátogatja a szerény körülmények között élő tábornokot. Műsorunk a következő szereposztás szerint tevődik össze: Görgei Artúr szerepét Androvics Zalán játssza, feleségét, Adélt Ledeczky Réka alakítja. Moró, a posztógyáras szerepét Pollák Bálint játssza. Moróné szerepébe Németh Emese bújik. Görgei bátyja, Gida alakját Esztergályos Ádám formálja meg, a hadvezér öccsét, Istvánt Pollák Bálint testesíti meg. Mainz a könyvkereskedő tetteit Androvics Mihály idézi fel. George, a francia inas szerepét Borgula Tamás alakítja. Reviczky, az adjunktus bőrébe Deák István bújik. S akik a történetet egy kerek egésszé fűzik: narrátoraink szerepében előadnak: Beke Noémi, Jančišin Brigitta, Krekač Evelin, Kovács Kevin, Németh Krisztián, Krekaš Dávid, Kádár Kevin.

 

 

Kóczán Mór atlétikai verseny

Iskolánk csapata már második alkalommal vett részt a csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola által megszervezett atlétikai versenyen. A tanulók gerelyhajításban, súlylökésben és gránátdobásban mérték össze erejüket. KrekáčEvelyn IX. osztályos tanuló súlylökésben bronzérmet szerzett, a többiek pedig egyéni rekordjaikat megdöntve, eredményesen képviselték iskolánkat. A csapat tagjai: Győri Réka (VI.), Földes Bianka (VIII.), Krekáč Evelyn (IX.), Németh Krisztián (VII.), Varga Ákos (VIII.), Jassa Ádám (IX.).

Exkurzió – Pozsony nevezetességei

A pozsonyi kiránduláson a 2 - 4. évfolyamos tanulók vettek részt

Exkurzió

Október utolsó hetében iskolánk felső tagozatos tanulói egynapos tanulmányi kiránduláson vettek részt, melynek során megtekintették az Incheba területén megrendezett Bodies című kiállítást. Az emberi testet részletesen bemutató helyiségeken keresztül egy orvostanhallgató kísérte végig tanulóinkat, akik érdeklődéssel figyeltek a mindenre kiterjedő magyarázatra. A tanulmányút során továbbá egy csokoládégyárat is megtekintettek diákjaink. Lehetőséget kaptak arra, hogy betekintést nyerjenek a Hauswirth csokoládégyár mindennapi életébe, a csokigyártás folyamatába. Mindenki megelégedve tért haza.

Nyugdíjasnapi fellépések

Tanulóink idén is kultúrműsorral kedveskedtek a csicsói, füssi és kolozsnémai nyugdíjasoknak. A diákok ismét megtapasztalhatták, hogy sokkal nagyobb öröm adni, mint kapni.

LakiMatek

 

Résztvevők – Németh Noémi (VI.), Misák Bettina (VII.), Božaky Adrián (VIII.)–  ahol Adrián az egyéni versenyben előkelő második helyen végzett.

Egészségnap mozgással

Az alsó tagozat diákjai egy kempo-bemutatón vettek részt, majd pedig sportversenyeken mérték össze tudásukat.

„Halloween – party“

A rendezvényt tombolahúzás is színesítette. Ezúton is köszönjük a Szülői Szövetség támogatását!
Október utolsó péntekjén az iskola ebédlőjében a diáktanács Halloween - bulit szervezett a felső tagozatos tanulók számára.

 

 

November

 

Pályaválasztás

Kilencedikes tanulóink november folyamán több középiskola és szakmunkásképző tanintézet tájékoztatóját is meghallgatták a továbbtanulással kapcsolatban. Tanulók nagy érdeklődéssel informálódtak, kérdeztek az iskolák képviselőitől.

Kincskeresők – országos verseny Dunaszerdahelyen

A csicsói magyarok sorsa a II. világháború idején és utána… November 8-án a Kincskeresők – regionális értékeket kutató diákok XIII. országos konferenciáján vett részt Ledeczky Réka és Jančišin Brigitta IX. osztályos tanulók. A lányok a II. világháború és az utána következő nyugtalan időszak, a csehországi deportálások szomorú eseményeit mutatták be a tudományos jellegű konferencián. Kutatásaik során nem kis izgalommal vették kezükbe Ábrahám Ilonka néni édesapjának leveleit, melyeket a frontról írt családjának. Sajnos a családfő soha nem tért haza családjához. Ilonka néni mellett meglátogatták Nagy Amália nénit is, aki nemcsak a sok dokumentummal, képekkel segítette munkájukat, hanem azt a sakk – készletet is megmutatta nekik, melyet édesapja a fogságból hazafelé tartva élelem után kutatva talált egy szemétdombon. Szomorúan olvasták Szalai Mariska néni visszaemlékezéseit a csehországi deportálásokról. Mariska néni mindössze nyolc éves volt, amikor is az akkori hatalmasok eldöntötték, hogy mint „háborús bűnösök”, a magyaroknak otthonukat hátrahagyva kényszermunkára kell menniük Csehországba. A zsűri elnöke, Prokopp Mária magyar művészettörténész, egyetemi professzornő elismerően beszélt a lányok ténykedéséről. Nagy örömmel vették át az okleveleket és a könyvjutalmat, hiszen munkájukat az aranysávos minősítésbe sorolták.
Mgr. Nagy Edit

Kerékpártúra

Turisztikai szakkör - őszi túrán az alsós diákokkal

Gyógypedagógus

Gyógypedagógus látogatása iskolánkon

Tesztelés 5-2017

Ötödikes tanulóink idén is megméretettek az országos tesztelésen

XIV. Rákóczi Napok  - Perbete

Hetedikes tanulóink – Balázs Zsófia, Győri Barbara, Jakab Flóra – a perbetei alapiskolában jártak, ahol a XIV. Rákóczi Napok keretén belül bemutatták a Szent László király cselekedeteiről készített pályázatukat.

Mozgásfejlesztő foglalkozás

A foglalkozáson iskolánk óvodásai és alsó tagozatos tanulói vettek részt.

Nyitott napok

Nyitott napok :   2017. nov. 28. (kedd) és 29. (szerda)

Látogatás

Látogatás a csicsói óvodában – bemutattuk az iskolánkban zajló események és rendezvények rövid összefoglalóját.

Nyugdíjasnap

A kolozsnémai kultúrház vezetőségének felkérésére tanulóink rövid kultúrműsorral kedveskedtek a helyi nyugdíjasoknak.

Technikai olimpia

 Tanulóink két kategóriában versenyeztek. Az egyéni versenyben Katona Barnabás (VII.) az előkelő 5. helyezést érte el. A csapatversenyben Božaky Adrián (VIII.) és Vörös Flórián (VIII.) jeleskedett.

 

 

December

 

Gáspár Sámuel Emléknap

„Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.“ (Babits Mihály) A közelmúlt megismerésére nyílt lehetőség a tanulók számára a 2017. december 1-jén megrendezett Gáspár Sámuel emléknapon. Az iskola épülete 35 éve ad otthont az oktatásnak és 15 éve viseli intézményünk Gáspár Sámuel helyi kántortanító nevét. Fotóversenyt hirdettünk meg „Természet” és „Műemlék” témákban, hogy ezzel inspiráljuk a lakóhely szépségeinek felfedezésére tanulóinkat. A közel 50 beérkezett alkotásból vendégeink választották ki a 3-3 legszebb pillanatot megörökítő alkotást. Az iskola épületében megtekinthetők a 35 évvel ezelőtt készült felvételek, valamint Gáspár Sámuelről gyermekszemmel készült portrék tárlata is. Az emléknapon avattuk fel a „Technikai múzeumot”, ahol a múlt századból származó technikai eszközöket állítottunk ki. A felső tagozatosok művelődési vetélkedője és a regionális ismereteket tartalmazó társasjátékok, valamint az alsó tagozatosok által készített projektmunkák az emléknap által nyújtott tartalmas ismereteket garantálták tanulóink számára.   Mgr. Németh Ildikó - iskolaigazgató

Tanulmányi kirándulás

 Alsó tagozatos tanulóink mozilátogatáson vettek részt Győrben.

Nyilas Misi karácsonya

Ebben az akcióban több, mint nyolcvan „cipősdoboz”-nyi ajándékot sikerült összegyűjtenünk. Köszönjük az ajándékozóknak!

Télapó

Az óvodások és a napközisek gazdag, vidám műsorral várták a Télapót a Csicsó Kultúrházban.

Pitagoriász Matematikaverseny

A matematikaverseny iskolai fordulójában 40 tanuló vett részt. Közülük a továbbjutók: 3. o. - Antala Sofia, 4. o. - Németh Anna, 5. o. - Božaky Kristóf, 6. o.- Németh Noémi, 7. o.- Győri Barbara. Eredményes lett Božaky Kristóf és Németh Noémi.

Történelem Olimpia

Az iskolai fordulóba Győri Réka, Fábik Balázs Attila, Sárközy Márton, Csente Máté  6.ik osztályos tanulók kapcsolódtak be.  

A járási fordulóba továbbjutott  Győri Réka és Fábik Balázs Attila, ahol mindketten sikeresen helytálltak, mert a heti 1 történelemóra ellenére Réka a 11., Balázs pedig a 12. helyen végzett.

Együtt egymásért

Hetedikes tanulóinkat bekapcsoltuk az Együtt egymásért projektbe, melyben mélyebben megismerhették és megérthették egymást és saját magukat is.

Tanulmányi kirándulás

Felsőtagozatos tanulóink a már hagyományossá vált mozilátogatással egybekötött városnézésen vettek részt, melynek során ellátogattak a győri karácsonyi vásárba is.

Karácsonyváró kézműves foglalkozás

Kézműves foglalkozást tartottunk a napközi szervezésében, melyre az óvodásokat is meghívtuk. További kézműves alkotóműhelyen vettünk részt a helyi kultúrházban.

Kultúrműsor

Tartalmas kultúrműsorral zártuk a 2017-es esztendőt a helyi kultúrházban. Köszönetet mondunk minden résztvevőnek és felkészítő tanáraiknak.

 

 

Január

 

Szép magyar beszéd

Szép Magyar Beszéd elnevezésű, felső tagozatosok számára meghirdetett verseny iskolai fordulójának résztvevői: Szabó Evelin  6.o., Jakab Flóra, Győri Barbara, Balázs Zsófia  7.o.,  Božaky Adrián,  Hajdusíková Nina, Vörös Flórián – 8.o.  Jančišin Brigitta,   Ledeczky Réka,  Kulacs Fanny, Pollák Bálint 9.o.
Ledeczky Réka továbbjutott  a járási fordulóba, ahol az összesítésben a 10. ik helyen végzett.

Matematika Olimpia

Božaky Kristóf és Nagy Róbert V. osztályos tanulók, valamint Borgula Tamás IX. oztályos tanuló vett részt a matematika olimpia második fordulójában, amely a járási forduló volt.

Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny – iskolai forduló

60 tanulónk vett részt az iskolai fordulóban. A verseny körzeti fordulójába 17 tanulónk jutott be.

Karnevál

A karneválra az 1.-4. évfolyamok tanulói idén is ötletes jelmezekkel készültek.

Farsangi buli

Felsős tanulóink jól szórakoztak a már hagyományosnak mondható farsangi bulin. A tomboladíjakért köszönet az iskolánk mellett működő szülői szövetségnek.

 

 

Február

 

Sítúra

Iskolánk idén is megszervezte a sítanfolyamot, melyen 19 tanuló vett részt. A jó feltételek mellett mindenki a képességeinek megfelelően tanult meg síelni.  Idén is Skalkán síeltünk 5 napig.

Szép magyar beszéd - járási forduló

A járási fordulóban Ledeczky Réka – IX. osztályos tanuló vett részt.

Történelmi Olimpia -járási forduló

A történelmi olimpia járási fordulóján, Ógyallán iskolánk tanulói is megmérettették magukat. Résztvevők: Fábik Balázs Attila, VI.o. és Győri Réka, VI.o.

Zrínyi Ilona Matematika Verseny

Ezen a versenyen alsótagozatos tanulóink képviselték iskolánkat: Antala Sofia (III.o.), Markuszek Arnold (III.o.), Németh Anna (IV.o.), Kiss Árpád (IV.o.)

Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny – körzeti forduló

A verseny Csallóközaranyoson kerül megrendezésre.

Résztvevők
Verset szavalt: Babiak Róbert, Mihalek Péter, Polyák Gyula, Győri Emma, Németh Noémi, Szabó Máté, Valocsa Csenge, Ledeczky Réka, és prózát adott elő : Markuszek Arnold, Csécs Enikő, Antala Sofia, Sárik Szilvia, Božaky Kristóf, Csente Máté, Šuch Viktor, Győri Vivien, Baross Anasztázia.

 

 

Március

 

Simonyi Zsigmond helyesírási verseny
regionális forduló

Győri Barbara VII. és Božaky Adrián VIII. osztályos tanuló részvételével került sor erre a versenyre Érsekújvárban. Mindketten szép teljesítményt nyújtottak. Adrián a 82 pontjával mindössze 7 ponttal maradt le az első helyezettől.

Hétköznapi Hőseink

HÉTKÖZNAPI HŐSEINK - ÍRJUNK TÖRTÉNELMET! címen Ledeczky Réka, Beke Noémi, Kulacs Fanny (9. osztályos tanulók), Mgr. Nagy Edit tanító nénivel projektet készített. A projekt megálmodója a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet (a Csemadok szakmai háttérintézménye) volt. Szeretném, ha sokan elolvasnák a munkájukat. Egy olyan személyiséget állítottak kutatásuk középpontjába, aki valóban egy igazi „hétköznapi hős”. Hősünk Nagy Amália - "mindenki Ami nénije", aki községünk igazi példaképe!!! Élete sosem volt könnyű, de ő teszi a dolgát, miközben nem felejti gyökereit, magyarságtudatát. A pályamunka (pdf-1,53MB) http://csicso-nagy.uw.hu/hagyomany/hetkoznapi-hosok.pdf
A kísérőszöveg hozzá (pdf-0,3MB): http://csicso-nagy.uw.hu/hagyom…/hetkoznapi-hosok-szoveg.pdf 

Dobré slovo
iskolai forduló

A szlovák nyelv területén is szép számban munkálkodtak tanulóink.

Megszerveztük a Dobré slovo – Jó szó  szlovák nyelvi vers és prózamondó  versenyt  az alsó tagozatosok számára is. Az  Iskolai fordulóban 15 tanuló vett részt.

A felső tagozatosok számára az iskolai fordulóra az iskola klubhelységben került sor. A versenyre 19 tanuló készült. Résztvevők: a hatodik osztályból: Kovács Réka, Németh Noémi, Vincze Viktória, Csente Máté, Fábik Balázs Attila, Sárközy Márton, Soós Bence, és Polyák Gyula, a hetedikből Jakab Flóra, Győri Barbara, Szabó Mercedesz, a nyolcadikból : Hajdušíková Nina és a 9. osztály tanulói közül Beke Noémi, Borgula Tamás, Jančišin Brigitta, Kulacs Fanny, Ledeczky Réka, , Kováč Kevin     szavaltak vagy prózát adtak elő szlovák nyelven.

Pitagoriász matematika verseny
járási forduló

Résztvevők: 3. o. - Antala Sofia, 4. o. - Németh Anna, 5. o. - Božaky Kristóf, 6. o.- Németh Noémi, 7. o.- Győri Barbara. Eredményes lett Božaky Kristóf és Németh Noémi.

„7mérföldes” meseverseny

Egy szép márciusi reggelen 12 tanuló elindult Komáromba, hogy részt vegyen a Hétmérföldes csizmában hetedhét határon túl című meseversenyen. Busszal utaztunk oda, Anikó tanító néni kíséretével. Három csapatunk volt,egy csapat 4 tagú lehetett. Az én csoportomban benne volt: Győri Emma, Markuszek Arnold, Antala Sofia és én Csécs Enikő. Kaptunk 7 feladatlapot, amelyet időre kellett megoldanunk. Nem éreztük őket nagyon nehezeknek. Az egész délelőtt nagyon jó hangulatban telt el. Mindenki kivette a részét a feladatmegoldásban. Délután kicsit elfáradva érkeztünk haza, de sok élménnyel gazdagodtunk.
Csécs Enikő (III.o.)

Megemlékezés

Iskolánk felső tagozatának tanulói és iskolánk volt diákjai ebben az évben is színvonalas összeállítással emlékeztek meg a márciusi 15. eseményekről. A műsor a helyi kultúrházban került bemutatásra Nagy Edit tanárnő vezetésével.

Iskolánk tanulóinak másik csoportja az iskolai megemlékezésen szerepelt.

Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny – járási forduló

Az idei évben nagy örömünkre két 3. osztályos tanuló képviselte iskolánkat a járási fordulóban. Antala Sofia és Markuszek Arnold egy állatmesével jutott tovább a körzeti fordulóból Komáromba. Nagy volt az izgalom a verseny megkezdése előtt, de mire a színpadra álltak már bátran mesélték a meséjüket.

Tesztelés

Tanulóink megmérettettek az országos tesztelésen.

Húsvétváró

Húsvétváró kézműves foglalkozásra került sor az alapiskola és az óvoda, valamint a helyi kultúrház közös szervezésében.

Író-olvasó találkozó

Az író-olvasó találkozó az alsó tagozatosok számára került megrendezésre.  Nagy Laura, kulcsodi költőnőt hívtuk meg, aki nagy lelkesedéssel mutatta be versesköteteit. Diákjaink pedig nagy érdeklődéssel figyeltek, majd lehetőség nyílt a kérdezésre is.

A könyv hónapja

A könyv hónapja alkalmából iskolánk tanulói néhány mondattal és színes illusztrációval bemutatták kedvenc könyvüket. A „kedvenc” bármilyen műfajú könyv lehetett – életrajzi regény egy-egy focistáról, szerelmi történet, a kedvenc állat bemutatása stb. Az elkészült munkákból kiállítás készült, ami az iskola folyosóján látható.

Húsvéti versek

Alsó tagozatos tanulók a húsvétra készülődve locsolóverseket tanultak meg és adtak elő.

 

 

Április

 

Dobré Slovo
járási forduló

A verseny járási fordulójának résztvevői:  Németh Noémi (6.o.), Győri Barbara (7.o), Hajdušíková Nina( 8.o.),  és Ledeczky Réka (9.o.).

Beiratkozás

Beiratkozás az első osztályba
Elérkezett a várva várt nap a nagycsoportos óvodások életében. Ezen a szép napsütéses délelőttön a jövő elsősei eljöttek az iskolánkba, hogy egy kicsit megismerjék az iskolások életét. Miután az iskola igazgatónője és a polgármester úr nagy szeretettel köszöntötte a gyerekeket, egy nagyon szép mesebemutatóban lehetett részük. A gyerekek nagyon élvezték a zenés bábelőadást és nagyokat kacagtak rajta. Ezután egy kicsit megmutathatták tudásukat az első osztályban, ahol rajzoltak, számoltak, verseltek, színeztek a tanító nénik segítségével. A fáradtságos munka után finom tízórai és tea várta a gyerekeket az ebédlőben. És hogy a mozgás se maradjon ki ebből a napból, a gyerekek az iskola műfüves futballpályáján egy kis ügyességi vetélkedőben vehettek részt. Az egésznapi munkájuk jutalmaként egy kis ajándékkal kedveskedtünk nekik. A gyerekek jókedvűen töltötték el a délelőttöt és reméljük sok szép élménnyel tértek haza. Várjuk őket szeretettel szeptemberben.

KATEDRA Matematika verseny

A Katedra Matematikaverseny levelező fordulójába iskolánk 8 tanulója jelentkezett. Az ötödik osztályból Božaky Kristóf, Nagy Róbert, Tábor Kristóf, a hatodik osztályból Németh Noémi, Szabó Evelin, a nyolcadik osztályból Božaky Adrián, Vörös Florián, a kilencedik osztályból Borgula Tamás.

Az országos elődöntőre a gútai II. Rákóczi Ferenc Alapiskolában került sor, ahova a levelező fordulók, összesen 4 forduló, sikeres megoldói jutottak be: Božaky Kristóf, Nagy Róbert, Tábor Kristóf, Németh Noémi és Borgula Tamás.

Az országos döntő 2018. május 4.-én volt megtartva a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskolában, ahol mindkét tanulónk sikeres megoldó lett.  Gratulálunk nekik és a továbbiakban sok sikert kívánunk!

Költészet napja

A költészet napja alkalmából József Attila életrajzát mutatták be a felső tagozatos diákok zenés-verses formában. A megemlékezés jó hangulatban telt, sikerült egy rendhagyó irodalmi órát tartanunk.

Matematika Olimpia
járási forduló

A járási fordulóra meghívást kapott:  5. o.: Božaky Kristóf, Nagy Róbert, 6.o.: Németh Noémi, Buglos Bence, 7.o.: Győri Barbara, Misák Bettina, 8.o.: Božaky Adrián, 9.o.: Borgula Tamás.

Tanulóink a járási fordulóban sikeresen helyt álltak és eredményes lett: az 5. osztályos  Božaky Kristóf, aki 70 részvevőből a  15. helyen végzett, a 9. osztályos Borgula Tamás, aki a 40 tanulóból a 10. helyen végzett ,  és Iskolánk történetében először a 6. ik osztályos    Németh Noémi 1.  helyezést ért el (összesen 59 tanuló versenyzett ebben a kategóriában).  Gratulálunk!

Tesztelés

Nyolcadikos tanulóink szlovák nyelvből írtak országos tesztet.

Futballkupa

A kispályás futballtornán, Lakszakállason csapatunk a 3 helyen végzett.

Föld napja

Minden évben megemlékezünk a Föld napjáról. Ezzel az eseménnyel hívjuk fel az emberek figyelmét a környezet megóvásának fontosságára.

Tanulóink április folyamán a Föld napjával kapcsolatos plakátokat készítettek. Nagyon kreatív munkák születtek; ezekből teszünk közzé néhányat. Idén a Diáktanács tagjainak részvételével faültetésre is sor került.  A facsemetéket Kolocsics Rolandnak köszönhetjük.

A délelőtt folyamán tanulóink interaktív foglalkozásokon vettek részt három témakörben: Csallóköz geológiája, Ártéri erdők madarai és Vízimolnárok mestersége címmel.
Mindenki sok hasznos információval, élménnyel gazdagodott.

Biológia Olimpia
járási forduló

Németh  Annamária 7. osztályos tanuló április 25-én részt vett a biológia olimpia járási fordulóján, ahol az 1. helyet szerezte meg! Összesen 12 tanuló készített posztert ebben a kategóriában. Munkája címe: A méhészet jelentősége. Annamária szorgalmasan dolgozott, mint a méhecske, melyet a zsűri is nagyra értékelt és kérték, hogy munkáját, vagyis a méhek megfigyelését továbbra is folytassa. Gratulálunk és további sok sikert kívánunk! BZZZZZ J

 

Kárpát-medence kincsei

Kárpát-medence kincsei címmel meghirdetett Hungarikum vetélkedő

A Lakitelek Népfőiskola, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet Kárpát-medence kincsei címmel hirdetett versenyt általános iskolák hetedik osztályos tanulói számára. A felhívásra több mint 600 csapat küldte el jelentkezését Magyarországról és a Kárpát-medence magyarlakta tájegységeiből. Az első forduló eredményei után 400 csapat versengett az elődöntőbe jutásért.
A 3 diákból és 1 felkészítő tanárból álló csapatok interjút készítettek egy-egy olyan emberrel, akire büszkék az adott településen; 13+1 kérdésből álló települési értéktotót állítottak össze, valamint 50 kérdésből álló tesztlap segítségével bővítették tudásukat a Kárpát-medencében található értékekről.
Eredményeik alapján 24 magyarországi és 24 határon túli csapat mérkőzött meg az április végén zajló elődöntőben, ahol az előkelő 4. helyen végzett Csicsóka nevű csapatunk. A csapat tagjai: Balázs Zsófia, Győri Barbara és Németh Annamária. Felkészítő tanáruk Nagy Edit tanárnő. Az elődöntőben a felvidéki csapatok közül a legjobb eredmény érték el. Gratulálunk! A verseny helyszíne Lakitelek (Magyarország) volt.

Meseverseny

Már hónapokkal ezelőtt lázas izgalommal vették kezükbe a következő verseny meséit a 3. -os és 4.-es tanulók, amely a népmeséket próbálta megszerettetni velük. Sokat olvasták a meséket, majd mindkét csapat megrajzolta a nekik legkedvesebb mesét, mert ez is a verseny része volt. Eljött a nap, amikor is a 6 alsó tagozatos kisdiák elindult, hogy megmérettesse magát a mesék birodalmában. A versenyen 10 csapat vett részt, volt villámkérdés, igaz - hamis, keresztrejtvény és még számtalan feladat, amivel meg kellett küzdeni a csapatoknak. Mindkét csapat nagyon ügyesen dolgozott. Az egyik csapatnak, melynek tagjai Antala Sofia, Markuszek Arnold és Győri Levente a 3. helyet sikerült megszereznie.

 

 

Május

 

LION projekt

Az első megfigyelésre a Lion természetvédelmi rezervátumban került sor, ahol iskolánk 8 tanulója különféle feladatokon keresztül megfigyelték a madarak és a bogarak világát. Fontos feljegyzések is készültek.

Beíratkozás az óvodába

Az óvodában megtörtént a beiratkozás. Szeretettel várjuk ovisainkat szeptemberben a felújított óvodában.

KATEDRA Történelemverseny
 országos döntő

Az idei tanévben 35 iskola 49 csapata kapcsolódott be a Katedra történelemversenybe, melynek témája a REFORMKOR és az 1848-as magyar szabadságharc kora volt. Az Időutazók elnevezésű csapatunk, melynek tagjai: Baross Anasztázia, Hajdušíková Nina  és Božaky Adrián (Pollák Bálint is csapattag volt, de a döntőre nem tudott elmenni) is meghívást kaptak az országos fordulóba, ahova a legjobb 20 csapatot hívták meg. A színvonalas,10 feladatos versenyben csapatunk végül a 12. helyen végzett.

KATEDRA Matematikaverseny

Az országos döntőbe Božaky Kristóf (V.o.) és Borgula Tamás (IX.) jutott el. A helyszín a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola volt. Mindeketten sikeresen szerepeltek.

Anyák napja

Tanulóink minden évben tartalmas műsorszámokkal nagy szeretettel ajándékozzák meg az édesanyákat, nagymamákat. Helyszín a Csicsói kultúrház.

Drogprevenciós előadás

A drogprevenciós előadások szervezésével a tájékoztatásra és a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Idén a Nagykeszi Reménységközpont vezetői és lakói jöttek el hozzánk.

Kárpát-medencei vetélkedő

Az országos döntőben a háromtagú csapatunk a nagyon szoros hajrában az összesítésben a 23 csapatból a 17. helyen végeztek. A felvidéki versenyzők között ismét az első helyen zárták a versenyt! Mindenki élményekkel gazdagon tért haza. Gratulálunk az eredményekhez! A verseny helyszíne ismét Lakitelek volt.

Lovasbemutató

A lovasbemutatóra az iskola hátsó udvarán került sor. A rendhagyó történelem óra keretén belül tájékozodtunk a lovasok életéről a múltban és a jelenben.

Természetiskola

Tanulóink hagyományosan egy hetet töltöttek el a természetiskolában, melynek helyszíne

Atlétikaverseny

Érsekújvár

Jókai és kora
vetélkedő

Idén is részt vettünk a Jókai és kora irodalmi vetélkedőn. Csapatunk tagjai Jančišin Brigitta, Kulacs Fanni, Ledeczky Réka, 9. osztályos tanulók. Csapatunk a résztvevő 6 csapatból a 4. helyen végzett.

Színházlátogatás

Felsőtagozatosaink a Bánk Bán című előadáson vettek részt.

Előadás

A Wekker műhely rendezésében a 6. és a 7. osztályos tanulók egy önfejlesztő és csapatépítő foglalkozáson vettek részt.

Papírgyűjtés

A papírgyűjtésbe minden osztályunk aktívan bekapcsolódott.

 

 

Június

 

Gyermeknap

A gyermeknapon felső tagozatos tanulóink kérésére a lányok kidobócskáztak, a fiúk pedig fociztak. Az alsó tagozatosok számára megszerveztük a „Suliolimpiát”, melyen minden kisdiákunk részt vett. A délelőtt második részében a Füssi Önkéntes Tűzoltó Testület jóvoltából egy tűzoltással egybekötött bemutatót tekintettek meg a gyerekek, majd birtokba vették a tűzoltóautókat.

Úszótanfolyam

Az úszótanfolyamna  Nagymegyeri Thermál Corvinus fürdő adott helyet.

Futóverseny

A Csicsó falu által megrendezett futóversenyen iskolánk tanulói és óvodásai is részt vettek. Pedagógusaink pedig a rendezésben segítettek.

Fényképek készítése

A hagyományosnak mondható fényképezésre az iskola hátsó udvarán került sor. A csoportképek elkészítése után, egyéni fényképek készítésére is volt lehetőség.

Színházlátogatás

Hopp láda címmel egy színházi előadáson vettünk részt.

Jókai nyomában

A VII. osztályosok és tanáraik világhírű írónk, a komáromi születésű Jókai Mór nyomába eredtek Komáromban.

Atlétikaverseny

Az atlétika versenyen 19 tanulónk képviseltette magát. Szép eredmények születtek: Győri Levente (4. o.)  300 m-es futásban a 2. helyen végzett, távolugrásban pedig bronzérmes lett. Kis Árpád (4.o.) 2. helyet ért el 60 m es futásban, Komjáthy Dorka 5.osztályos tanulónk pedig krikett dobásban a  3.helyen végzett. Gratulálunk!

Falunapi kultúrműsor

A falunapi fellépésünk idén is jól sikerült. A központi téma a tánc volt.

Osztálykirándulás
9. évfolyam

Kilenc tanulónk tanári és szülői felügyelettel a Bakonyban található Sobri Jóska Élményparkban látogattak el.

Osztálykirándulás
1-4. évfolyamok

Alapiskolánk 40 tanulója év végi kirándulását Somorján töltötte, ahol változatos program várt rájuk. Megtekintették a bősi vízierőműhöz tartozó Körtvélyesi tárolót és megismerkedtek a Duna hazai, kicsit szomorú történetével. Programjuk fő célja egy kicsit a múltba való visszatekintés volt – a Duna egykori ágrendszerén kívul a Csallóköz régmúlt mesterségeit jöttek feleleveníteni. A hagyományos halászmesterséggel csónakból ismerkedtek, a parton aranymosást próbáltak egyenként, hazavéve kicsi kimosott aranyszemcséjüket. A megélhetést kínáló mesterségek mellett kipróbálták a lányok által szórakozásként gyakran űzött gyöngyfűzést is. Kis gyöngyegerek, láncok és karkötők készültek az ügyes kezecskékben. A gyerekek látogatási időpontja éppen egybeesett egy nagy nemzetközi tűzoltórendezvénnyel a városban, ezért a program végeztével szakítottunk időt a városszerte kiállított régi tűzoltó berendezések és a kísérő program megtekintésére is. A délután hátralevő részét az x-bionic sphere multi-funkciós sportközpont uszodájában töltöttük, ahol nagyon élveztük az élményfürdőzést. Élményekkel telve indultunk haza, egy kicsit tanulva, egy kicsit üdülve és sokat szórakozva. Köszönjük a tanító néniknek és a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség munkatársainak az élvezetes és tartalmas programot. A hagyományos mesterségeket bemutató foglalkozás-sorozat a SZK Kormányhivatalának támogatásával valósult meg.

Exkurzió
5-9. évfolyamok

Tanulóink Budapestre látogattak, és nagy sétát tettek a város történelmi belvárosában.

Természetvédelmi exkurzió

A 6. osztályosok kerékpárokkal jutottak el a határhoz közeli Medve falu határába, ahol csónakos vízitúrát tettek a Duna holtágán.

Kerékpártúra 5. és 8. évfolyam

Az ötödikesek és a nyolcadikosok kihasználva a jó időt kerékpárra pattantak és egy kellemes napot töltöttek el a Duna mellett.

Lion projekt

A 2. megfigyelésre a Nagykeszi határában levő Léli-szigeten került sor.

Ember- és természetvédelmi nap

A kötelező „CO-nap”-on tanulóink 5 kiselőadást hallgattak meg, majd menetgyakorlaton vettek részt.

Ballagás az óvodába

A ballagás az óvodában egy szerdai nap délelőttjén volt.

Tanévzáró ünnepély

Tanévzáró ünnepélyünkön kiértékelésre kerültek az elért eredmények. Átadtunk az Év osztálya, az Év sportolója és az Év diákja díjakat.

Ballagás
9. évfolyam

A ballagás jó hangulatban telt.

Bizonyítványosztás

 

 

 

Július

 

Tábor

Magyarországon, Taliándörögdön került sor az Értékőrök nyári táborára, ahol iskolánk 9 tanulója vehetett részt további felvidéki és kárpátaljai fiatallal együtt.

A résztvevők a KÖSZI (Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért) nonprofit egyesület ifjúsági szálláshelyén, megújult környezetben tölthettek el majdnem egy hetet. A szakmai programok játékos, fiatalos hangulatban zajlottak, ahol a gyermekek jókedve és az értékek átadása volt a legfontosabb. Emellett sok barátságot is köthettek a gyermekeink. A tábor a résztvevők számára ingyenes volt, így fiataljainknak és családtagjaiknak csak az odautazást kellett megoldaniuk. A tartalmas napok elteltével tanulóink felejthetetlen élményekkel feltöltődve tértek haza. Köszönjük a KÖSZI-nek a felajánlást!

Részletek

https://www.facebook.com/media/set/
?set=a.983042095189695.1073742005.254962877997624&
type=1&l=2635142940