Navigácia

2016/2017 2015/2016 2014/2015 2013/2014 2012/2013 2011/2012 2010/2011 2009/2010

Podujatia na škole

2016/2017

A 2016/2017-es tanév eseményei

Podujatia na škole v školskom roku 2016/2017

(Az oldal folyamatos feltöltés alatt van.)

A fényképeket lásd a „Fotoalbum“-ban.

 

Szeptember

 

Tanévnyitó

2016. szeptember 5.-én 15 elsős tanuló kezdte meg tanulmányait   az „egésznapos” iskolában.

Regionális kerékpártúra

Iskolánk 18 tanulója kerékpártúrán vett részt. A túra útvonala a Duna mellett vezetett. A megállók alkalmával is tanulással telt az idő. A kerékpártúra a Bethlen Gábor Alap támogatásával készült.

Tanyi iskola fogadása

A tanyi iskola kisdiákjait fogadtuk, akik betekintést nyerhettek iskolánk alsótagozatának mindennapjaiba.

„Száműzött  Rákóczi”

Tanulóink részt vettek a „Száműzött  Rákóczi” című színházi előadáson.

Ösztöndíjátadás

A Rákóczi Szövetség jóvoltából elsős tanulóink ösztöndíjban részesültek.

Mezei Futóverseny

Iskolánk négy tanulója - Németh Emese (IX.), Krekáč Evelyn (VIII.), Bognár René (VII.), Božaki Adrián (VII.) – vett részt a mezei futóversenyen Komáromban, ahol önmagukat is legyőzve futottak be a célba.

Gáspár Sámuel Vándorkupa

Eseménydús nappal ért véget a szeptember. A hónap utolsó napján első alkalommal rendeztük meg a "Gáspár Sámuel Vándorkupa" elnevezésű emléktornát a futballrajongók nagy örömére.
A verseny résztvevői az ekeli, nemesócsai, lakszakállasi és természetesen a csicsói alapiskolák legjobb futballistái voltak
A Vándorkupát a Lakszakállasi Alapiskola csapata vihette haza. Feltétlenül elismerés illeti iskolánk csapatát, hiszen az előkelő második helyen végeztek a fiúk. A harmadik helyet a Nemesócsai Móra Ferenc Alapiskola csapata érdemelte ki.
A gólkirály címmel Varga Nikolas, csicsói futballista büszkélkedhet, a legjobb kapus szintén csicsói, Varga Ákos lett. A legjobb mezőnyjátékosnak járó díjat pedig Kovács Márton Tibor, a lakszakállasi csapat tagja érdemelte ki.
Köszönjük az emléktorna megszervezésében nyújtott támogatást Csicsó- és Füss- községek Önkormányzatainak! 

 

 

Október

 

Akusztikus trió fellépése

Az igazgatóság szervezésében tanulóink részt vehettek Zsapka Attila, Vadkerti Imre és Sipos Dávid által alkotott akusztikus trió fellépésén a helyi kultúrházban. A koncertbe a közönség is bekapcsolódott.

Október 6. – Megemlékezés

 

A napsütéses kora őszi napok után 1849 október elején hűvösebbre, esősre fordult az idő. Az aradi várbörtön foglyai fáztak. Csak fázzanak - gondolták a fogvatartók, mert döntéseiket is inkább a kicsinyes düh diktálta, s nem a józan ész . A józan ész ugyanis arra sarkallta volna a bécsi udvart, hogy békítse meg, szelídítse vissza rebellis magyarjait.
......
Ezek a férfiak, a hős mártírok csillagá váltak, áldozatokból példává nemesültek.
Legyenek ma is példaképek, s ne a felejtés homályába veszendő mártír halottak! 
Részlet az ünnepi beszédből

 

 

Iskolalátogatás

A IX. évfolyam tanulói „Népi játékok“ címmel rendhagyó iskolalátogatáson vettek részt a Műszaki Szakközépiskolában, Komáromban, ahol kipróbálták az egyes szakmákat és betekintést nyertek az iskola életébe is.

LakiMatek

 

Tanulóink – Németh Annamária (VI.), Božaki Adrián (VII.), Borgula Tamás (VIII.) –  részt vettek a LakiMatek matematika versenyen, ahol a 11. helyezést érték el

Kóczán Mór atlétikai verseny

2016. október 14-én tanulóink: Krekáč Evelyn (VIII.), Földes Bianka (VII.), Markuszek Letícia (IX.), Földes Péter (VIII.), Varga Nikolas (IX.) és Kiss Erik (IX.) a Kóczán Mór Alapiskola által megrendezett atlétikai versenyen vettek részt Csallóközaranyoson, ahol mindannyian megállták helyüket, és eredményesen szerepeltek.
Külön dicséret illeti Kiss Eriket, aki a gerelyhajítás és gránátdobás versenyszámban aranyérmet, súlylökésben pedig ezüstérmet szerzett.

Exkurzió

Egy októberi napon iskolánk felső tagozatos tanulói tanulmányi kiránduláson vettek részt. Pozsonyba utaztak a diákok, hogy megtekintsék az Incheba területén rendezett kiállítást a rejtelmes világűrről. Délután a nagyobbak lehetőséget kaptak arra, hogy betekintést nyerjenek a Wolksvagen autógyár mindennapi életébe: tanúi lehettek azoknak a munkafolyamatoknak, melyeknek eredménye az ismert autó. A kisebbek egy óramúzeumot látogattak meg, illetve tettek egy történelmi sétát: megnézték a Szent Márton-dómot (ismertebb nevén a Koronázó templomot). A Szlovák Nemzeti Színház régi épülete előtt is elsétáltak, majd a parkot Hviezdoslav szobrával is megtekintették. 
Mind a kisebbek, mind a nagyobbak sok új élménnyel tértek haza.
Mgr. Nagy Edit

Nyugdíjasnapi fellépések

Tanulóink idén is kultúrműsorral kedveskedtek a csicsói, füssi és kolozsnémai nyugdíjasoknak. Tanulóink ismét megtapasztalhatták, hogy sokkal nagyobb öröm adni, mint kapni.

Egészségnap

Ezen a napon tanulóink tejivásban, joghurtevésben és vajaskifli-kenésben mérték össze ügyességüket. Majd egy kiadós sétát tettek meg.

„Halloween – party“

Október utolsó csütörtökén az iskola ebédlőjében a diáktanács Halloween - bulit szervezett a felső tagozatos tanulók számára.
A buli Markuszek Letícia és Vincze Vivien zenés előadásával kezdődött.
A rendezvényt tombolahúzás is színesítette. Ezúton is köszönjük a Szülői Szövetség támogatását!
Győri Barbara, VI. osztályos tanuló

November

 

Kincskeresők

Iskolánk tanulói: Jančišin Brigitta és Ledeczky Réka VIII. osztályos tanulók november 9-én a Csicsói - holtág című munkájukkal részt vettek a Kincskeresők - regionális értékeket kutató diákok országos konferenciáján Dunaszerdahelyen.
A lányok magabiztosan mutatták be természeti kincsünket: a Lion tavat. 
Brigivel és Rékával interjú is készült, melyet az alábbi linken meg lehet tekinteni: http://felvidek.ma/20…/…/a-tudomanyossagra-neveles-alapfoka/

Előadás

Előadás az egészséges táplálkozásról
Fontos információkat kaptak az I. – V. évfolyam tanulói 2016. november 25-én, délután MUDr. Bulajcsík Ferenc körzeti orvostól, aki az egészséges táplálkozásról tartalmas előadást tartott az iskola klubhelyiségében.
Szó volt a helyes és helytelen táplálkozási szokásokról, a változatos étrend összeállításáról, az ételek helyes előkészítési módjáról, valamint a friss zöldség és gyümölcsfogyasztás jelentőségéről. Elhangzott az is, miért kell csökkenteni a cukrot, sót és a zsíros ételek fogyasztását. Az előadás végén a tanulók kimerítő választ kaptak kérdéseikre.
Bízunk benne, hogy a jövőben a többségük étrendjében az ártalmas műételeket nagyobb részt a rostokban gazdag éltelek váltják majd fel.

Tanulmányi kirándulás

Az első osztályosok tanulmányi kiránduláson vettek Komáromban.

Pályaválasztás

Pályaválasztási szülői értekezlet
Iskolánk klubhelyiségében idén is megtartottuk az érdeklődő tanulóink és szüleik számára a pályaválasztási szülői értekezletet. A környék középiskoláinak képviselői részletes tájékoztatást nyújtottak saját iskolájukról, valamint a következő iskolai évben tervezett új szakok megnyitásáról. A tájékoztatás hasznos volt.

 

 

December

 

Technikai olimpia

Iskolánk technikát kedvelő tanulói - Božaki Adrián–VII.o., Berze Ottó,Esztergályos Ádám–IX.o. – részt vettek a járási technikai olimpián Komáromban, ahol sikeresen szerepeltek.

Nyilas Misi karácsonya

Összesen 64 cipősdoboznyi ajándékot sikerült összegyűjteni iskolánkon.

Mikulás

Az iskola mellett működő diáktanács Mikulása a csinos krampuszlányokkal idén is meglátogatta a gyerekeket.

Hüllőkiállítás

A hüllőkiállítás nagy sikert aratott tanulóink körében.

Nyitott napok

Nyitott napokat tartottunk az érdeklődő szülők számára.

Előadás

Előadás a tanulás technikájáról

Fenyőünnep

Idén is nagy szeretettel szerepeltek diákjaink  a Komáromfüssi Fenyőünnepen.

Pitagoriász

Megrendezésre került a Pitagoriász Matematika Verseny iskolai fordulója.

Szép magyar beszéd

Az iskolai forduló december folyamán valósult meg.

 

Aranysávos:   Kulacs Fanny – VIII.o. – aki tovább jutott a járási fordulóba

Ezüstsávosok:  Ledeczky Réka – VIII.o., Győri Barbara – VI.o.,  Németh Annamária – VI.o.

Bronzsávosok:  Németh Emese – IX.o., Győri Vivien – VI.o., Pollák Bálint – VIII.o., Szabó István – VI.o., Jassa Ádám – VIII.o.

Asztalitenisz-bajnokság

Tanulóink ping-pong bajnokságon vettek részt.

Tanulmányi kirándulás

Az alsó tagozatos tanulók Komáromban voltak.

Tanulmányi kirándulás

Egy péntek délutáni napon a győri moziban jártunk. Később Győr belvárosában tettünk egy nagy sétát. A karácsonyi vásár meghitt hangulata, a kürtöskalács csábító illata, az ünnepi díszben pompázó hangulatos utcácskák melegséggel töltötték el szívünket. Ünnepi hangulatban tértünk haza.

Karácsonyváró kézműves foglalkozás

Iskolánk alsó tagozatos diákjai az óvodásokat is meghívták a már hagyományosnak számító Karácsonyváró kézműves foglalkozásra.

Kultúrműsor

Tanulóink gazdag műsorral (színdarab, zenés, táncos, verses összeállítás) búcsúztatták az óévet a helyi kultúrházban.

Január

 

 

 

Angol nyelvi olimpia

Kulacs Fanny, VIII. osztálos tanuló képviselte iskolánkat ezen a versenyen.

Matematika Olimpia

Matematika Olimpia – járási forduló: Németh Noémi - V.o.  és Németh Emese IX.o. vett részt a matematika Olimpia második fordulójában.

 

 

 

 

Február

 

Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny – iskolai forduló

 

Sítúra

Iskolánk idén is megszervezte a sítanfolyamot, melyen 16 tanuló vett részt. A jó feltételek mellett  mindenki megtanult síelni.  Idén is Skalkán síeltünk 5 napig.

Szép magyar beszéd - járási forduló

A járási fordulóban KulacsFanny – VIII.osztályos tanuló vett részt, aki előkelő helyen végzett.

Felvidéki Értékőrzők vetélkedő

Csapatunk: Ledeczky Réka (VIII.), Jančišin Brigitta (VIII.), Borgula Tamás (VIII.), Esztergályos Ádám (IX.), Baross Anasztázia (VI.) és Németh Krisztián (VI.) jutottak be a Felvidéki értékőrzők országos döntőjébe. 
A Felvidéki értékőrzők című versenyről szóló tájékoztatási propagandaanyagot érdeklődve vettük kezünkbe. Tetszett nekünk a verseny összetettsége: a versenyen a feladatlapon kívül községünk híres szülöttjét is be kellett mutatni, illetve sütnünk kellett olyan helyi ételnevezetességet, mely erre a környékre igazán jellemző. Verbuváltunk egy csapatot, melynek nevet is adtunk: Értékőrzők. S miért éppen ezt a nevet választottuk? Mert kicsiny falunk: Csicsó bővelkedik értékekben. Úgy gondoltuk, ez az a verseny, ahol lehetőségünk van másokkal is megismertetni otthonunk értékeit.
Nagyon tetszett nekünk a verseny azon része is, mely a drukkereknek adott lehetőséget arra, hogy szavazhattak kedvenc csapataikra. Minél több drukkert szerzett a csapat, annál nagyobb lehetősége volt a továbbjutásra. Egy számunkra kedves iskola, a pestszentlőrinci Gulner Gyula Általános Iskola Zsolti bácsiját kerestük meg interneten keresztül, s kértük arra őt és diákjait, hogy drukkoljanak nekünk, oldják meg a kártyákat, s szavazzanak csapatunkra. Zsolti bácsi a pestszentlőrinci diáktársainkkal együtt sok szavazattal ajándékozta meg iskolánkat, melyet ezúttal is nagyon köszönünk nekik!
De szüleink, nagyszüleink, szüleink munkatársai is nyitottak voltak: oldották a feladatokat, s adták csapatunkra szavazataikat. 
A verseny folyamán személyiségként a Csicsói Nagy Géza fafaragó életét, munkáját mutattuk be. Jó volt olyan személyről írni, aki máig tevékenykedik községünkben, akihez személyes kötődésünk van: találkozunk vele az üzletben, a különféle rendezvényeken, sőt, ha megkérjük, figyelemmel kísérhetjük munkáját is, miközben farag. 
S bár ismerjük Géza bácsit, mégis akkor, mikor írtuk róla a beszámolót, s kutakodtunk utána, kérdezősködtünk róla és tőle, lenyűgözött bennünket Géza bácsi sokoldalúsága: ő nemcsak farag, de fiatalkorában festett, fényképezett, hagyományőrző napokat szervezett, képkiállításokat rendezett a Kálnoky – kastélyban. 
A verseny legnehezebb feladata számunkra a sütés volt: csicsói kulcsos kalácsot sütöttünk. A recept: keményebb tésztát kell gyúrni féldara lisztből. A csicsói kulcsos kalács mássága az, hogy az élesztőt cukros tejben futtatjuk, de külön cukrot nem teszünk bele. Tojás nélkül, kacsazsírral, borssal, sóval átgyúrjuk. 
Elmondhatjuk, hogy sokat tanultunk e verseny folyamán. A legfontosabb lecke talán az volt, hogy körbevesznek bennünket az értékek. Melyek mellett elmenni érdektelenül nagy vétek!

Értékőrzők csapata

Történelem Olimpia -járási forduló

A történelem olimpiász járási fordulóján, Ógyallán iskolánk tanulói is megmérettették magukat.

Karnevál

A karneválra az 1.-4. évfolyamok tanulói idén is ötletes maszkok készültek.

 

 

Zrínyi Ilona Matematika Verseny

Ezen a versenyen Božaki Kristóf IV. és Németh Noémi V. évfolyamos tanulók vettek részt.

Március

 

Dobré slovo – iskolai forduló

Megrendezésre került a  Dobré slovo / Jó Szó / vers- és prózamondó verseny iskolai fordulója.  A versenyen az  V.—IX.  évfolyam tanulói vettek részt szép számban.
A szlovák nyelvű vers és próza tanulása nemcsak a szlovák nyelvi kézségek fejlesztésére szolgált, hanem  a tanulók irodalmi tájékozottságának a bővítésére is . Az iskolai forduló győztesei, akik iskolánkat a járási fordulón képviselik: Győri Barbara (VI.), Hajdušíková Nina (VII.), Kulacs Fanny (VIII.),  Németh Emese (IX.)

7 mérföldes meseverseny

 

Módszertani nap

Tanulóink és pedagógusaink módszertani napon vettek részt Búcson.

Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny – körzeti forduló

A verseny Csallóközaranyoson került megrendezésre.

Résztvevők


Alsó tagozat:

 I. kategória - vers : ObertLilien (I.), Szabó Máté (I.), Győri Emma (II.)

I. kategória - próza: Markuszek Arnold (II.), Csécs Enikő (II.)

II. kategória – próza: Sárik Szilvia (IV.)

Felső tagozat:

II. kategória - vers ( V. és VI. osztály) : Németh Noémi-V., Sárközy Márton-V.

 

 

II. kategória -  próza  (V. és VI. osztály) : Baross Anasztázia-VI., Győri Barbara-VI.

 

III. kategória  - vers ( VII., VIII. és IX. o.):  Ledeczky Réka-VIII., Markuszek R. Letícia-IX.

 

III. kategória - próza ( VII., VIII. a IX. o.): Pollák Bálint-VIII., Borgula Tamás-VIII., Németh Emese-IX.

 

 

 

 

  

 

Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny – járási forduló

 A járási fordulóba a következő tanulók jutottak be:

I. kategória - próza: Markuszek Arnold (II.), Csécs Enikő (II.)

 

Poznaj slovenskú reč

 

Pitagoriász -
járási forduló

Ezen a matematika versenyen a járási fordulóban a következő tanulók vettek részt Božaky Kristóf (IV.), Csente Máté (V.), Bozsaky Adrián (VII.), Borgula Tamás (VIII.).

Március 15.
Emlékműsor

Iskolánk felső tagozatának tanulói a hagyományokhoz híven tartalmas, színvonalas összeállítással emlékeztek meg a márciusi eseményekről. A műsor a helyi kultúrházban került bemutatásra.  A lelkes társulatunkat Medve község önkormányzata is meghívta szerepelni.

Tánciskola

Hosszú idő után iskolánkon ismét társastánc-tanfolyamot szervezhetünk 16 tanuló részvételével.

Katedra Matematika-verseny

Tanulóink a Katedra Matematikaverseny országos elődöntőjén vettek részt Dunaszerdahelyen:  Borgula Tamás (VIII.) a 2. helyen végzett, Božaky Adrián (VII.) a 8. helyen végzett, Németh Emese (IX.)  11. helyezést ért el. Mindhárman sikeresen bejutottak az országos fordulóba.

Dobré slovo – járási forduló

A szlovák szavalóverseny járási fordulóján 3 tanuló vett részt: Hajdušík Nina (VII.) és Kulacs Fanny (VIII.) prózát szavaltak - mindketten a 9. helyen végeztek. Németh Emese (IX.) verset szavalt - ő a 11. helyen végzett.

Fellépés

Kolozsnémai Idősek otthonában tanulóink március 15. műsort adtak elő.

Óvodások fogadása

E hónap folyamán sor került a csicsói, füssi és kolozsnémai nagyovisok fogadására, akik az elsőinkkel együtt tartalmas foglalkozásokon vettek részt.

 

 

Április

 

Beiratkozás

A 2016/2017-es tanévben 15 gyermek kezdi meg tanulmányait a mi iskolánkon.

Matematika Olimpia

A járási fordulóban a 8. osztályosok versenyében Borgula Tamás eredményesen képviselte iskolánkat, aki az előkelő 3. helyezést érte el.

7 mérföldes mesevetélkedő

A területi fordulón, Tallóson, amely a negyedik a sorban iskolánkat egy négyfős csapat képviselte -

Tesztelés9

A IX. évfolyam országos tesztelésen vett részt – matematika, magyar nyelv és irodalom, szlovák nyelv és szlovák irodalom tantárgyakból.

McDonalds kupa

Az alsótagozatos focistáink a résztvevő öt csapatból a szoros versenyben az előkelő második helyezést érték el. A meccseket Lakszakálason játszották.

Színházlátogatás

Felsőtagozatos tanulóink a Komáromi Jókai Színházban William Shakespeare: Rómeó és Júlia című tragédiáját tekintették meg.

Simonyi Zsigmond helyesírási verseny - országos döntő

Božaky Adrián a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny országos döntőjén, Érsekújváron. Adrián a 16. helyen végzett.

Nárciszok Napja

Iskolánk idén is bekapcsolódott a Nárciszok napja elnevezésű országos gyűjtésbe. Tanulóink 5 csoportra osztva gyűjtöttek Kolozsnéma, Füss és Csicsó településeken.

Mesedélután vetélkedővel

Az I - IV. évfolyam tanulói játékos feladatok és drámapedagógiai módszerek segítségével ismerkedtek a mesék varázslatos világával.

Húsvéti zsibongó

Iskolánk I-IV. osztályos tanulói húsvéti tartalommal megtöltött kézműves foglalkozáson vettek részt, melyen jelen voltak a helyi óvodások és szüleik is.

A magyar költészet napja

 

Biológia olimpia

Iskolánk tanulói, Hajdušíková Nina /VII.) és Baross Anasztázia(VI.) biológia olimpiászon vettek részt Komáromban. Nina a gyakorlati és elméleti részből álló feladatlapot oldotta meg eredményesen, míg Anasztázia A madárinfluenza térségünkben c. munkáját mutatta be, mellyel szintén eredményes helyezést ért el!

 Mesevetélkedő

 Grimm meséibő l megrendezett mesevetélkedőre három 3 tagú csapat jelentkezett be. Az egyik csapatnak sikerült feljutnia a dobogó harmadik helyére. Csapattagok: Božaky Kristóf - IV.o., Nagy Róbert - IV.o., 

Május

 

Katedra Történelemverseny

Iskolánk Töribarátok nevű csapata részt vettek a Katedra - Történelemverseny országos fordulóján, Dunaszerdahelyen. A csapat tagjai: Pollák Bálint (VIII.), Berze Ottó (IX.) és Esztergályos Ádám (IX.). A döntőre a legjobb 16 csapat kapott meghívást. Csapatunk a 6. helyen végzett.

Katedra Matematika-verseny

Az országos döntőben Božaky Adrián (VII.), Borgula Tamás (VIII.) és Németh Emese (IX.) vettek részt. Emese és Adrián sikeres megoldók, Tamás pedig III. díjas lett.

Anyák napja

A műsor a helyi kultúrházban volt megtartva május 7.  15:00 órakor.

Erdei iskola

A természetiskola idén május második hetében került megrendezésre. Tanulóink a Vernár faluhoz közeli Suchá-n levő szálláshelyükről naponta új helyeket barangoltak be. 

 

 

Június

 

Gyermeknap

 

Úszótanfolyam

 

Koszorúcska

 Tervezett időpont: 2017. június 23.

Ember- és természetvédelem

 

Ünnepélyes tanévzáró

 

Ballagás

 

Bizonyítványosztás

 

 

 

 

 

Novinky

Kontakt

  • ZŠ s MŠ Gáspára Sámuela s VJM Číčov
    Hlavná 286/2, 946 19 Číčov
  • +421 35 7795288

Fotogaléria