ZŠ s MŠ Gáspára Sámuela s VJM Číčov
Hlavná stránka
2017/2018 2016/2017 2015/2016 2014/2015 2013/2014 2012/2013 2011/2012 2010/2011 2009/2010

2017/2018

2017/2018-as tanév eseményei röviden

Podujatia na škole v školskom roku 2017/2018

 

(Az oldal folyamatos feltöltés alatt van.  J 

Megértését köszönjük! )

 

Fényképek a „Fotoalbum“-ban találhatók.

 

 

Szeptember

 

Tanévnyitó

2017. szeptember 4.-én 15 elsős tanuló kezdte meg tanulmányait   az „egésznapos” iskolában.

Ösztöndíjátadás

A Rákóczi Szövetség jóvoltából elsős tanulóink ösztöndíjban részesültek, melyet egy rövid kultúrműsorral köszöntek meg.

Mezei Futóverseny

Iskolánk négy tanulója – Krekáč Evelyn (IX.), Földes Bianka (VIII.), Bognár René (VIII.), Božaky Adrián (VIII.) – vett részt a mezei futóversenyen Komáromban, ahol önmagukat is legyőzve futottak be a célba.

II. Gáspár Sámuel Vándorkupa

Szeptember utolsó péntekén immár második alkalommal indítottuk útjára a labdát a Gáspár Sámuel Vándorkupa kispályás labdarúgótornán. Az iskola udvarán, a műfüves pályán mérték össze taktikai tudásukat iskolánk legjobbjai a környék iskoláinak válogatott játékosaival. A megmérettetés a lakszakállasi fiúknak hozta a legnagyobb sikert, ők vihették haza másodszor is a Vándorkupát. A második helyen az ekeli Hetényi János Alapiskola és Óvoda tanulói végeztek, míg a bronzéremnek a nemesócsai Móra Ferenc Alapiskola focistái örülhettek. A mi csapatunk a negyedik helyen végzett, de a legjobb kapus a csicsói Varga Ákos lett. A gólkirály címet a lakszakállasi Kovács Márton Tibor szerezte meg, a legjobb mezőnyjátékosnak járó kupát pedig az ekeli Vass Árpád érdemelte ki. Gratulálunk a csapatoknak és a legsikeresebb futballistáknak! Köszönjük a labdarúgótorna megszervezéséhez nyújtott támogatást Csicsó község Önkormányzatának és az iskolánk mellett működő Szülői Szövetségnek!

Október

 

Október 6. - Emlékműsor

Mgr. Nagy Edit (Részlet az ünnepi beszédből.)
Emlékműsorunk, melynek címe: „Görgey, az áruló. Soha!„célja, hogy a hadvezérrel kapcsolatos ellentmondásokat és igazságtalanságokat feloldja azért is, hogy Görgei nevét végre méltó helyen emlegessük nemzeti emlékezetünkben. Színdarabunk története Klagenfurtban játszódik, ahova az ifjú hadvezért a világosi fegyverletétel után száműzik. Feleségével, Adéllel csendesen éli hétköznapjait, s George, a francia inas is segíti a házaspár mindennapjait. A posztógyáras Moró és felesége, Moróné mindennapos vendég az ifjú házaspárnál. Megjelenik Gida, Görgei bátyja is, valamint Mainz könyvkereskedő, aki szeretné Görgey emlékiratait kiadni. Görgei öccse, István segíti testvérét az emlékiratok megírásában. S Reviczky, a bajtárs is meglátogatja a szerény körülmények között élő tábornokot. Műsorunk a következő szereposztás szerint tevődik össze: Görgei Artúr szerepét Androvics Zalán játssza, feleségét, Adélt Ledeczky Réka alakítja. Moró, a posztógyáras szerepét Pollák Bálint játssza. Moróné szerepébe Németh Emese bújik. Görgei bátyja, Gida alakját Esztergályos Ádám formálja meg, a hadvezér öccsét, Istvánt Pollák Bálint testesíti meg. Mainz a könyvkereskedő tetteit Androvics Mihály idézi fel. George, a francia inas szerepét Borgula Tamás alakítja. Reviczky, az adjunktus bőrébe Deák István bújik. S akik a történetet egy kerek egésszé fűzik: narrátoraink szerepében előadnak: Beke Noémi, Jančišin Brigitta, Krekač Evelin, Kovács Kevin, Németh Krisztián, Krekaš Dávid, Kádár Kevin.

 

 

Kóczán Mór atlétikai verseny

Iskolánk csapata már második alkalommal vett részt a csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola által megszervezett atlétikai versenyen. A tanú lók gerelyhajításban, súlylökésben és gránátdobásban mérték össze erejüket. KrekáčEvelyn IX. osztályos tanuló súlylökésben bronzérmet szerzett, a többiek pedig egyéni rekordjaikat megdöntve, eredményesen képviselték iskolánkat. A csapat tagjai: Győri Réka (VI.), Földes Bianka (VIII.), Krekáč Evelyn (IX.), Németh Krisztián (VII.), Varga Ákos (VIII.), Jassa Ádám (IX.).

Exkurzió – Pozsony nevezetességei

A pozsonyi kiránduláson a 2 - 4. évfolyamos tanulók vettek részt

Exkurzió

Október utolsó hetében iskolánk felső tagozatos tanulói egynapos tanulmányi kiránduláson vettek részt, melynek során megtekintették az Incheba területén megrendezett Bodies című kiállítást. Az emberi testet részletesen bemutató helyiségeken keresztül egy orvostanhallgató kísérte végig tanulóinkat, akik érdeklődéssel figyeltek a mindenre kiterjedő magyarázatra. A tanulmányút során továbbá egy csokoládégyárat is megtekintettek diákjaink. Lehetőséget kaptak arra, hogy betekintést nyerjenek a Hauswirth csokoládégyár mindennapi életébe, a csokigyártás folyamatába. Mindenki megelégedve tért haza.

Nyugdíjasnapi fellépések

Tanulóink idén is kultúrműsorral kedveskedtek a csicsói, füssi és kolozsnémai nyugdíjasoknak. A diákok ismét megtapasztalhatták, hogy sokkal nagyobb öröm adni, mint kapni.

LakiMatek

 

Résztvevők – Németh Noémi (VI.), Misák Bettina (VII.), Božaky Adrián (VIII.)–  ahol Adrián az egyéni versenyben előkelő második helyen végzett.

Egészségnap mozgással

Az alsó tagozat diákjai egy kempo-bemutatón vettek részt, majd pedig sportversenyeken mérték össze tudásukat.

„Halloween – party“

A rendezvényt tombolahúzás is színesítette. Ezúton is köszönjük a Szülői Szövetség támogatását!
Október utolsó péntekjén az iskola ebédlőjében a diáktanács Halloween - bulit szervezett a felső tagozatos tanulók számára.

 

 

November

 

Pályaválasztás

Kilencedikes tanulóink november folyamán több középiskola és szakmunkásképző tanintézet tájékoztatóját is meghallgatták a továbbtanulással kapcsolatban. Tanulók nagy érdeklődéssel informálódtak, kérdeztek az iskolák képviselőitől.

Kincskeresők – országos verseny Dunaszerdahelyen

A csicsói magyarok sorsa a II. VH idején és utána… November 8-án a Kincskeresők – regionális értékeket kutató diákok XIII. országos konferenciáján vett részt Ledeczky Réka és Jančišin Brigitta IX. osztályos tanulók. A lányok a II. világháború és az utána következő nyugtalan időszak, a csehországi deportálások szomorú eseményeit mutatták be a tudományos jellegű konferencián. Kutatásaik során nem kis izgalommal vették kezükbe Ábrahám Ilonka néni édesapjának leveleit, melyeket a frontról írt családjának. Sajnos a családfő soha nem tért haza családjához. Ilonka néni mellett meglátogatták Nagy Amália nénit is, aki nemcsak a sok dokumentummal, képekkel segítette munkájukat, hanem azt a sakk – készletet is megmutatta nekik, melyet édesapja a fogságból hazafelé tartva élelem után kutatva talált egy szemétdombon. Szomorúan olvasták Szalai Mariska néni visszaemlékezéseit a csehországi deportálásokról. Mariska néni mindössze nyolc éves volt, amikor is az akkori hatalmasok eldöntötték, hogy mint „háborús bűnösök”, a magyaroknak otthonukat hátrahagyva kényszermunkára kell menniük Csehországba. A zsűri elnöke, Prokopp Mária magyar művészettörténész, egyetemi professzornő elismerően beszélt a lányok ténykedéséről. Nagy örömmel vették át az okleveleket és a könyvjutalmat, hiszen munkájukat az aranysávos minősítésbe sorolták.
Mgr. Nagy Edit

Kerékpártúra

Turisztikai szakkör - őszi túrán az alsós diákokkal

Gyógypedagógus

Gyógypedagógus látogatása iskolánkon

Tesztelés 5-2017

Ötödikes tanulóink idén is megméretettek az országos tesztelésen

XIV. Rákóczi Napok  - Perbete

Hetedikes tanulóink – Balázs Zsófia, Győri Barbara, Jakab Flóra – a perbetei alapiskolában jártak, ahol a XIV. Rákóczi Napok keretén belül bemutatták a Szent László király cselekedeteiről készített pályázatukat.

Mozgásfejlesztő foglalkozás

 

Nyitott napok

Nyitott napok :   2017. nov. 28. (kedd) és 29. (szerda)

Látogatás

Látogatás a csicsói óvodában

Nyugdíjasnap

A Kolozsnémai kultúrház vezetőségének felkérésére tanulóink rövid kultúrműsorral kedveskedtek a helyi nyugdíjasoknak.

Technikai olimpia

 Tanulóink két kategóriában versenyeztek. Az egyéni versenyben Katona Barnabás (VII.) az előkelő 5. helyezést érte el. A csapatversenyben Božaky Adrián (VIII.) és Vörös Flórián (VIII.) jeleskedett.

 

 

December

 

Gáspár Sámuel Emléknap

„Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.“ (Babits Mihály) A közelmúlt megismerésére nyílt lehetőség a tanulók számára a 2017. december 1-jén megrendezett Gáspár Sámuel emléknapon. Az iskola épülete 35 éve ad otthont az oktatásnak és 15 éve viseli intézményünk Gáspár Sámuel helyi kántortanító nevét. Fotóversenyt hirdettünk meg „Természet” és „Műemlék” témákban, hogy ezzel inspiráljuk a lakóhely szépségeinek felfedezésére tanulóinkat. A közel 50 beérkezett alkotásból vendégeink választották ki a 3-3 legszebb pillanatot megörökítő alkotást. Az iskola épületében megtekinthetők a 35 évvel ezelőtt készült felvételek, valamint Gáspár Sámuelről gyermekszemmel készült portrék tárlata is. Az emléknapon avattuk fel a „Technikai múzeumot”, ahol a múlt századból származó technikai eszközöket állítottunk ki. A felső tagozatosok művelődési vetélkedője és a regionális ismereteket tartalmazó társasjátékok, valamint az alsó tagozatosok által készített projektmunkák az emléknap által nyújtott tartalmas ismereteket garantálták tanulóink számára.   Mgr. Németh Ildikó - iskolaigazgató

Tanulmányi kirándulás

 Alsó tagozatos tanulóink mozilátogatáson vettek részt Győrben.

Nyilas Misi karácsonya

Ebben az akcióban több, mint nyolcvan „cipősdoboz”-nyi ajándékot sikerült összegyűjtenünk. Köszönjük az ajándékozóknak!

Télapó

Az óvodások és a napközisek gazdag, vidám műsorral várták a Télapót a Csicsó Kultúrházban.

Pitagoriász

A matematikaverseny iskolai fordulójában…. tanuló vett részt. Közülük a továbbjutók:

Történelem Olimpia

Az iskolai fordulóba bekapcsolt tanulók névsora a következő:
Közülük továbbjutott:
 Fábik Balázs Attila, VI.o. és Győri Réka, VI.o.

Együtt egymásért

Hetedikes tanulóinkat bekapcsoltuk az Együtt egymásért projektbe, melyben mélyebben megismerhették és megérthették egymást és saját magukat is.

Tanulmányi kirándulás

Felsőtagozatos tanulóink a már hagyományossá vált mozilátogatással egybekötött városnézésen vettek részt, melynek során ellátogattak a győri karácsonyi vásárba is.

Karácsonyváró kézműves foglalkozás

Kézműves foglalkozást tartottunk a napközi szervezésében, melyre az óvodásokat is meghívtuk. További kézműveskedésen vettünk részt a helyi kultúrházban is.

Kultúrműsor

Tartalmas kultúrműsorral zártuk a 2017-es esztendőt a helyi kultúrházban. Köszönetet mondunk minden résztvevőnek és felkészítő tanáraiknak.

 

 

 

 

Január

Tervezett események

Szép magyar beszéd

 

Matematika Olimpia

Božaky Kristóf és Nagy Róbert V. osztályos tanulók, valamint Borgula Tamás IX. oztályos tanuló vett részt a matematika olimpia második fordulójában, amely a járási forduló volt.

Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny – iskolai forduló

60 tanulónk vett részt az iskolai fordulóban. A verseny körzeti fordulójába 17 tanulónk jutott be.

Karnevál

A karneválra az 1.-4. évfolyamok tanulói idén is ötletes maszkok készültek.

Farsangi buli

Felsős tanulóink idén is jól szórakoztak a már hagyományosnak mondható farsangi bulin. A tomboladíjakért köszönet az iskolánk mellett működő szülői szövetségnek.

 

 

Február

 

Sítúra

Iskolánk idén is megszervezte a sítanfolyamot, melyen 19 tanuló vett részt. A jó feltételek mellett mindenki a képességeinek megfelelően megtanult síelni.  Idén is Skalkán síeltünk 5 napig.

Szép magyar beszéd - járási forduló

A járási fordulóban Ledeczky Réka – IX. osztályos tanuló vett részt.

Történelmi Olimpia -járási forduló

A történelmi olimpia járási fordulóján, Ógyallán iskolánk tanulói is megmérettették magukat. Résztvevők: Fábik Balázs Attila, VI.o. és Győri Réka, VI.o.

 

 

Zrínyi Ilona Matematika Verseny

Ezen a versenyen alsótagozatos tanulóink képviselték iskolánkat: Antala Sofia (III.o.), Markuszek Arnold (III.o.), Németh Anna (IV.o.), Kiss Árpád (IV.o.)

Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny – körzeti forduló

A verseny Csallóközaranyoson kerül megrendezésre.

Résztvevők
 

 

 

Március

 

Poznaj slovenskú reč

A járási forduló Hajdusíková Nina (VIII.o.)vesz részt.

Dobré slovo – iskolai forduló

 

7 mérföldes meseverseny