ZŠ s MŠ Gáspára Sámuela s VJM Číčov
Hlavná stránka
2017/2018 2016/2017 2015/2016 2014/2015 2013/2014 2012/2013 2011/2012 2010/2011 2009/2010

2017/2018

A 2017/2018-as tanév eseményei röviden

Podujatia na škole v školskom roku 2017/2018

 

(Az oldal folyamatos feltöltés alatt van.  J )

 

A fényképeket lásd a „Fotoalbum“-ban.

 

 

Szeptember

 

Tanévnyitó

2017. szeptember 4.-én 15 elsős tanuló kezdte meg tanulmányait   az „egésznapos” iskolában.

Ösztöndíjátadás

A Rákóczi Szövetség jóvoltából elsős tanulóink ösztöndíjban részesültek, melyet egy rövid kultúrműsorral köszöntek meg.

Mezei Futóverseny

Iskolánk négy tanulója - Krekáč Evelyn (IX.), Földes Bianka (VIII.), Bognár René (VIII.), Božaky Adrián (VIII.) – vett részt a mezei futóversenyen Komáromban, ahol önmagukat is legyőzve futottak be a célba.

II. Gáspár Sámuel Vándorkupa

Szeptember utolsó péntekén immár második alkalommal indítottuk útjára a labdát a Gáspár Sámuel Vándorkupa kispályás labdarúgótornán. Az iskola udvarán, a műfüves pályán mérték össze taktikai tudásukat iskolánk legjobbjai a környék iskoláinak válogatott játékosaival. A megmérettetés a lakszakállasi fiúknak hozta a legnagyobb sikert, ők vihették haza másodszor is a Vándorkupát. A második helyen az ekeli Hetényi János Alapiskola és Óvoda tanulói végeztek, míg a bronzéremnek a nemesócsai Móra Ferenc Alapiskola focistái örülhettek. A mi csapatunk a negyedik helyen végzett, de a legjobb kapus a csicsói Varga Ákos lett. A gólkirály címet a lakszakállasi Kovács Márton Tibor szerezte meg, a legjobb mezőnyjátékosnak járó kupát pedig az ekeli Vass Árpád érdemelte ki. Gratulálunk a csapatoknak és a legsikeresebb futballistáknak! Köszönjük a labdarúgótorna megszervezéséhez nyújtott támogatást Csicsó község Önkormányzatának és az iskolánk mellett működő Szülői Szövetségnek!

Október

 

Október 6. - Emlékműsor

Mgr. Nagy Edit (Részlet az ünnepi beszédből.)
Emlékműsorunk, melynek címe: „Görgey, az áruló. Soha!„célja, hogy a hadvezérrel kapcsolatos ellentmondásokat és igazságtalanságokat feloldja azért is, hogy Görgei nevét végre méltó helyen emlegessük nemzeti emlékezetünkben. Színdarabunk története Klagenfurtban játszódik, ahova az ifjú hadvezért a világosi fegyverletétel után száműzik. Feleségével, Adéllel csendesen éli hétköznapjait, s George, a francia inas is segíti a házaspár mindennapjait. A posztógyáras Moró és felesége, Moróné mindennapos vendég az ifjú házaspárnál. Megjelenik Gida, Görgei bátyja is, valamint Mainz könyvkereskedő, aki szeretné Görgey emlékiratait kiadni. Görgei öccse, István segíti testvérét az emlékiratok megírásában. S Reviczky, a bajtárs is meglátogatja a szerény körülmények között élő tábornokot. Műsorunk a következő szereposztás szerint tevődik össze: Görgei Artúr szerepét Androvics Zalán játssza, feleségét, Adélt Ledeczky Réka alakítja. Moró, a posztógyáras szerepét Pollák Bálint játssza. Moróné szerepébe Németh Emese bújik. Görgei bátyja, Gida alakját Esztergályos Ádám formálja meg, a hadvezér öccsét, Istvánt Pollák Bálint testesíti meg. Mainz a könyvkereskedő tetteit Androvics Mihály idézi fel. George, a francia inas szerepét Borgula Tamás alakítja. Reviczky, az adjunktus bőrébe Deák István bújik. S akik a történetet egy kerek egésszé fűzik: narrátoraink szerepében előadnak: Beke Noémi, Jančišin Brigitta, Krekač Evelin, Kovács Kevin, Németh Krisztián, Krekaš Dávid, Kádár Kevin.

 

 

Kóczán Mór atlétikai verseny

Iskolánk csapata már második alkalommal vett részt a csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola által megszervezett atlétikai versenyen. A tanulók gerelyhajításban, súlylökésben és gránátdobásban mérték össze erejüket. Krekáč Evelyn IX. osztályos tanuló súlylökésben bronzérmet szerzett, a többiek pedig egyéni rekordjaikat megdöntve, eredményesen képviselték iskolánkat. A csapat tagjai: Győri Réka (VI.), Földes Bianka (VIII.), Krekáč Evelyn (IX.), Németh Krisztián (VII.), Varga Ákos (VIII.), Jassa Ádám (IX.).

Exkurzió – Pozsony nevezetességei

A pozsonyi kiránduláson a 2 - 4. évfolyamos tanulók vettek részt

Exkurzió

Október utolsó hetében iskolánk felső tagozatos tanulói egynapos tanulmányi kiránduláson vettek részt, melynek során megtekintették az Incheba területén megrendezett Bodies című kiállítást. Az emberi testet részletesen bemutató helyiségeken keresztül egy orvostanhallgató kísérte végig tanulóinkat, akik érdeklődéssel figyeltek a mindenre kiterjedő magyarázatra. A tanulmányút során továbbá egy csokoládégyárat is megtekintettek diákjaink. Lehetőséget kaptak arra, hogy betekintést nyerjenek a Hauswirth csokoládégyár mindennapi életébe, a csokigyártás folyamatába. Mindenki megelégedve tért haza.

Nyugdíjasnapi fellépések

Tanulóink idén is kultúrműsorral kedveskedtek a csicsói, füssi és kolozsnémai nyugdíjasoknak. A diákok ismét megtapasztalhatták, hogy sokkal nagyobb öröm adni, mint kapni.

LakiMatek

 

Résztvevők – Németh Noémi (VI.), Misák Bettina (VII.), Božaky Adrián (VIII.)–  ahol Adrián az egyéni versenyben előkelő második helyen végzett.

Egészségnap mozgással

Az alsó tagozat diákjai egy kempo-bemutatón vettek részt, majd pedig sportversenyeken mérték össze tudásukat.

„Halloween – party“

A rendezvényt tombolahúzás is színesítette. Ezúton is köszönjük a Szülői Szövetség támogatását!
Október utolsó péntekjén az iskola ebédlőjében a diáktanács Halloween - bulit szervezett a felső tagozatos tanulók számára.

 

 

November

 

Pályaválasztás

Kilencedikes tanulóink november folyamán több középiskola tájékoztatóját is meghallgatták a továbbtanulással kapcsolatban. A tanulók nagy érdeklődéssel informálódtak, kérdeztek az iskolák képviselőitől.

Kincskeresők – országos verseny Dunaszerdahelyen

A csicsói magyarok sorsa a II. VH idején és utána… November 8-án a Kincskeresők – regionális értékeket kutató diákok XIII. országos konferenciáján vett részt Ledeczky Réka és Jančišin Brigitta IX. osztályos tanulók. A lányok a II. világháború és az utána következő nyugtalan időszak, a csehországi deportálások szomorú eseményeit mutatták be a tudományos jellegű konferencián. Kutatásaik során nem kis izgalommal vették kezükbe Ábrahám Ilonka néni édesapjának leveleit, melyeket a frontról írt családjának. Sajnos a családfő soha nem tért haza családjához. Ilonka néni mellett meglátogatták Nagy Amália nénit is, aki nemcsak a sok dokumentummal, képekkel segítette munkájukat, hanem azt a sakk – készletet is megmutatta nekik, melyet édesapja a fogságból hazafelé tartva élelem után kutatva talált egy szemétdombon. Szomorúan olvasták Szalai Mariska néni visszaemlékezéseit a csehországi deportálásokról. Mariska néni mindössze nyolc éves volt, amikor is az akkori hatalmasok eldöntötték, hogy mint „háborús bűnösök”, a magyaroknak otthonukat hátrahagyva kényszermunkára kell menniük Csehországba. A zsűri elnöke, Prokopp Mária magyar művészettörténész, egyetemi professzornő elismerően beszélt a lányok ténykedéséről. Nagy örömmel vették át az okleveleket és a könyvjutalmat, hiszen munkájukat az aranysávos minősítésbe sorolták.
Mgr. Nagy Edit

Kerékpártúra

Turisztikai szakkör - őszi túrán az alsós diákokkal

Gyógypedagógus

Gyógypedagógus látogatása iskolánkon

Tesztelés 5-2017

Ötödikes tanulóink idén is megméretettek az országos tesztelésen

Mozgásfejlesztő foglalkozás

 

Nyitott napok

Nyitott napok :   2017. nov. 28. (kedd) és 29. (szerda)

Látogatás

Látogatás a csicsói óvodában

Nyugdíjasnap

A kolozsnémai kultúrház vezetőségének felkérésére tanulóink rövid kultúrműsorral kedveskedtek a helyi nyugdíjasoknak.

Technikai olimpia

 

 

 

December

Tervezett események

Tanulmányi kirándulás

 

Nyilas Misi karácsonya

 

Télapó

 

Pitagoriász

 

Szép magyar beszéd

 

 

 

Tanulmányi kirándulás

 

Karácsonyváró kézműves foglalkozás

 

Kultúrműsor