Újdonságok - Novinky

          • Egészségnap - Kooperatív tanulás

          • Táncház, Laki Matek, Tök-jó buli - 2022. 10. 27.

            Az őszi szünet előtti utolsó napon tartalmas és szórakoztató foglalkozásokban vettek részt tanulóink. Az első két órában valamennyi osztály a kooperatív tanulás segítségével kerülhetett közelebb az egészséges életmód megismeréséhez. A csoportos foglalkozások során tanítványaink együtt gondolkodtak, alkottak, "játszva" tanultak. A munkát a Hárompatak zenekar által nyújtott zenei élmény szakította meg. A gyerekek megtanulták a megszólaltatott népi hangszerek neveit, és részt vehettek egy csángó táncházban. Ezt követően az egyes osztályok a nap végén beszámoltak egymásnak a csoportmunkák eredményeiről. A kellemesen eltelt napot a kicsik a napköziben szervezett programokkal zárták, a nagyok pedig a tök-jó bulival koronázták meg a délutánt. Köszönet a gyerekeknek, akik örömmel kapcsolódtak be a programokba, a tanároknak, akik tartalmas kooperatív foglalkozásokkal készültek, és köszönet jár a Hárompatak zenekar tagjainak, akik a hangszerbemutatón túl még meg is mozgatták tanítványainkat a népzenei dallamok segítségével! 

          • XVII. Laki Matek

          • Idén immár 17. alkalommal került megrendezésre Lakszakállason a Laki Matek elnevezésű matematikai csapatverseny. A megmérettetés sikerességét mi sem bizonyítja jobban, hogy 13 magyar alapiskola 15 csapata vett részt a feladatok megoldásában.

            A két fordulós versenyen minden iskola háromfős csapatot indíthat – egy-egy 6., 7. és 8. évfolyamos tanuló részvételével. Az első fordulóban mindenki egyénileg dolgozik, minden diák saját évfolyamának megfelelő nehézségű feladatsort kell, hogy megoldjon. A második fordulóban pedig már egymást segítő és kiegészítő csapatként kell együtt dolgozniuk.

            Iskolánk rendszeres résztvevője a versenynek. Idén Egri Zoltán (6.osztály), Terdy Jázmin (7. osztály) és Antala Sofia (8. osztály) képviselte az iskolánkat, és a 13. helyet érték el ezen a színvonalas matematika versenyen. Gratulálunk!

            Mészáros Lajos

          • Fűtés?!

          • Tisztelt Szülők!

            Engedjék meg, hogy ismertessem a tényeket az iskola fűtésével kapcsolatban. Jelenleg az iskolát két fűtési rendszer is el tudná látni, de sajnos pillanatnyilag csak elméletben. A geotermikus rendzser leghamarabb november elején kezdhet üzemelni, mivel attól kezdve lesz szerződésünk az egyik szolgáltatóval. Kevés szolgáltató fogad új ügyfelet ebben a bizonytalan helyzetben. Az a paradox helyzet állt elő, hogy sajnos a jelenlegi magas villanyárak mellett nem éri meg működtetni az eredetileg gazdaságosra tervezett rendszert. Véglegesen akkor tudunk átállni a geotermikus fűtésre, ha lejjebb mennek a villanyárak. Addig meg tudjuk oldani a fűtést gázzal, pontosabban meg tudnánk, ha a korábban említett rendszer szerelése közben nem tették volna tönkre a gázkazán kivezetőcsövét, és ha erről tájékoztattak volna minket időben. Szerencsére a Vénasszonyok nyara még tart, mégha az utóbbi két napban le is hűlt a levegő. Dolgozunk a probléma elhárításán, hiszen nem szeretnénk, ha megfáznának a gyerekek. Biztosíthatok mindenkit, hogy lesz fűtés az intézmény épületében. Ennek ellenére arra kérem Önöket, hogy a gyerekek rétegesen öltözve jöjjenek iskolába. Köszönöm a türelmüket és a megértésüket!

            Tisztelettel Molnár Gábor, igazgató

             

          • Dobóverseny - Csilizradvány

          • 2022.10.13.

            Iskolánk tanulói 2022. október 13-án részt vettek a regionális dobóversenyen Csilizradványon, ahol 9 iskola mérte össze tudását és ügyességét súlylökésben, gerelyhajításban, kislabda dobásban és nerf dobásban. A lányok és a fiúk is szépen szerepeltek, Levinek köszönhetően pedig két bronzérmet is szereztünk nerf dobásban és gerelyhajításban. Köszönjük a szervező iskolának a meghívást, és gratulálunk a versenyzőknek. Csapattagok: Győri Levente, Kovacic Beáta, Győri Emma, Vincze Kristóf Krisztián

            Győri Benedek Katalin

          • Héderváron jártunk!

          • 2022.10.12.  

            A Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársai: Szabó Csaba tájegységvezető és Kiss Zsuzsanna ökoturisztikai és környezeti nevelési szakreferens kíséretében iskolánk 5–8. osztályos tanulói október 12-én tanulmányi kiránduláson vettek részt. Diákjaink megcsodálhatták Héderváron  Magyarország legrégibb fáját: a Boldogasszony-kápolna mellett álló tekintélyes méretű, kb. 700 éves kocsányos tölgy, amelyet a néphit ezerévesnek tart, sőt még annak a kötőféknek nyomát is felfedezni véli a törzsén, amellyel Árpád fejedelem annak idején a lovát „hozzákötötte”. A tölgy kerülete: 720 cm, legnagyobb átmérője: 235 cm, magassága: 14 méter.A tanulók a Boldogasszony kápolnát is megtekinthették.

            A barokk stílusban átépített hédervári kastély kertjében, a platánfák árnyékában tettek a tanulók egy nagy sétát. A kastély zárt udvarában is található egy nagy példány, koronája beborítja az egész udvart. A Viczay, később a Khuen-Héderváry család egykori kastélyegyüttesét 1984-ben újította fel az Országos Műemléki Felügyelőség, mint művészeti alkotóházat.

            Héderváry Kont István részt vett Luxemburgi Zsigmond királyunk elleni összeesküvésben. Kis Károlyt támogatta, ezért harmincegy társával együtt kivégezték 1393-ban. Emlékét őrzi a Kont-fa, amelynél szintén látogatást tettek tanulóink. A Krumplibogár–szobornál is megálltak diákjaink. A hagyomány szerint Háderváron találtak először az országban krumlibogarat 1947-ben. A lipóti fürdőben a tanulók elfogyasztották a finom ebédet. A nap végén Dunaremetén a tanulók megtekinthették a Duna mellékágát. A dunaremetei hajózás történetét is megosztották tanítványainkal a Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársai.

            Tartalmas, élményekkel dús nap volt!

            Nagy Edit

          • Gáspár Sámuel Emléktorna

          • Iskolánk 2022. október 7-én megrendezte a Gáspár Sámuel Focitornát, melyen öt alapiskola csapata versengett a vándorkupáért: Csilizradvány, Lakszakallás, Csallóközaranyos , Gúta és Csicsó csapata. A tíz meccs alatt a focisták sportszerű , de kemény küzdelmek során bizonyították focitudásukat, kitartásukat, ügyességüket. A vándorkupát a csicsói csapat nyerte, második helyen Gúta csapata végzett, a harmadik Csilizradvány csapata lett, őket követték az aranyosi, majd a laki focisták. A gólkirály a csicsói Győri Levente lett, a legjobb mezőnyjátékos a radványi Sebő Flórián, a legjobb kapus díját pedig a gútai Csente Bálint szerezte meg. Gratulálunk a csapatoknak és köszönjük a részvételt!

            A csicsói csapat tagjai: Németh Anna, Kis Árpád, Győri Levente, Vincze Kristóf Krisztián, Balázs Levente Zoltán, Matus Bence és Rovenszky Bálint

            Az eseményt a COOP Jednota,  a Nyitra Megye és a Gáspár Sámuel Társulás támogatta! Köszönjük!

            Podujatie bolo realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja, COOP Jednota, Združenia Gáspára Sámuela.

            Győri Benedek Katalin

          • Megemlékezés az aradi vértanúkról

          • 2022. október 6-án méltón megémlekeztünk arról a 13 hősről, akik a magyar szabdságharc vezéralakjaiként 1849. október 6-án vesztették életüket az elnyomók eltúlzott ítelétének következtében. Büszkén vállalták sorsukat, amit ma, 173 évvel később sem szabad elfelejtenünk. Az iskolai irodalmi színpad szereplői felidézték a mártírok utolsó szavait. Október 8-án pedig a volt és jelenlegi tanulóinkból álló Nofene színjátszó csapat által betekintést nyerhettünk Teleki Blanka raboskodásának időszakába. Gratulálunk a színjátszóknak és köszönjük Nagy Edit tanító néninek az odaadó munkát!

          • GSE - 2. nap

          • Gáspár Sámuel Emléknapok

            2022. szeptember 30-án különböző foglalkozásokat tartottunk: a kicsik projektet kíszítettek a Magyar Népmese napja alkalmából, a nagyok pedig nyelvekkel foglalkoztak a Nyelvek Európai Világnapja alkalmából. A délelőtt kézműves foglalkozásokkal folytatódott a Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskola két oktatója és pedagógusaink segítségével. A rajzolás, ragasztás, agyagozás után tanulóink beléphettek a múltba, átszellemülhettek az emlékszobában, kipróbálhatták nagyszüleik, dédnagyszüleik padjait. Végül megkóstolták a helyi értékekkel díszített dobostortát. A hagyományosan ezen a napon megrendezett Gáspár Sámuel Focitornát el kellett halasztanunk egy héttel a kedvezőtlen időjárás miatt. 

          • GSE - 1. nap

          • Gáspár Sámuel Emléknapok

            2022. szeptember 29-én megtartottuk a Gáspár Sámuel Emléknapok első rendezvényeit.

            Délelőtt bemutattuk a pedagógusaink által készített helytörténeti munkafüzetet, amelyet megkapnak a 3-9. évfolyam tanulói. Évekig használhatják, dolgozhatnak benne tanítványaink a tanórák, valamint a projektnapok keretén belül. Büszkén mutattuk be Nagy Edit tanító néni által összeállított Csicsó értékei helytörténeti kiadványt, amelyben bővebb információkat találnak elsősorban a felső tagozatos tanulóink. A legkisebbek számára készült iskolánk foglalkoztató füzete, amely Mészáros Lajos tanító bácsi keze munkáját dícséri. A kiadványok az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma), a BGA  Zrt. (Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.) és a KULTMINOR (Kisebbségi Kultúrális Alap) támogatásával lettek létrehozva, kinyomtatva. Az érdeklődők szemügyre vehették Csicsó, Kolozsnéma és Komáromfüss által összeállított, helyi értékeket, kincseket bemutató kiállítást, majd a beszédek után megtekinthették a Nofene! színjátszók műsorát.

            Az eseménysorozat az iskola épületében folytatódott, ahol megemlékeztünk iskolánk 20 évvel ezelőtti névfelvételéről és 40 évvel ezelőtti épületátadásról. Vendégeink a kultúrműsor után megtekintették a Gáspár Sámuel emlékszobát, valamint a Nagy Géza által készített Tanítók fájának újonnan létrehozott tábláját, amely a 20 éve iskolánkban tanító pedagógusok neveivel lett kiegészítve. Az ünnepély során megkoszorúzásra került Gáspár Sámuel mellszobra. Az esemény finom ebéddel zárult. Köszönjük kedves vendégeinknek, egykori pedagógusoknak, szülőknek, hogy megtiszteltek jelenlétükkel. 

            A Gáspár Sámuel Emléknap a  Magyar Kormány támogatásával valósult meg. 

          • BGA - Bethlen Gábor ösztöndíj

          • Tisztelt Szülők!

            Hazaküldtük a BGA ösztöndíj nyomtatványt, amely a 2021/22-es tanév adatait kell, hogy tartalmazza. A jelenlegi elsősöknél az óvodát, az elballagott kilencedikeseknél pedig az alapiskolát kell bejelölni oktatási intézményként. A 3. oldalon két aláírás szükséges. Az utolsó oldalt nem kell kitölteni, azt az iskola tölti. A bírósági határozatot csak abban esetben szükséges csatolni, ha nem a vér szerinti szülő adja be a nyilatkozatot. A bankszámlaszám kitöltésénél a számlaszám az utolsó 10 négyzetbe írandó, elé a bank iban kódja kerül. A félreértések elkerülése végett csatolunk egy kitöltött mintát. Kérjük, hogy az aláírt dokumentumot küldjék vissza legkésőbb október 10-ig. Köszönjük!

            A banki adatok igazolásánál NEM SZÜKSÉGES fizetős, drága banki igazolást leadni. Lehet ezt is, de nem kötelező.  Bármilyen egyéb banki igazolást is elfogadnak,melyet a bank állít ki, s melyen rajta van a számlatulajdonos neve illetve a számlaszám IBAN formátumban. pl: szerződés, számlakivonat fejléce, számlaszámról szóló kis kártya stb. Elfogadható az internet bankingról letöltött dokumentum fejléce is.