Újdonságok - Novinky

          • Úszótanfolyam

          • 2023. 6. 12.-14.

            A 3., 4, 5, 6. évfolyamos tanulóink június második hetében úszótanfolyamon vettek részt a komáromi városi uszodában. Mindenki sikeresen elsajátította az úszás technikáját. A tanulók jövőre ismét szeretnének csobbanni. 

            Buglos Bödők Terézia

          • Erdély - Ötödik nap

          • Tizenhárom tanulónk vehet részt egy 5 napos erdélyi kiránduláson a "Határtalanul - A Kárpát-medence magyarlakta területeinek megismerése" elnevezésű pályázat keretein belül a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával az SZMPSZ szervezésében! Köszönjük!

            Tanulmányi kirándulásunk 5., egyben befejező napján Kolozsváron jártunk, ahol megtekintettük a Mátyás király szoborcsoportot. Elsétáltunk Mátyás király szülőházához is. A Főtéren megtekintettük a nemesi palotákat.

            A nemrég felavatott toronyba is felmentünk, amit a tűzoltók hoztak létre a város támogatásával. Kolozsvár megcsodálása utan hazafelé vettük az irányt. Estére szerencsésen megérkeztünk.

            Köszönjük a lehetőséget és a sok szép élményt! Erdély tényleg csodaszép!

            Nagy Edit,Fabik Mónika

             

          • Erdély - Negyedik nap

          •  

            ​​​​​​Tizenhárom tanulónk vehet részt egy 5 napos erdélyi kiránduláson a "Határtalanul - A Kárpát-medence magyarlakta területeinek megismerése" elnevezésű pályázat keretein belül a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával az SZMPSZ szervezésében! Köszönjük!

            ​​​​​​​

            Tizenhárom tanulónk vehet részt egy 5 napos erdélyi kiránduláson a "Határtalanul - A Kárpát-medence magyarlakta területeinek megismerése" elnevezésű pályázat keretein belül a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával az SZMPSZ szervezésében! Köszönjük!

            Tanulmányi kirándulásunk mai napját Farkaslakán kezdtük, ahol megtekintettük Tamási Áron szülőházát. A temetőben az író nyughelyénel róttuk le tiszteletünket.

            Korondon látogatást tettünk egy cserépedény-készítő családnál, akik nemzedékek óta foglalkoznak e nemes mesterséggel.

            Parajdon megmutatták nekünk, hogyan készitik a sólámpát, majd a Parajdi Sóbányában töltöttük el a délutánt. Tartalmas nap volt ismét, újabb ismeretekkel! Köszönjük!

            Nagy Edit, Fabik Mónika

          • Erdély - Harmadik nap

          • Tizenhárom tanulónk vehet részt egy 5 napos erdélyi kiránduláson a "Határtalanul - A Kárpát-medence magyarlakta területeinek megismerése" elnevezésű pályázat keretein belül a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával az SZMPSZ szervezésében! Köszönjük!

            Tanulmanyi kirándulásunk 3. napjan Erdőszentgyörgyon jártunk. Itt a Rhédey-kastély napjainkban múzeumkent müködő izgalmas és interaktív kiállítását néztük meg, ahol megismertük Rhédey Klaudia életet, aki nem más, mint Anglia királyának, Károlynak a dédnagyanyja.

            Bözödűjfalu szomorú sorsát is elmesélték nekünk a múzeumban. A román diktatúra idején elsüllyesztett kis faluról emlékeztünk a Siratófalnál. Ezen az emlékhelyen áll a Kopjafafalu, ami egyedülálló a nagyvilágban. Felülről Bözödújfalu alaprajzat szimbolizálja.

            Kőrispatakon megálltunk a Szalmakalap Múzeumban, ahol megtudtuk, minél jómódúbb a gazda, annál szélesebb a kalapja karimája.

            Utunk további állomása Fehéregyházára vezetett. Itt megtekintettük a Petőfi Múzeumot. Fotózkodtunk Petőfi Sándor szobránal. Végül Segesváron zártuk a napot. Felsétáltunk a Várba, tettünk egy sétát az Óvárosban. Ismét sok új élménnyel tértünk szálláshelyünkre, a szovátai Teleki hotelba. Köszönjük a lehetőséget!

            Nagy Edit, Fábik Mónika

          • Erdély - Második nap

          • Tizenhárom tanulónk vehet részt egy 5 napos erdélyi kiránduláson a "Határtalanul - A Kárpát-medence magyarlakta területeinek megismerése" elnevezésű pályázat keretein belül a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával az SZMPSZ szervezésében! Köszönjük!

            Tanulmányi kirándulásunk 2. napján Szovátán a Domokos Kázmér Óvoda, Gimnázium és Szakközépiskola intézményét latogattuk meg, ahol megtekinthettünk két tanítási órát, illetve az iskola könyvtárát is meglátogattuk. Nagy meglepetésünkre a Kárpát-medence egész területén járó Petőfi busz éppen az iskola udvarában parkolt, így megnezhettük a kiállítást Petőfi Sándorról.

            Délután a Medve-tó körül tettünk egy nagy sétát. Pihenésképpen tanulóink medencéztek a hotel wellness részlegeben.

            Jó kis nap volt, tele új élménnyel! Köszönjük!

                                                                                                                                                     Nagy Edit,Fabik Mónika

          • Futóverseny - vendégek érkezése

          • 2023. 6. 9.

            A kedvezőtlen időjárás ellenére sikerült részt vennünk a falu által szervezett futóversenyen. A bemelegítés után 3 kategóriában indultak a versenyzők, külön a fiúk és külön a lányok. Az eseményt megtisztelték a kolozsvári Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának növendékei és pedagógusai is, akik közül a bátrabbak részt is vettek a futáson. Köszönjük a látogatást! A versenyzők kaptak pizzát, üdítőt és fagylaltot a szervezők jóvoltából. Azok számára, akik nem futottak, a Gáspár Sámuel Társulás járult hozzá a fagylalthoz. Köszönjük a meghívást! Gratulálunk a versenyzőknek, valamennyi díjazottnak! Örülünk, hogy a kevésbé sportos tanulóink is bekapcsolódtak a megmérettetésbe. 

          • Erdély - Első nap

          • Tizenhárom tanulónk vehet részt egy 5 napos erdélyi kirandulason a "Határtalanul - A Kárpát-medence magyarlakta területeinek megismerése" elnevezésű pályázat keretein belül a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával az SZMPSZ szervezésében! Köszönjük! ​​

            Az erdélyi tanulmányutunk 1. napjan megálltunk Nagyváradon, majd a Kiralyhágon (Erdély kapujában) tettünk egy kis pihenőt. Csucsán Ady és Csinszka lakóhelyét tekinthettük meg. A szovátai hotel tulajdonosa kedvesen fogadott bennünket, s a finom vacsora elfogyasztása után elfoglaltuk szobáinkat.

          • Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny

          • Az ELTE által szervezett XXVI. Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny 1. felvidéki fordulójában több mint tizenhétezer versenyző versenyzett. Az idei tanévben iskolánk 3 tanulója kapcsolódott be a helyesírási verseny 1. felvidéki fordulójába: Terdy Jázmin a 7. osztályból a 21. helyen végzett, Antala Sofia 8. osztályos tanulónk a 20. helyen, míg Markuszek Arnold 8. osztályos tanuló a 24. helyen fejezte be a verseny 1. felvidéki fordulóját.

             A 2. felvidéki fordulóban Terdy Jázmin 7. osztályos tanulónk a 23. helyen, Antala Sofia 8. osztályos tanítványunk pedig a 16. helyen végzett e nívós versenyen. (Markuszek Arnold betegség miatt nem vett részt a 2. fordulóban)

            Nagyon ügyesen szerepeltek a lányok! (A 2. a fordulóban is a Kárpát-medence legjobb 4600 helyesírója versenyzett az 5–8. évfolyamokon). Gratulálunk tanítványainknak!

            Nagy Edit, Fábik Mónika

          • Kuttyomfitty Társulat az iskolában

          • 2023. 6. 7.

            Az ovisaink és az alsó tagozatos tanulóink nagy örömére ellátogatott hozzánk a Kuttyomfitty Társulat. A humoros előadás Háry János történetét dolgozta fel, melynek menetébe a tanítványaink is bekapcsolódhattak. Köszönjük az élményt!

          • Petőfi 200 – diákutaztatás a Felvidéken

          • A Szövetség a Közös Célokért diákutaztatási programjában június 7-én iskolánk tanulói Budapesten jártak, ahol Petőfi nyomába eredtünk.​​

            A borongós idő ellenére már a buszban jó hangulat alakult ki. Az utazást a Lakszakállasi Magyar Tannyelvű Alapiskola tanulóival közösen abszolváltuk. Budapestre érkezve az Országos Evangélikus Múzeum munkatársai kedvesen fogadtak bennünket.

            Egy irodalmi-történelmi városnéző séta aktív részeseivé váltunk. Bejártuk azokat a neves helyszíneket a Deák téren, ahol Petőfi diákévei alatt gyakorta megfordult. A kiadós séta után a múzeumban egy múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt. Leginkább Petőfi Sándor diákéveivel foglalkoztunk, azokkal az iskolákkal, melyekben a híres költő megfordult. Sikeresen megoldottuk a feladatsort Petőfi iskolás éveiről. A foglalkozás talán legnépszerőbb része az volt, hogy a feladatlapjainkat maga  „Petőfi nézte át” egy interaktív technikai eszköznek köszönhetően. Dicsért avagy dorgált, ha egy-egy kérdést elrontottunk. Lehetőségünk nyílt szabadulni a múzum pincéjében kialakított szabadulószobából. A szabadulószobának 6 állomása volt, s Petőfi Sándor életének állomásait dolgozta fel.

            A finom ebéd után élményekkel és sok új ismeretekkel a birtokunkba indultunk haza. Köszönjük szépen a lehetőséget!

            Nagy Edit

          • II. Tudomány Nap 3. rész - AI

          • ...és a napnak még mindig nem volt vége. Utolsó megméretettésként egy mesterséges intelligencia által alkotott képeket kellett diákjainknak "visszafejteniük", és rájönni mely tudósról, találmányról generálta a képeket az AI.

             

          • II. Tudomány Nap - 2. rész - Pascal 400

          • Immáron második alkalommal tartottuk meg a Tudományok napját iskolánkon, Ez évben Blaise Pascal 400. születésnapi buliját ünnepeltük meg egy kis fejtörővel.

            A diákok vegyes csoportokban oldották meg a feladványokat, kódolták ki a titkosírásokat megoldókulcsok, Micro:Bit-ek segítségével, mélyítették el tudásukat, illetve adták elő prezentáció formában a tudós életét, munkásságát és világnézetét. 

            A megszerzett ismeretekből  online Kahoot kvíz formájában is megméretettek.

             

            A győztes csapat tagjai: Matus Bence (VI.) , Fél Boglárka (VI.), Jassa Virág Nóra (VIII.), Németh Anna (IX.), és Kolocsics Roland (VII.).

             

            Gratulálunk! :)

             

             

            Projekt podporil Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis. Ďakujeme!

            Pillanatképek a napról:

          • II . Tudomány Nap - 1. rész - Előadás

          • RNDr.Teleki Aba és Mgr.Lacsný Boris szórakoztató módon mutatták be az elektromágneses jelenségeket a felfedezésüktől, Edison és Tesla találmányain át, egészen a szupravezetésig. A diákok saját bőrükön tapasztalhatták meg a természet törvényeit, az előadás végén pedig folyékony nitrogén segítségével készített fagyit is kóstolhattak.

          • Összetartozás tánca II.

          • 2023. 6. 2.

            Iskolánk tanulói másodízben kapcsolódtak be az Összetartozás tánca elnvezésű kezdeményezésbe. Ügyesek voltatok! 

          • Gyermeknap

          • 2023. június 1.

            2023. június 1-jén megtartottuk a gyereknapot az iskola udvarán. A gyerekek megkóstolták az iskolakertben termesztett zöldségeket, kipróbálták a buborék focit, csúzdáztak a légvárban, fociztak, asztaliteniszeztek, fajátékokkal játszottak. A nap végét finom gulyásleves zárta lángossal. Az attrakciókat a fenntartó és a Gáspár Sámuel Társulás támogatták. A jégkrémeket a COOP Jednota biztosította. Köszönjük a támogatást, a gyerekek nagyon jól érezték magukat. 

          • Szeretethíd

          • Szombaton, május 20-án, a csicsói református gyülekezet is bekapcsolódott a református önkéntes napok programjába, amikor is a volt református iskola kerítése lett lefestve. A Szeretethidon iskolánk néhány tanulója is részt vett. Köszönjük!

          • Heuréka! - V. Magyar Tudománytörténeti Vetélkedő

          • Iskolánk idén első alkalommal vett részt egy háromtagú csapattal az V. Magyar Tudománytörténeti Vetélkedőn. A versenyt 2023. május 31-én rendezték a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontban.

            Iskolánkat a VII. osztály lánycsapata képviselte: Terdy Jázmin, Diószegi Zsóka, Szalay Sofia

            Az idei verseny címe Magyar feltalálók a hírközlés történetében, mely témájában olyan magyar kiválóságokkal foglalkozik, akik a fotográfia, nyomdászat és a távközlés történetében játszottak fontos szerepet.

            A versenyen különféle kreatív feladatfajták voltak: kvízek, keresztrejtvény, kódolás... A feladatok elsősorban a tárgyi tudást mérik, kisebb részben a logikai készségeket.

            A verseny előtt a jelenlévők meghallgathatták Dr. Kiss László orvos- és művelődéstörténész előadását a transzfúzióról.

            Csapatunk végül a hetedik helyet vívta ki. GRATULÁLUNK!

            Köszönjük a meghívást és a szervezést!

            Mészáros Lajos

          • Jókai és kora

          • 2023. május 26.

            Iskolánk tanulói - Terdy Jázmin, Dioszegi Zsóka, Obert Lilien - részt vettek a Jókai és kora elnevezésű irodalmi vetélkedőn, amely immár 17.alkalommal került megrendezésre. A Mátrixok csapata sikeresen helytállt a rendkívül színvonalas, kilenc fordulós versenyen. Gratulálunk!