Újdonságok - Novinky

          • Vendégek Magyarországról!

          • 2023.3.23.

            A „Járd végig!“ projektben meghirdetett „Határtalanul Magyarországon!“című programon belül március 23-án iskolánkat a dánszentmiklósi illetve az albertirsai iskolák tanulói látogatták meg. A vendégeket növendékeink az “összetartozás táncával” fogadták, melyet Tarcsi Zsuzsa tanító néni irányított. Az igazgató úr, Molnár Gábor köszöntője után az érkezők az iskola klubhelyiségében megtekinthették bemutatkozó prezentációnkat az iskolánkról, illetve Buglos Bödők Terézia tanító néni által szerkesztett kultúrműsort adták elő az 5. osztály  tanulói. A vendégek látogatást tettek a technikai múzeumba, melyet Mészáros Lajos tanító bácsi mutatott meg. Nagy Edit tanító néni pedig a Gáspár Sámuel emlékszobában tartott néhány perces előadást. A délután további részében a magyarországi tanulók a csicsói tanulóinkkal karöltve “kincskereső” körútra indultak kis falunkba. Nagy Edit tanító néni vezetésével a Kálnoky kastély rövid történetét ismerték meg a fiatalok. Majd a 7 vezér szoborparkban Nagy Géza bácsi méltatta a Frech család fafaragó munkásságát, hiszen számos szobor községünkben a Frech család keze munkáját dicséri. (A sajnos 2006-ban elhunyt Frech Ottó bácsi (aki 1956-os hős is!) faragta Nagy Géza bácsival együtt Nagyboldogasszony szobrát. Szent István szobra Frech Gábor és Köteles László alkotása.) Géza bácsi egy saját készítésű grafitportrét nyújtott át Frech Ottó fafaragóról a dánszentmiklósi iskola tanító bácsijának, Frech Tibornak, nem véletlenül! A tanító bácsi Frech Ottó bácsi fafaragó fia, Frech Gábor fafaragó testvére. Rövid kis túránkat az Attila – park megcsodálása után a Magyarnak maradni” emlékparkban zártuk le, ahol a “kincskeresők” kitölthették Buglos tanító néni által készített“ kincskereső” feladatlapot. Visszatérve az iskolánkba vendégeinkkel szalonnát és virslit sütöttünk, szomjunkat kofolával csillapítottuk. Közösen elénekeltük a Nélküled” című dalt. A feladatlapok kiértékelése után magyarországi ismerőseink helyi értékeket ismertető ajándékokkal térhettek vissza szálláshelyükre. (Németh Andrea polgármester asszonynakés az önkormányzatnak köszönjük az általuk hozott ajándékokat a vendégek számára.)

            Reményeink szerint mind a dánszentmiklósi, mind az albertirsai tanulókkedves emlékekkel tértek haza, s örömmel gondolnakvissza iskolánkra, illetve Csicsóra.

                                                                                                                           Nagy Edit

          • Zrinyi Ilona matematikaverseny - területi forduló

          • Matematikában Tehetséges Gyermekekért (MATEGYE) Alapítvány az idei tanévben is megrendezte a háromfordulós (iskolai, területi, országos) Zrínyi Ilona Matematikaversenyt, amelybe a mi iskolánk is bekapcsódott. A területi fordulóba továbbjutott: Lukács Balázs  (3. osztály), Lévai Noémi (5. osztály), Komjáty Boglárka (6. osztály) és Antala Sofia (8. osztály).

            A verseny Lakszakállason került megrendezésre 2023. február 17.-én. Lukács Balázs 15. helyen, Lévai Noémi 14. helyen, Antala Sofia a 17. helyen végzett. Gratulálunk! 

          • Csicsói értékőrzők Lakiteleken

          • 2023.3.21-22.

            A Lakiteleki Népfőiskola – a Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával -  ebben a tanévben is meghirdette vetélkedőjét a hungarikum mozgalom népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében.

            Csicsói értékőrzők csapatunk tagjai -  Bódis Orsolya, Győri Emma, Kovačič Viktória 8. osztályos tanulók március 21-én Lakiteleken jártak, hogy a Hungarikum vetélkedő elődöntőjének legjobb 16 csapata között mérettessenek meg. (108 csapatból jutott be a Csicsói értékőrzők csapata az elődöntőbe).

            A többfordulós, mind kreativitást, mind elméleti tudást igénylő feladatokmegoldása után a lányok a legjobb 8 csapat között bejutottak a DÖNTŐBE is, ahol az előkelő 3. helyen végeztek. A Lakiteleki Népfőiskola jóvoltából nyáronjutalomkiránduláson vehetnek részt a Csicsói értékőrzők tagjai.

            Gratulálunk nekik!

            Nagy Edit

          • Beíratás a 2023/24-es tanévre

          • Tisztelt Szülők!

            A csicsói Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda értesíti Önöket, hogy a beíratkozásra iskolánk első évfolyamába 2023. április 5-én (9.45 - 16.45) kerül sor az iskola épületében. 

            Azokat a gyermekeket kötelező beíratni az alapiskola első évfolyamába, akik 2023. augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket. Halasztás esetén is be kell íratni a gyermeket. Ebben az esetben a megfelelő dokumentumokkal alátámasztva (gyermekorvosi nyilatkozat, prevenciós intézmény nyilatkozata, szülői kérvény) az óvoda igazolja a gyermek iskolaéretlenségét. 

            A beíratás a gyermek és (lehetőség szerint) mindkét szülő jelenlétében zajlik. Amennyiben csak az egyik szülő tud megjelenni, szükséges kitölteni a csatolt nyomtatványt.  A beíratáshoz szükséges dokumentumok:

            • mindkét törvényes képviselő személyi igazolványa,
            • a beíratandó gyermek születési anyakönyvi kivonata,
            • a beíratandó gyermek egészségügyi biztosítási kártyája,
            • indokolt esetben a bírósági végzés fénymásolata a gyermek elhelyezéséről (amennyiben csak az egyik törvényes képviselő járhat el a gyermek ügyében)

            Várjuk sok szeretettel az elsősöket és szüleiket!

            Molnár Gábor, igazgató 

            A beíratás előtti héten, 2023. március 31-én, nyitott napot tartunk az iskolában, melyre szeretettel várjuk az óvodásokat és szüleiket. 

          • Igazgatói szabadnap

          • 2023.3.28.

            Tisztelt Szülők! 

            Ezúton értesítjük Önöket, hogy 2023. március 28-án (kedd) igazgatói szabadnap lesz szervezési okok miatt. Aznap nem lesz iskolai oktatás, nem fog működni az óvoda, nem lesz napközi és az iskolai konyha sem fog működni. Köszönjük a megértést!

             Molnár Gábor, igazgató

          • Tanulmányi kirándulás Pozsonyban

          • A felső tagozatos tanulóink 2023. március 17.-én tanulmányi kiránduláson vettek részt Pozsonyban. Először a NASA Cosmos elnevezésű kiállítást tekintették meg. A tanítványaink applikáción keresztül hallgatták meg a magyar tájékoztatást a kiállított tárgyakról. Sok új információval bővítették ismereteiket az űrkutatás világáról, majd a gyerekek az AUPARK bevásárlóközpontban megebédelhettek, vásárolhattak. Végül egy kiadós sétával egybekötött városnézés következett Pozsony belvárosában, melynek keretén belül diákjaink megtekintették a főváros nevezetességeit. Mindenki élményekben gazdagon tért haza.

            Buglos Bödők Terézia

          • Rajzverseny Kecskeméten

          • 2023. 3. 15.

            Az Alapítvány a 48-as Hősökért és a Kecskeméti Katona József Múzeum által meghirdetett magyarországi rajzversenyen iskolánk 3 diákja - Bognár Réka /5.osztály/, Balázs Előd Zsombor /4.osztály/ és Kis Botond /4.osztály/ - különdíjban részesült. Az ünnepélyes díjátadóra Kecskeméten került sor a Cifrapalotában március 15- én. Gratulálunk a tehetséges alkotóinknak!

            Győri Andrea

          • Petőfi, a magyar nemzet költője

          • Nofene színjátszó csoport előadása - 2023.3.15.

            175 éve, 1848. március 15-én a márciusi ifjak elindulnak a Pilvaxból, hogy lefoglalják a Landerer-nyomdát, kinyomtassák a 12 pontot, s az elnyomó Habsburg hatalom ellen a néhány óra alatt több tízezer lelkesre duzzadt tömeg együtt skandálja, hogy „a magyarok Istenére esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk”!

            A Nemzeti dal szerzője, Petőfi Sándor 25 éves. Élete legboldogabb napjait tölti felesége, Szendrey Júlia mellett. Nem túl gazdag, de már ilyen fiatalon is roppant népszerű, sikeres  és ígéretes jövő áll előtte. Ez a fiatalember félredob mindent, biztos és sikeres életet, nyugodt költői örömöket, családi békét, és harcba száll a SZABADSÁGÉRT. Harcba száll, és meg is hal érte! És nem csak ő, hanem egy nemzedék fiataljai és öregei sok ezren és tízezren.

            A Nofene színjátszósok “Petőfi, a magyar nemzet költője” című előadása a költőóriás, Petőfi Sándor életét mutatta be születésétől a haláláig. Tanulóink méltón emlékeztek nemzeti ünnepünkre, 1848 eseményeire.

            Nagy Edit

            Ebben az évben van Petőfi Sándor születésénék 200. évfordulója. Ebből az alkalomból Petőfi kiállítást rendeztünk be az iskola folyosóján tanítványaink munkáiból.

          • Projekt: Egészség és biztonság

          • Projekt: Zdravie a bezpečnosť

            2022 végén az Iskolaügyi Minisztériumhoz sikeresen pályáztunk az egészséges életmód, a biztonságos internethasználat témaköreiben. A megítélt 1150 euróból anatómiai segédeszközöket vásároltunk és interaktív képzéseket rendeltünk meg. Felső tagozatosaink foglalkoztak többek között az internetes zaklatás, a kirekesztés és az álhírek témáival. A tanulságos foglalkozásokat a Tandem és a Vekker Műhely oktatói tartották. Köszönjük tanulóink nevében (is)!

          • Tompa Mihály szavalóverseny

          • 2023.3.6. - Gúta

            2023. március 6-án tizenegy tanítványunk vett részt a Tompa Mihály szavalóverseny körzeti fordulóján, melyet a gútai művelődési házban tartottak. Három ezüst- és nyolc bronz sáv született. Gratulálunk tanulóinknak!

          • Népzenei koncert

          • 2023.3.3.

            2023. március 3-án egy nagyszerű népzenei előadáson vettek részt ovisaink és fiatalabb tanulóink. A Csallóköz kincsei című koncertet a Kisebbségi Kultúrális Alap támogatta. Köszönjük az élményt Korpás Rékának és zenekarának!