Újdonságok - Novinky

          • Heuréka! - V. Magyar Tudománytörténeti Vetélkedő

          • Iskolánk idén első alkalommal vett részt egy háromtagú csapattal az V. Magyar Tudománytörténeti Vetélkedőn. A versenyt 2023. május 31-én rendezték a gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontban.

            Iskolánkat a VII. osztály lánycsapata képviselte: Terdy Jázmin, Diószegi Zsóka, Szalay Sofia

            Az idei verseny címe Magyar feltalálók a hírközlés történetében, mely témájában olyan magyar kiválóságokkal foglalkozik, akik a fotográfia, nyomdászat és a távközlés történetében játszottak fontos szerepet.

            A versenyen különféle kreatív feladatfajták voltak: kvízek, keresztrejtvény, kódolás... A feladatok elsősorban a tárgyi tudást mérik, kisebb részben a logikai készségeket.

            A verseny előtt a jelenlévők meghallgathatták Dr. Kiss László orvos- és művelődéstörténész előadását a transzfúzióról.

            Csapatunk végül a hetedik helyet vívta ki. GRATULÁLUNK!

            Köszönjük a meghívást és a szervezést!

            Mészáros Lajos

          • Jókai és kora

          • 2023. május 26.

            Iskolánk tanulói - Terdy Jázmin, Dioszegi Zsóka, Obert Lilien - részt vettek a Jókai és kora elnevezésű irodalmi vetélkedőn, amely immár 17.alkalommal került megrendezésre. A Mátrixok csapata sikeresen helytállt a rendkívül színvonalas, kilenc fordulós versenyen. Gratulálunk!

          • Természetiskolában jártunk

          • 2023. május 8-12. között az iskolánk 3. és 4. osztályos tanulói természetiskolában jártak Búcson, ahol nagyon gazdag programban volt részük. Számunkra olyan különleges élményeket kínáltak, mint a helyi tájjellegű ételek elkészítése, az üvegfestés, a kézimunkázás, az íjászat, a horgászat és közelebbről is megismerkedtek a környéken élő házi állatokkal, azok tartásával és a községben termesztett gyümölcsökkel és felhasználásukkal. Természeseten a sok túrázás és a kultúrális élmény sem maradhatott ki a heti programból. A házigazdák tudatosították a gyermekekben, hogy a saját hagyományaik, nemzeti értékeik megismerése, elsajátítása, a környezet értékeit megbecsülő és védő magatartás mennyire fontos a mai világban. Szép élményekkel tértünk haza. A kifogástalan ellátásért köszönettel tartozunk a Tábor resort Vintop Karkónak! 

            Győri Andrea

          • Biológia olimpiász

          • 2023. április 20-án Terdy Jázmin 7. osztályos tanulónk bekapcsolódott a biológia olimpiász járási fordulójának elméleti - gyakorlati részébe, amelyen eredményes megoldóként végzett. Gratulálunk!

            Győri Benedek Katalin

          • Focitorna

          • Nemesócsa

            2023. május 2-án a nemesócsai szlovák tanítási nyelvű alapiskola focitornát szervezett, amelyen iskolánkat Matus Bence, Egri Zoltán, Rovenszky Bálint, Vincze Kristóf, Vontszemű Krisztián és Balázs Levente képviselték. A fiúk elnyerték az első helyért járó kupát, valamint a torna gólkirálya Vincze Kristóf lett. Gratulálunk!

            Győri Benedek Katalin

          • ZöldOkos Kupa

          • 2023.4.27.

            A ZöldOkos Kupa fenntarthatósági versenyen 900 magyarországi és külhoni iskola vett részt, amelyen az iskolánkat két csapat képviselte. Az online fordulókból a Locsogók csapata - Antala Sofia, Csécs Enikő és Győri Emma - a két legjobb Szlovákiai csapat egyikeként jutott ki a regionális elődöntőbe Sátoraljaújhelyre, ahol végül a 8. helyen végeztek. Gratulálunk a lányoknak és köszönjük a lehetőséget!

            Győri Benedek Katalin

          • Scratch Cup

          • 2023. április 19-én került sor a Scratch Cup programozási versenyre. A tanulók feladata ezen a versenyen 90 perc alatt három olyan feladatot megprogramozni, amelyek az általános iskolások programozási képességeit mérik fel.

             

            A Scratch Cup versenyt az 5-9. osztályos diákoknak hírdették meg, idén 187 iskola 1184 diákja vett részt rajta.

            Iskolánkat három hetedikes tanuló képviselte, akik szépen helytálltak, és mindhárman eredményesen szerepeltek:

            Misák Zoltán (77,89%, vagyis megelőzte Szlovákia egész területén a versenyzők 77,89%-át)
            Libai Pál (77,55%)
            Terdy Jázmin (52,81%)

            Gratulálunk! Így tovább!!! :)

          • ENTER:Programiada informatika verseny - RISCO:Bit

          • 2023. április 30.

            Idén első alkalommal – de minden bizonnyal nem utoljára – részt veszünk a TELEKOM által meghírdetett ENTER:Programiada nevű informatikai versenyen. 

             

            A szükséges segédeszközöket a TELEKOM által kiírt pályázat támogatásaként szereztük be. Köszönjük!

            Projekt podporil Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis. Ďakujeme!

            A verseny lényege: egy szabadon választható projektet alkotni, azzal a feltétellel, hogy un. programozható egységeket (MICRO:Bit-eket) használunk fel. A projekt megvalósítását és minden elemét dokumentálni kell. Iskolánkat két hetedikes tanuló - Libai Pál és Misák Zoltán - képviseli, akik a Rizikó nevű társasjátékot gondolták tovább,és “MICRO:Bit-isítették”. 

             

            A projekt megtekinthető a verseny honlapján, a többi konkurens projekttel együtt. Nagyon sok kreatív ötlet látott napvílágot. https://enter.study/databaza-vedomosti/

            Eredményhirdetés: június 1.

          • Föld napja

          • 2023.4.21.

            Április 22-én tartják a Föld napját világszerte, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének a megóvására. Ebből az alkalomból meghívtuk iskolánkba Bujna Zoltánt utazót, környezetvédőt, aki érdekes élménybeszámolót tartott ázsiai kerékpártúrájáról, többször is hangsúlyozta a környezettudatos életmód fontosságát. Tanulóink nagy örömmel vettek részt a kinti programokban is: volt aszfaltfestés, szemétszedés, virág- és palántaültetés. Köszönet Nagy Ádámnak a magaságyásért, Futó Líviának a palántákért, valamint Nagy Deniszának a virágokért! 

          • Matematika olimpia

          • Tanulóink sikert arattak a Matematika Olimpia járási fordulójában, melyre Komáromban került sor 2023. április 12-én. A sikeres házi forduló után a járási fordulóba jutott tanulóink névsora a következő:

            5. osztály: Bognár Réka, Szabó Tamás
            6. osztály: Komjáty Boglárka
            7. osztály: Terdy Jázmin
            8. osztály: Antala Sofia
            9.osztály: Kis Árpád, Németh Anna

            Eredményesen szerepelt és gratulálunk Antala Sofiának, aki a nyolcadikosok versenyében, nagyon szoros küzdelemben az előkelő 7. helyen végzett. Szabó Tamás, ötödikes tanulónk pedik a 20. helyet érte el.
            Köszönjük minden versenyző munkáját!

            Buglos Bödők Terézia, Mészáros Lajos

          • Pitagorasz matematikaverseny - járási forduló

          • A december elején megrendezett Pitagorasz matematikaverseny iskolai fordulója után 2022. március 20-án és 21-én került sor a járási fordulóra Komáromban. A versenyen a helyes számolás mellett számít a megspórolt idő is. A versenyen részt vettek:

            3. osztály: Fábik Márton 12. helyezés – 11+10 pont – eredményes megoldó

            4. osztály: Kis Botond 39. helyezés – 6 pont

            5. osztály: Lévai Noémi 7. helyezés – 11+8 pont – eredményes megoldó

            7. osztály: Terdy Jázmin 18. helyezés – 9 pont

            8. osztály: Antala Sofia 14. helyezés – 10+7 pont – eredményes megoldó

             A fordulón elért szép eredményekhez gratulálunk a tanulóknak és a felkészítőknek is!

          • Költészet napja az iskolában

          • 2023.4.12.

            A költészet napja alkalmából 2023. április 12-én ellátogatott iskolánkba Z. Németh István író, költő, akinek lebilincselő előadását nagy örömmel fogadták az alsó tagozatos tanulóink. Sok érdekeset megtudhattak az írásról, a költő műveiről, annak szereplőiről. Köszönjük a találkozást!

            A kétszáz éve született Petőfi Sándorra, a magyar költészet egyik legnagyobb alakjára emlékeztek a felső tagozotos tanulóink, akik Petőfi életének fontosabb eseményeit, legismertebb verseit elevenítették fel egy emlékverseny keretében. Fábik Mónika tanító néni által igényesen és változatosan összeállított kvízjáték rendkívül jó hangulatban telt,  a gyerekek érdeklődéssel fogadták és oldották a feladatokat. A győztes csapatnak gratulálunk!

          • Határtalanul

          • Hernádnémeti

            2023. április 4-én Hernádnémetiből érkeztek hozzánk vendégek, akiket tánccal, valamint iskolánk és Csicsó bemutatásával fogadtunk. Megtekintették az iskolában található Gáspár Sámuel Emlékszobát, valamint a technikai múzeumot. Egy kvízjáték keretében megismerhették Csicsó nevezetességeit, saját szemükkel meggyőződhettek azok értékeivel, hallhatták történetüket. Mi is sok érdekeset tudhattunk meg tőlük az iskolájukról, a településükről. Búcsúzáskor házi készítésű finomságokkal, kézzel készített hímes tojásokkal és gyertyákkal leptek meg bennünket. Köszönjük a látogatást!

          • Leendő elsősök

          • 2023.3.31.

            2023.3.31-én nyitott napot szerveztünk a kolozsnémiai, a füssi és a csicsói nagycsoportos óvodásoknak. Az ovisok, az óvónénik és a szülők megtekintettek egy magyar nyelv órát az első osztályban Bodó Ágnes tanító néni vezetésével, valamint egy szlovák nyelv órát a második osztályban Király Anikó tanító néni irányításával. Míg az óvodások mozgásos foglalkozáson vettek részt Komjáty Judit tanító néni közreműködésével, addig a szülők megismerhették az iskolát. A gyermekek kis ajéndékkal és mosolygó arccal távoztak tőlünk. Köszönjük a látogatást! 

            2023.4.5-én megtartottuk a beíratást, melynek eredményeként 17 tanulót írattak be az iskolánkba. Minden leendő elsősünk egy 10 euró értékű ajándékcsomaggal várhatja az új tanévet, melyet a Szülői Szövetség támogatott. Szeptemberben érkeznek az iskolatáskák is! Köszönjük a bizalmat!

            Molnár Gábor

          • Ingyenes étkezés

          • Kérvény

            Tisztelt Szülők!

            Az iskolakonyha vezetője értesíti Önöket, hogy a kormány rendelete alapján május elsejétől érvénybe lép az alapiskolás tanulók étkezési támogatása. Az adóbónusz nem befolyásolja ezt a támogatást. Minden diák jogosult az étkezésre. Az alsó tagozatos tanuló napi támogatása 2,10 €, a felső tagozatos tanulóké 2,30 €. Ennek viszont az a feltétele, hogy a törvényes képviselőnek kérvényeznie kell gyermeke számára a támogatást. A kérvény nyomtatott formában letölthető a szöveg végén, de az Edupage oldalon keresztül elektronikusan is elküldhető (Žiadosť o dotácie na stravu). Ez a lehetőség ott érhető el, ahol a tünetmentességről szóló dokumentumot szoktuk küldeni. A tanulók hazaviszik a nyomtatványokat, melyek átvehetők iskola bejárátanál is. Csak az időben visszajuttatott kérvényezők jogosultak a támogatásra május 1-től, aki kicsúszik a határidőből annak a támogatás csak júniustól kérvényezhető. A kérvényeket kérném kitöltve visszaküldeni április 17-ig. Amennyiben bármilyen kérdésük merülne fel az étkezéssel kapcsolatban, forduljanak hozzám bizalommal. Köszönöm szépen az együttműködésüket!
            Tisztelettel: Komjáti Mária

          • Geográfia olimpia

          •  A geográfia olimpia járási fordulóját 2023. március 31-én rendezték meg Komáromban. Iskolánkat Libai Pál, Kolocsics Roland VII. osztályos, valamint Antala Sofia VIII. osztályos tanulók képviselték. A verseny két részből állt. Tanulóink először elméleti tesztet oldottak meg, utána pedig gyakorlati feladványokat kaptak, mely során atlaszokkal dolgoztak. Mindhárman gazdag tapasztalatokat szereztek. Helytállásukért dicséret és köszönet.

          • Dobré slovo - Vers- és prózamondó verseny

          • A Dobré slovo szlovák nyelvű szavalóverseny járási fordulójára 2023. március 30-án került sor Komáromban. Iskolánk két hetedik osztályos tanulója, Terdy Jázmin és Libai Pál méltóképpen képviselték iskolánkat. Terdy Jázmin verskategóriában, Libai Pál pedig a próza kategóriájában lépett a szakmai zsűri elé.

            Mindkettőjüknek dicséret és köszönet.

            Púzsér Márta

          • Vendégek Magyarországról!

          • 2023.3.23.

            A „Járd végig!“ projektben meghirdetett „Határtalanul Magyarországon!“című programon belül március 23-án iskolánkat a dánszentmiklósi illetve az albertirsai iskolák tanulói látogatták meg. A vendégeket növendékeink az “összetartozás táncával” fogadták, melyet Tarcsi Zsuzsa tanító néni irányított. Az igazgató úr, Molnár Gábor köszöntője után az érkezők az iskola klubhelyiségében megtekinthették bemutatkozó prezentációnkat az iskolánkról, illetve Buglos Bödők Terézia tanító néni által szerkesztett kultúrműsort adták elő az 5. osztály  tanulói. A vendégek látogatást tettek a technikai múzeumba, melyet Mészáros Lajos tanító bácsi mutatott meg. Nagy Edit tanító néni pedig a Gáspár Sámuel emlékszobában tartott néhány perces előadást. A délután további részében a magyarországi tanulók a csicsói tanulóinkkal karöltve “kincskereső” körútra indultak kis falunkba. Nagy Edit tanító néni vezetésével a Kálnoky kastély rövid történetét ismerték meg a fiatalok. Majd a 7 vezér szoborparkban Nagy Géza bácsi méltatta a Frech család fafaragó munkásságát, hiszen számos szobor községünkben a Frech család keze munkáját dicséri. (A sajnos 2006-ban elhunyt Frech Ottó bácsi (aki 1956-os hős is!) faragta Nagy Géza bácsival együtt Nagyboldogasszony szobrát. Szent István szobra Frech Gábor és Köteles László alkotása.) Géza bácsi egy saját készítésű grafitportrét nyújtott át Frech Ottó fafaragóról a dánszentmiklósi iskola tanító bácsijának, Frech Tibornak, nem véletlenül! A tanító bácsi Frech Ottó bácsi fafaragó fia, Frech Gábor fafaragó testvére. Rövid kis túránkat az Attila – park megcsodálása után a Magyarnak maradni” emlékparkban zártuk le, ahol a “kincskeresők” kitölthették Buglos tanító néni által készített“ kincskereső” feladatlapot. Visszatérve az iskolánkba vendégeinkkel szalonnát és virslit sütöttünk, szomjunkat kofolával csillapítottuk. Közösen elénekeltük a Nélküled” című dalt. A feladatlapok kiértékelése után magyarországi ismerőseink helyi értékeket ismertető ajándékokkal térhettek vissza szálláshelyükre. (Németh Andrea polgármester asszonynakés az önkormányzatnak köszönjük az általuk hozott ajándékokat a vendégek számára.)

            Reményeink szerint mind a dánszentmiklósi, mind az albertirsai tanulókkedves emlékekkel tértek haza, s örömmel gondolnakvissza iskolánkra, illetve Csicsóra.

                                                                                                                           Nagy Edit

          • Zrinyi Ilona matematikaverseny - területi forduló

          • Matematikában Tehetséges Gyermekekért (MATEGYE) Alapítvány az idei tanévben is megrendezte a háromfordulós (iskolai, területi, országos) Zrínyi Ilona Matematikaversenyt, amelybe a mi iskolánk is bekapcsódott. A területi fordulóba továbbjutott: Lukács Balázs  (3. osztály), Lévai Noémi (5. osztály), Komjáty Boglárka (6. osztály) és Antala Sofia (8. osztály).

            A verseny Lakszakállason került megrendezésre 2023. február 17.-én. Lukács Balázs 15. helyen, Lévai Noémi 14. helyen, Antala Sofia a 17. helyen végzett. Gratulálunk! 

          • Csicsói értékőrzők Lakiteleken

          • 2023.3.21-22.

            A Lakiteleki Népfőiskola – a Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával -  ebben a tanévben is meghirdette vetélkedőjét a hungarikum mozgalom népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése érdekében.

            Csicsói értékőrzők csapatunk tagjai -  Bódis Orsolya, Győri Emma, Kovačič Viktória 8. osztályos tanulók március 21-én Lakiteleken jártak, hogy a Hungarikum vetélkedő elődöntőjének legjobb 16 csapata között mérettessenek meg. (108 csapatból jutott be a Csicsói értékőrzők csapata az elődöntőbe).

            A többfordulós, mind kreativitást, mind elméleti tudást igénylő feladatokmegoldása után a lányok a legjobb 8 csapat között bejutottak a DÖNTŐBE is, ahol az előkelő 3. helyen végeztek. A Lakiteleki Népfőiskola jóvoltából nyáronjutalomkiránduláson vehetnek részt a Csicsói értékőrzők tagjai.

            Gratulálunk nekik!

            Nagy Edit