Újdonságok - Novinky

          • Igazgatói szabadnap

          • 2023.3.28.

            Tisztelt Szülők! 

            Ezúton értesítjük Önöket, hogy 2023. március 28-án (kedd) igazgatói szabadnap lesz szervezési okok miatt. Aznap nem lesz iskolai oktatás, nem fog működni az óvoda, nem lesz napközi és az iskolai konyha sem fog működni. Köszönjük a megértést!

             Molnár Gábor, igazgató

          • Tanulmányi kirándulás Pozsonyban

          • A felső tagozatos tanulóink 2023. március 17.-én tanulmányi kiránduláson vettek részt Pozsonyban. Először a NASA Cosmos elnevezésű kiállítást tekintették meg. A tanítványaink applikáción keresztül hallgatták meg a magyar tájékoztatást a kiállított tárgyakról. Sok új információval bővítették ismereteiket az űrkutatás világáról, majd a gyerekek az AUPARK bevásárlóközpontban megebédelhettek, vásárolhattak. Végül egy kiadós sétával egybekötött városnézés következett Pozsony belvárosában, melynek keretén belül diákjaink megtekintették a főváros nevezetességeit. Mindenki élményekben gazdagon tért haza.

            Buglos Bödők Terézia

          • Rajzverseny Kecskeméten

          • 2023. 3. 15.

            Az Alapítvány a 48-as Hősökért és a Kecskeméti Katona József Múzeum által meghirdetett magyarországi rajzversenyen iskolánk 3 diákja - Bognár Réka /5.osztály/, Balázs Előd Zsombor /4.osztály/ és Kis Botond /4.osztály/ - különdíjban részesült. Az ünnepélyes díjátadóra Kecskeméten került sor a Cifrapalotában március 15- én. Gratulálunk a tehetséges alkotóinknak!

            Győri Andrea

          • Petőfi, a magyar nemzet költője

          • Nofene színjátszó csoport előadása - 2023.3.15.

            175 éve, 1848. március 15-én a márciusi ifjak elindulnak a Pilvaxból, hogy lefoglalják a Landerer-nyomdát, kinyomtassák a 12 pontot, s az elnyomó Habsburg hatalom ellen a néhány óra alatt több tízezer lelkesre duzzadt tömeg együtt skandálja, hogy „a magyarok Istenére esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk”!

            A Nemzeti dal szerzője, Petőfi Sándor 25 éves. Élete legboldogabb napjait tölti felesége, Szendrey Júlia mellett. Nem túl gazdag, de már ilyen fiatalon is roppant népszerű, sikeres  és ígéretes jövő áll előtte. Ez a fiatalember félredob mindent, biztos és sikeres életet, nyugodt költői örömöket, családi békét, és harcba száll a SZABADSÁGÉRT. Harcba száll, és meg is hal érte! És nem csak ő, hanem egy nemzedék fiataljai és öregei sok ezren és tízezren.

            A Nofene színjátszósok “Petőfi, a magyar nemzet költője” című előadása a költőóriás, Petőfi Sándor életét mutatta be születésétől a haláláig. Tanulóink méltón emlékeztek nemzeti ünnepünkre, 1848 eseményeire.

            Nagy Edit

            Ebben az évben van Petőfi Sándor születésénék 200. évfordulója. Ebből az alkalomból Petőfi kiállítást rendeztünk be az iskola folyosóján tanítványaink munkáiból.

          • Projekt: Egészség és biztonság

          • Projekt: Zdravie a bezpečnosť

            2022 végén az Iskolaügyi Minisztériumhoz sikeresen pályáztunk az egészséges életmód, a biztonságos internethasználat témaköreiben. A megítélt 1150 euróból anatómiai segédeszközöket vásároltunk és interaktív képzéseket rendeltünk meg. Felső tagozatosaink foglalkoztak többek között az internetes zaklatás, a kirekesztés és az álhírek témáival. A tanulságos foglalkozásokat a Tandem és a Vekker Műhely oktatói tartották. Köszönjük tanulóink nevében (is)!

          • Tompa Mihály szavalóverseny

          • 2023.3.6. - Gúta

            2023. március 6-án tizenegy tanítványunk vett részt a Tompa Mihály szavalóverseny körzeti fordulóján, melyet a gútai művelődési házban tartottak. Három ezüst- és nyolc bronz sáv született. Gratulálunk tanulóinknak!

          • Népzenei koncert

          • 2023.3.3.

            2023. március 3-án egy nagyszerű népzenei előadáson vettek részt ovisaink és fiatalabb tanulóink. A Csallóköz kincsei című koncertet a Kisebbségi Kultúrális Alap támogatta. Köszönjük az élményt Korpás Rékának és zenekarának!

          • Farsang

          • Az alsó tagozatos tanulók február 17-én egy fergeteges farsangi mulatságon vettek részt. Már kora reggel nagy izgalommal jöttek az iskolába és türelmetlenül várták, hogy végre elkezdődjön a jelmezbál.  Jobbnál jobb jelmezekbe bújtak a gyerekek, így nehéz dolga akadt a zsűrinek a díjazáskor.  A délután folyamán sok-sok játéknak örülhettek és mikor már eléggé elfáradtak egy kis fánk és tea mellett megpihentek, amit köszönünk szépen a szakács néniknek. A buli jó hangulatát fokozta a tombola, sokuknak volt több szerencsés szelvénye is, így sok ajándékkal és jó élménnyel térhettek haza a gyerekek. Nagyon jó kis farsangi buli volt, köszönjük.

            Király Anikó

          • Biológia olimpia

          • 2023.02.14. - poszter

            Iskolánk két tanulója Győri Emma és Fojtik Simon Máté 2023. február 14-én részt vett a biológia olimpia járási fordulóján, ahol bemutatták munkájukat és a hozzá elkészített posztert. Emma a kamaszok folyadékfogyasztásáról, Simon pedig a mezőgazdászok éves munkájáról készített beszámolót. Mindketten eredményes helyezést értek el. Gratulálunk!

            Győri Benedek Katalin

          • Történelem olimpia

          • 2023. 02. 08.

            Iskolánk tanulói február 8-án a történelem olimpia járási fordulóján vettek részt, Ógyallán. Diószegi Zsóka és Terdy Jázmin 7. osztályos tanulók az F kategóriában  versenyeztek. A 16 tanuló közül Jázmin a 8. helyen végzett,  Zsóka pedig a 13. helyet szerezte meg. Csécs Enikő 8. osztályos tanuló a D kategória versenyzői között a 7. helyen végzett (14 tanulóból) Gratulálunk nekik!

            Nagy Edit

          • Szép magyar beszéd

          • 2023.02.07.

            Az anyanyelvi nevelés, a beszédkultúra fejlődését hivatott szolgálni a Szép magyar beszéd elnevezésű verseny. A verseny járási fordulóját február 7-én a Jókai Mór Alapiskola szervezte meg. Iskolánk 8. osztályos tanulója, Antala Sofia mérettetett meg ezen a versenyen. A 14 versenyző közül Sofia kiváló eredményt ért el, az előkelő 4. helyen végzett. Gratulálunk neki!

            Nagy Edit

          • Síkirándulás

          • 2023.1.28. - 2.2., Korpács

            Iskolánk tanulói 2023. január 28-tól február 2-ig sítanfolyamon vettek részt Korpácson (Krpačovo). Az időjárás nekünk kedvezett, 3 napon keresztül friss hóban síelhettünk. A csapat nagyon ügyes volt, a kezdeti nehézségeket leküzdve a hetet mindenki a nagypályán zárta. A síelés mellett jutott idő ismerkedős játékokra, kódkeresésre, túrázásra és persze az esti közösségépítő kikapcsolódásokra is. A sítúráról jól eső fáradtsággal, élményekkel gazdagon tértünk haza.

            Buglos Bödők Terézia és Győri Benedek Katalin

          • Farsangi bál

          • A Szülői Szövetség megszervezi az iskolabarátok bálját, melyre 2023. február 18-án kerül sor a kultúrházban. A Szövetség a bevételt az iskola tanulóira fordítja. Mindenkit szeretettel várunk!

          • Tompa Mihály szavalóverseny

          • Iskolai forduló - 2023.02.02.

            Lezajlott a Tompa Mihály szavalóverseny iskolai fordulója. Három kategóriában vers- és próza műfajokban 42 tanuló vett részt. Gratulálunk a szavalóknak és szurkolunk a továbbjutóknak: Könnyű Maja, Kollár Tímea, Győri Orsolya, Both Benett, Szigeti Hanna, Kiss Viktória, Nagy Kristóf Ádám, Szabó Klaudia, Komjáty Boglárka, Terdy Jázmin, Obert Lilien.

          • Rajzpályázat-kiértékelés

          • 2023. 01. 26. , KN

            A Mária Rádió Mirjam másodjára is meghirdette rajzpályázatát a szlovákiai magyar nyelvű óvodák, alapiskolások és középiskolások részére. Iskolánkból 26 tanuló nevezett be a versenybe. Három tanulónk lett díjazott: Horváth Péter IV.osztályos, Szabó Klaudia V. osztályos és Komjáty Boglárka VI. osztályos tanulóink. A rajzpályázat ünnepélyes díjkiosztó gálájára a komáromi Limes Galériában került sor. Gratulálunk az ügyes alkotóinknak!

            Győri Andrea

          • A magyar kultúra napja

          • 2023. 01. 22. 

            A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon, éppen 200 évvel ezelőtt tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként, és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Január 22-én tanítványommal, Terdy Jázmin 7. osztályos tanulóval a Palóc Társaság magyar kultúra napja pályázata díjkiosztó ünnepségén, nemzeti imánk születésnapján, Budapesten, az Aranytíz Kultúrházban jártunk. Felkészítő tanárként az a megtiszteltetés is ért, hogy méltathattam a Palóc Társaság munkásságát, az esszéíró pályázat fontosságát, illetve a Gáspár Sámuel Alapiskolában végzett munkánkat a magyar kultúra terén. Külön öröm, hogy a pályázatra beküldött esszénk ilyen szép helyezést ért el. 

            Mgr. Nagy Edit

             

          • Angol olimpiász

          • Járási forduló - 2023. 01. 19., Gúta

            2023. január 19-én részt vettünk az angol olimpiász járási fordulóján a két kategória iskolai fordulójának továbbjutó tanulóival, Csécs Enikővel és Kolocsics Rolanddal. Mindketten először mérettettek meg ezen a versenyen, ahol idén kimagaslóan nagy létszámú mezőny verbuválódott össze. A két kategóriában összesen 59 tanuló versenyzett. Az előzetes eredmények alapján Enikő átlépte az eredményes ponthatár küszöbét, Rolandnak ehhez csupán két pont hiányzott. Mindkét tanulónk ügyesen vette az akadályokat, szívből gratulálunk az eredményhez!

            Molnár Gábor

          • Karácsonyi ünnepek 2022

          • Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és egészségben, sikerekben gazdag új évet kíván a Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda valamennyi tanulója és alkalmazottja!

            2022. december 17-én iskolánk is részt vett az adventi karácsonyi vásárban. A kiadványok, kézműves termékek eladásából összegyűjtött 370 eurót átadtuk Skuba Bianka anyukájának. Köszönjük mindenkinek, aki bekapcsolódott a gyűjtésbe!

            2022. december 21-én iskolánk tanulói megcsillantották tehetségüket karácsonyi műsorukkal. Az egyébként is  sokszínű műsort a zeneiskola és a Czafrangó Sylvia magán művészeti alapiskola növendékei is gazdagították. Gratulálunk tanulóinknak! Ügyesek voltatok! :)

            2022. december 22-én tanulóink belevetették magukat a mézeskalácskészítésbe, melyeket aztán jóízűen elfogyasztottak. Köszönjük a szakács néniknek, hogy ilyen ízletes tésztát készítettek nekünk a helyi méhésztől, Szikonya Attilától kapott finom mézből és a gútai malomból származó lisztből, melyet a Szlovák Agrárkamara ajándékozott nekünk! Köszönjük a támogatást!

          • Zrinyi Ilona matematika verseny

          • A Matematikában Tehetséges Gyermekekért (MATEGYE) Alapítvány az idei tanévben is megrendezi a háromfordulós (iskolai, területi, országos) Zrínyi Ilona Matematikaversenyt, amelybe a mi iskolánk bekapcsódott. Az iskolai forduló november 21.-én került megrendezésre.

            Az iskolai forduló továbbjutói:

            Lukács Balázs  (3. osztály)

            Lévai Noémi (5. osztály)

            Komjáty Boglárka (6. osztály)

            Antala Sofia (7. osztály)

          • E-Hód

          • Idén immáron második alkalommal kapcsolódtunk be a nemzetközi E-Hód (eredeti nevén Bebras) nevű informatikai és számítógépes-készség versenybe. Iskolánk diákjai Benjamin és Kadét kategoriában indultak. A versenyre minden országban az adott év novemberének második hetében kerül sor a Bebras-héten. Ekkor a résztvevők online kapják meg és válaszolják meg a kérdéseket. A versenyre fordítandó idő egy tanóra, 18 feladat három nehézségi szinten: könnyű, közepes és nehéz.           

            Legügyesebbek:

            Szabó Klaudia (5. osztály) – 97 pont
            Markuszek Dominik (5. osztály) – 92 pont
            Komjáty Boglárka (6. osztály) – 91 pont
            Misák Zoltán (7. osztály) – 86 pont
            Antala Sofia (8. osztály) – 110 pont