Újdonságok - Novinky

          • Héderváron jártunk!

          • 2022.10.12.  

            A Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársai: Szabó Csaba tájegységvezető és Kiss Zsuzsanna ökoturisztikai és környezeti nevelési szakreferens kíséretében iskolánk 5–8. osztályos tanulói október 12-én tanulmányi kiránduláson vettek részt. Diákjaink megcsodálhatták Héderváron  Magyarország legrégibb fáját: a Boldogasszony-kápolna mellett álló tekintélyes méretű, kb. 700 éves kocsányos tölgy, amelyet a néphit ezerévesnek tart, sőt még annak a kötőféknek nyomát is felfedezni véli a törzsén, amellyel Árpád fejedelem annak idején a lovát „hozzákötötte”. A tölgy kerülete: 720 cm, legnagyobb átmérője: 235 cm, magassága: 14 méter.A tanulók a Boldogasszony kápolnát is megtekinthették.

            A barokk stílusban átépített hédervári kastély kertjében, a platánfák árnyékában tettek a tanulók egy nagy sétát. A kastély zárt udvarában is található egy nagy példány, koronája beborítja az egész udvart. A Viczay, később a Khuen-Héderváry család egykori kastélyegyüttesét 1984-ben újította fel az Országos Műemléki Felügyelőség, mint művészeti alkotóházat.

            Héderváry Kont István részt vett Luxemburgi Zsigmond királyunk elleni összeesküvésben. Kis Károlyt támogatta, ezért harmincegy társával együtt kivégezték 1393-ban. Emlékét őrzi a Kont-fa, amelynél szintén látogatást tettek tanulóink. A Krumplibogár–szobornál is megálltak diákjaink. A hagyomány szerint Háderváron találtak először az országban krumlibogarat 1947-ben. A lipóti fürdőben a tanulók elfogyasztották a finom ebédet. A nap végén Dunaremetén a tanulók megtekinthették a Duna mellékágát. A dunaremetei hajózás történetét is megosztották tanítványainkal a Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársai.

            Tartalmas, élményekkel dús nap volt!

            Nagy Edit

          • Gáspár Sámuel Emléktorna

          • Iskolánk 2022. október 7-én megrendezte a Gáspár Sámuel Focitornát, melyen öt alapiskola csapata versengett a vándorkupáért: Csilizradvány, Lakszakallás, Csallóközaranyos , Gúta és Csicsó csapata. A tíz meccs alatt a focisták sportszerű , de kemény küzdelmek során bizonyították focitudásukat, kitartásukat, ügyességüket. A vándorkupát a csicsói csapat nyerte, második helyen Gúta csapata végzett, a harmadik Csilizradvány csapata lett, őket követték az aranyosi, majd a laki focisták. A gólkirály a csicsói Győri Levente lett, a legjobb mezőnyjátékos a radványi Sebő Flórián, a legjobb kapus díját pedig a gútai Csente Bálint szerezte meg. Gratulálunk a csapatoknak és köszönjük a részvételt!

            A csicsói csapat tagjai: Németh Anna, Kis Árpád, Győri Levente, Vincze Kristóf Krisztián, Balázs Levente Zoltán, Matus Bence és Rovenszky Bálint

            Az eseményt a COOP Jednota,  a Nyitra Megye és a Gáspár Sámuel Társulás támogatta! Köszönjük!

            Podujatie bolo realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja, COOP Jednota, Združenia Gáspára Sámuela.

            Győri Benedek Katalin

          • Megemlékezés az aradi vértanúkról

          • 2022. október 6-án méltón megémlekeztünk arról a 13 hősről, akik a magyar szabdságharc vezéralakjaiként 1849. október 6-án vesztették életüket az elnyomók eltúlzott ítelétének következtében. Büszkén vállalták sorsukat, amit ma, 173 évvel később sem szabad elfelejtenünk. Az iskolai irodalmi színpad szereplői felidézték a mártírok utolsó szavait. Október 8-án pedig a volt és jelenlegi tanulóinkból álló Nofene színjátszó csapat által betekintést nyerhettünk Teleki Blanka raboskodásának időszakába. Gratulálunk a színjátszóknak és köszönjük Nagy Edit tanító néninek az odaadó munkát!

          • GSE - 2. nap

          • Gáspár Sámuel Emléknapok

            2022. szeptember 30-án különböző foglalkozásokat tartottunk: a kicsik projektet kíszítettek a Magyar Népmese napja alkalmából, a nagyok pedig nyelvekkel foglalkoztak a Nyelvek Európai Világnapja alkalmából. A délelőtt kézműves foglalkozásokkal folytatódott a Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskola két oktatója és pedagógusaink segítségével. A rajzolás, ragasztás, agyagozás után tanulóink beléphettek a múltba, átszellemülhettek az emlékszobában, kipróbálhatták nagyszüleik, dédnagyszüleik padjait. Végül megkóstolták a helyi értékekkel díszített dobostortát. A hagyományosan ezen a napon megrendezett Gáspár Sámuel Focitornát el kellett halasztanunk egy héttel a kedvezőtlen időjárás miatt. 

          • GSE - 1. nap

          • Gáspár Sámuel Emléknapok

            2022. szeptember 29-én megtartottuk a Gáspár Sámuel Emléknapok első rendezvényeit.

            Délelőtt bemutattuk a pedagógusaink által készített helytörténeti munkafüzetet, amelyet megkapnak a 3-9. évfolyam tanulói. Évekig használhatják, dolgozhatnak benne tanítványaink a tanórák, valamint a projektnapok keretén belül. Büszkén mutattuk be Nagy Edit tanító néni által összeállított Csicsó értékei helytörténeti kiadványt, amelyben bővebb információkat találnak elsősorban a felső tagozatos tanulóink. A legkisebbek számára készült iskolánk foglalkoztató füzete, amely Mészáros Lajos tanító bácsi keze munkáját dícséri. A kiadványok az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma), a BGA  Zrt. (Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.) és a KULTMINOR (Kisebbségi Kultúrális Alap) támogatásával lettek létrehozva, kinyomtatva. Az érdeklődők szemügyre vehették Csicsó, Kolozsnéma és Komáromfüss által összeállított, helyi értékeket, kincseket bemutató kiállítást, majd a beszédek után megtekinthették a Nofene! színjátszók műsorát.

            Az eseménysorozat az iskola épületében folytatódott, ahol megemlékeztünk iskolánk 20 évvel ezelőtti névfelvételéről és 40 évvel ezelőtti épületátadásról. Vendégeink a kultúrműsor után megtekintették a Gáspár Sámuel emlékszobát, valamint a Nagy Géza által készített Tanítók fájának újonnan létrehozott tábláját, amely a 20 éve iskolánkban tanító pedagógusok neveivel lett kiegészítve. Az ünnepély során megkoszorúzásra került Gáspár Sámuel mellszobra. Az esemény finom ebéddel zárult. Köszönjük kedves vendégeinknek, egykori pedagógusoknak, szülőknek, hogy megtiszteltek jelenlétükkel. 

            A Gáspár Sámuel Emléknap a  Magyar Kormány támogatásával valósult meg. 

          • BGA - Bethlen Gábor ösztöndíj

          • Tisztelt Szülők!

            Hazaküldtük a BGA ösztöndíj nyomtatványt, amely a 2021/22-es tanév adatait kell, hogy tartalmazza. A jelenlegi elsősöknél az óvodát, az elballagott kilencedikeseknél pedig az alapiskolát kell bejelölni oktatási intézményként. A 3. oldalon két aláírás szükséges. Az utolsó oldalt nem kell kitölteni, azt az iskola tölti. A bírósági határozatot csak abban esetben szükséges csatolni, ha nem a vér szerinti szülő adja be a nyilatkozatot. A bankszámlaszám kitöltésénél a számlaszám az utolsó 10 négyzetbe írandó, elé a bank iban kódja kerül. A félreértések elkerülése végett csatolunk egy kitöltött mintát. Kérjük, hogy az aláírt dokumentumot küldjék vissza legkésőbb október 10-ig. Köszönjük!

            A banki adatok igazolásánál NEM SZÜKSÉGES fizetős, drága banki igazolást leadni. Lehet ezt is, de nem kötelező.  Bármilyen egyéb banki igazolást is elfogadnak,melyet a bank állít ki, s melyen rajta van a számlatulajdonos neve illetve a számlaszám IBAN formátumban. pl: szerződés, számlakivonat fejléce, számlaszámról szóló kis kártya stb. Elfogadható az internet bankingról letöltött dokumentum fejléce is.

             

          • Gáspár Sámuel Emléknapok

          • Igazgatói szabadnap - 2022. 09. 29. 

            Tisztelt Szülők!

            2022. szeptember 29-én ünnepeljük az iskola névfelvételének 20. évfordulóját, valamint az iskola átadásának 40. évfordulóját. Erre az alkalomra elkészültek a pedagógusaink által létrehozott, helyi értékekkel foglalkozó kiadványaink. Ezen könyvek bemutatójára 9:00 órától kerül sor a kultúrházban. Majd 11.00 órai kezdettel leleplezzük a Nagy Géza által készített Tanítók fája újabb nevekkel való kiegészítését. Ezen a napon, vagyis szeptember 29-én igazgatói szabadnapot kapnak a tanulók. Az iskola kapui nyitva állnak a nagyközönség számára! Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

          • Tanévnyitó ünnepség

          • 2022/23

            Megkezdtük a tanévet a Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda intézményében. Kitartást, szorgalmat, egészséget, jó élményeket és eredményes tudáselsajtítást kívánunk az új tanévben is! Külön örömmel üdvözöljük az elsőseinket és az újonnan érkezett óvodásainkat. Hajrá! :)

          • Tanévnyitó - 2022/23

          • Tisztelt Szülők, kedves Gyerekek!

            Az ünnepélyes tanévnyitó 2022. szeptember 5-én (hétfő) lesz megtartva az iskola udvarán 8:00 órai kezdettel. A félórás műsor után az elsősök megkapják a Rákóczi Szövetség ösztöndíját és az iskolatáskákat az osztályban. A többi osztály tanulói hazamehetnek. Mindenkit szeretettel várunk!

            Heti terv:

            Szeptember 5. - tanévnyitó -  Az iskolai étkezde és az iskolai klub ezen a napon nem üzemel. A tanévnyitó után elkérhetők/ kitölthetők a napközit igénylő tanulók papírjai.

            Szeptember 6. - tankönyvátvétel, a tanulók délig tartózkodnak az iskolában, már lesz ebéd és napközi is.

            Szeptember 7-8. - órarend szerint tanulnak a gyerekek (elmaradnak a 7. órák).

            Szeptember 9. - természetvédelmi foglalkozás az iskolában (alsó tagozat 12.00-ig, felső tagozat 13.00-ig tartózkodik az iskolában)

            Fontos információ! A csengetési rend megváltozik ettől a tanévtől kezdve. Öt perccel hamarabb csengetnek be az első tanítási órára, vagyis 7.40-kor. 12.10-kor csengetnek ki az 5. és 13.00-kor a 6. óráról. 

            Továbbá közzétesszük a 2022/23-as tanévre vonatkozó útmutatást:

            • Nem lesz kötelező a maszkviselés.
            • A reggeli szűrést (lázmérést és kézfertőtlenítést) egyelőre nem kell bevezetni az iskolában, de az ódodában továbbra is kötelező.
            • Nem lesz kötelező tesztelés, de amennyiben a fertőzöttek száma meghaladja a 10 %-ot, az intézmény kérheti a teszt elvégzését.
            • Abban az esetben, ha az iskola gócponttá válna, akkor az igazgató a fenntartó önkormányzat beleegyezésével az adott osztályt/osztályokat bezárhatja öt napra, ill. a regionális közegészségügyi hivatal is dönthet a „járványszünet”elrendeléséről.
            • Az öt napos kötelező otthoni izoláció csak a fertőzött személyre vonatkozik.
            • Egész osztály a szoros kapcsolat miatt automatikusan nem kerül karanténba. A szoros kapcsolatok/kontakszemélyek (tanulók, tanárok, alkalmazottak) csak abban az esetben vonulnak öt napos karanténba, ha azt a kezelőorvos indokoltnak tartja.
            • Az ápolási díjat (ОČR-t) az állam a gyermek 11 éves koráig fizeti ki a szülőknek.
            • A diákok öt egymást követő napon hiányozhatnak az iskolából szülői igazolással.
            • A természetiskolák, sítúrák, kirándulások, tanulmányi utak és egyéb tanfolyamok szervezése továbbra is engedélyezett.
            • Minden 5 napon túli (nem beleszámolva a hétvégéket és az ünnepnapokat) hiányzás esetén szükséges kitölteni a tünetmentességi nyilatkozatot online vagy nyomtatott verzióban! 

            Köszönjük az együttműködést! Tisztelettel Molnár Gábor, igazgató

          • Ebéd befizetése

          • Tisztelt szülők!
            Az iskolakonyha vezetője ezúton értesíti a jövendőbeli elsősök szüleit és a többi osztály étkezőinek
            szüleit, hogy augusztus 22 – 26. között lehet intézni az ebédbefizetést és a szükséges nyomtatvány
            kitöltését. Minden nap 8:00 – 15:00 óráig az iskolakonyha hátsó bejáratánál. A nyomtatvány a bejegyzés
            alatt is elérhető. Megjelenésüket köszönöm szépen!
            Tisztelettel: Komjáti Mária

          • Ballagás

          • 2022. 06. 29.

            A ballagással mindig véget ér valami, ugyanakkor elkezdődik egy újabb fejezet az élet írta könyvünkben. Minden bizonnyal az életben valamennyien megálljátok a helyetek, boldog és kiegyensúlyozott felnőttekké váltok. Kívánunk mindehhez jó egészséget, szorgalmat és kitartást! 

            Az ovisokat pedig várjuk szeretettel az iskolapadokba szeptembertől!:)

          • Tanévértékelés

          • 2022. 06. 28. 

            A 2021/22-es tanévben lehetőségünk volt az online versenyek mellett bekapcsolódni a hagyományos megmérettetésekbe is. A Gáspár Sámuel Társulás jóváltából könyvjutalomban részesültek azok a tanulók, akik a kiváló eredményeikkel, a rendezvényeken való aktív részvételükkel öregbítették az iskolánk hírnevét. Eredményes sportolóink: Győri Emma, Balázs Levente, Nagy Róbert, Győri Levente, Fél Bálint, Komjáthy Dorka. Győri Leventét beválasztották az ifjúsági szlovák fociválogatott keretébe!                            Eredményes rajzolóink: Bankó Viktor, Bölcs Virág Panna, Diószegi Zsóka, Kovačič Barbara, Sárik Szilvia, Terdy Jázmin, Szabó Klaudia, Horváth Péter. Bölcs Virág Panna az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére kiírt rajzpályázaton az előkelő 3. helyezést érte el!                                                            Eredményes csapatversenyzőink: Csécs Enikő, Győri Emma, Antala Sofia, Sárik Szilvia, Bölcs Virág Panna, Komjáthy Dorka és Vincze Boglárka. Az utóbbi három lány a Hungarikum vetélkedő 3.helyét hozta el!  Hazai járási olimpiák vagy magyarországi /kárpát-medencei/ versenyek eredményes megoldói: Antala Sofia - 7.o. (geográfia, matematika, pitagoriász, helyesírási verseny), Terdy Jázmin - 6.o. (matematika-3. hely), Bölcs Virág Panna - 9.o. (történelem, biológia, rajz-3.hely, csapatverseny-3.hely), Csécs Enikő - 7.o. (angol nyelv, helyesírási verseny), Sárik Szilvia - 9.o. (történelem), Komjáthy Dorka - 9.o. (biológia, csapatverseny-3.hely), Vincze Boglárka - 9.o. (csapatverseny-3.hely), Kis Árpád - 8.o. (matematika), Libai Pál - 6.o. (technika-2.hely), Tábor Kristóf - 9.o. (technika), Komjáty Boglárka - 5.o. (matematika).                          Az év diákja: Antala Sofia (7.o.)                                                                                                                          Az év osztálya az alsó tagozaton: 1. osztály (o.f. Fábián Viola)                                                                        Az év osztálya a felső tagozaton: 6. osztály (o.f. Fábik Mónika)                                                                      Igazgatói dicséretben részesült: Bölcs Virág Panna (9.o.)                                                                            Szívből gratulálunk minden tanulónak az elért sikerekért és köszönet pedagógusainknak a versenyekben résztvevő tanulóink felkészítéséért! 

            A 2021/22-es tanév szelektív hulladékgyűjtésének eredményei:

            Kupakgyűjtés: Mihács Zoltán - 18,5kg, Mihács Gergely - 13,5kg, Markuszek Arnold - 11kg, Terdy Jázmin - 10,5kg                                                                                                                                                    Elemgyűjtés: Fábik Márton - 19kg, Misák Zoltán - 16,5kg, Mihács Zoltán - 15,5kg, Mihács Gergely - 11kg        Papírgyűjtés: Nagy Kristóf Ádám - Nagy Luca Anna - 600-600kg, Fábik Márton - 508kg, Lévai Péter - Lévai Noémi - 358-358kg, Tóth Máté Noel - 317kg.

            Köszönjük minden tanulónak a részvételt. A leadott papír ára a Gáspár Sámuel Társulás számlájára kerül, melyből többek között az év végi jutalmakat finanszírozzuk. Köszönjük mindenkinek, aki ilyen módon (is) támogatja iskolánkat!

          • Ember- és természetvédelem

          • 2022. 06. 23.

            Tanulóinkkal részt vettünk egy délelőtti csónakázáson a helyi kavicsoson. Mindenki élvezte a mozgást, a kintlétet, a friss levegőt. Köszönet Tuba Lajosnak, a somorjai Regionális Régiófejlesztési Ügynökség vezetőjének az eszközökért!

          • Koszorúcska

          • 2022. 06. 25.

            A kilencedikeseinknek véget ért az alapiskolás "pályafutásuk", melyet a végzősök báljával koronáztak meg. Becsülettel készültek a táncokkal, ügyesen helytálltak. Külön öröm, hogy az önmagukban kételkedők is végül bizonyították rátermettségüket. Köszönet Patócs Kingának a felkészítésért, Božaky Ildikónak a szervezésért, Nagy Editnak a koordinálásért és a fenntartónak a helyszín biztosításáért!   

          • Tudományok Napja

          • A Magyar Feltalálók Napja alkalmából június 24-én és 27-én idén első alkalommal tartottunk tudománynapot, amikor is a matematika, fizika, kémia és biológia kapott nagyobb szerepet iskolánkban. Az esemény fő motívuma három jeles magyar feltaláló volt:

            Szent-Györgyi Albert (A C-vitamin Nobel-díjas feltalálója), Jedlik Ányos (felvidéki feltaláló, a dinamó-elv és a szikvíz atyja) és Rubik Ernő (építészmérnök, a róla elnevezett mágikus kocka megálmodója).

            A diákok vegyes csoportokban oldották meg a feladványokat, kódolták ki a titkosírásokat, mélyítették el tudásukat, majd prezentáció formájában elő is adták egymásnak a három tudós életművét.


            A megszerzett ismeretekből offline totó és online Kahoot kvíz formájában is megméretettek. A tudománynapot a „Sorvetőgépek” nevű csapat nyerte. Tagjai: Vasmera Csaba (V.), Kosár Zsófia (VI.), Bódis Orsolya (VII.) és Božaky Kristóf (IX.). A harmadik helyezett ásványvizet kapott Jedlik Ányos tiszteletére. A második helyezett C-vitamint Szent-Györgyi tiszteletére, és a nyertesek egy-egy Rubik-kockával lettek gazdagabbak.  

            A nap végén a Rubik-kocka kirakó versenyt négy diákunk vállalta be, közülük ketten is kevesebb, mint egy perc alatt rakták ki a kockát. A szoros csatában Babiák Róbert (IX.) tized másodpercekkel leelőzte Kis Árpád VIII. osztályos tanulót. Gratulálunk és jövőre folytatjuk!

          • Osztálykirándulások

          • 2022

            Ebben a tanévben tanulóink nagy örömmel abszolválták az év végi osztálykirándulásokat. A 9. évfolyam tanulói a Veszprém melletti Sobri Jóska kalandparkot próbálhatták ki, az 5.-8. évfolyam tanulói Budapesten a Parlamentben és az Illúziók múzeumában gyűjtötték az élményeket. Az alsó tagozatosok pedig a komáromi Holdas farmon tölthettek el egy tartalmas napot. Tanítványaink kellemesen elfáradtak, miközben új ismeretekkel gazdagodtak és jól szórakoztak. Kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat. Köszönet a pedagógusoknak, hogy a gyermekek végig biztonságban voltak!

          • Környezetvédelmi verseny, szaktábor

          • #csapatverseny#

            Iskolánk tanulói (Csécs Enikő, Győri Emma, Antala Sofia) bekapcsolódtak a ZöldOkos Kupa környezetvédelmi verseny regionális fordulójába, melyet három online forduló után Sátoraljaújhelyen rendeztek meg április 28-án és 29-én. A kétnapos, eseménydús megmérettetésen iskolánk csapata, a LOCSOGÓK, az előkelő 6. helyen végzett. Gratulálunk a csapattagoknak és Kata tanító néninek!

            A 7. osztályos lányok május végén a Mentor TT jóvoltából három napos szaktáborban vettek részt Búcson. Első nap egy buszkirandulás során megálltunk Mányán, ahol madárlest abszolváltunk, majd az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontban koszorúztunk, majd a Garamszentbenedeken tekintettük meg az apátságot. Következő napon Búcson az alapiskolában a Vadonlesők foglalkozásán vettünk részt, majd digitális alkotóműhelyben alkottunk, megtekintettük a búcsi babamúzeumot. Az estét Martoson töltöttük, kipróbáltuk a mászópályát, majd a jurtákban töltöttük az éjszakát. A zárónapon még csónakáztunk a vízi tanösvényen, növényeket és állatokat határoztuk, majd ellátogattunk a martosi tájházba. Ezekben a napokban sok új ismerettel és élménnyel gazdagodtunk.

            A videóért köszönet Tábor Kristófnak, 9. osztályos tanulónknak!

          • Hungarikum, irodalom, történelem

          • #csapatverseny#

            Iskolánk csapata, a Csicsói értékőrzők (Bölcs V. Panna, Komjáthy Dorka és Vincze Boglárka) bejutottak a Hungarikum elnevezésű csapatverseny döntőjébe, ahol a nagyszerű 3. helyezést sikerült elérniük, mellyel tulajdonképpen a legjobban teljesítő felvidéki csapattá léptek elő. A döntőre Lakitelken került sor április 21-én. Szívből gratulálunk a lányoknak és köszönet Nagy Edit tanító néninek a sok-sok munkáért!   

            Sárik Szilvia, Bölcs V. Panna és Vincze Boglárka triója részt vettek a "Jókai és kora" elnevezésű online csapatversenyen, melyen bronzsávban részesültek. A csapat ugyenezen tagjai megméretteték magukat a Gútán megrendezett "Verecke híres útján jöttem én..." elnvezésű irodalmi versenyben is, ahol a 6. helyezést érték el. Gratulálunk!

          • Papírgyűjtés

          • Tisztelt Szülők!

            Értesítjük Önöket, hogy 2022. június 21-én, 22-én és 23-án papírgyűjtést tartunk naponta 13.00 - 17.00 között. Külön gyűjtjük a kartont és külön a papírt. Köszönjük az együttműködést!

          • Futóverseny

          • 2022. június 12.

            Gyönyörű, napsütéses időben rendezte meg az önkormányzat a gyerekek futóversenyét, melyen 65 ovis és iskolás vett részt. Az izgalmas verseny résztvevői érmet, legjobbjai pedig serleget kaptak. Az eredményhirdetésre várva pedig feltölthették igénybe vett szervezetüket a büfében. Gratulálunk a nyerteseknek és köszönjük a lehetőséget!