Újdonságok - Novinky

          • Fajátékok

          • Tanulóink június utolsó hetében kipróbálhatták a népi fajátékokat, melyek a Szülői Szövetség támogatásával kölcsönöztünk. A gyerekek örömmel vettek birtokba valamennyi ügyességi és logikai eszközt, miközben jól szórakoztak. Köszönjük az élményt a gyermekek nevében (is)!

          • Információk - tanév vége

          • Ballagás, papírgyűjtés

            Tisztelt Szülők!

            Idén megszervezzük a papírgyűjtést, melyre június 22 - 24. között kerül sor. Mindhárom nap 12.30-tól 16.30-ig lesz lehetőségük leadni a papírt. Külön gyűjtjük a kartont és külön az újságpapírt.

            Június 29-én tartjuk az óvodások és a kilencedikesek ballagását, mely 8.00 órakor veszi kezdetét az intézmény udvarán. Az 1-8. évfolyam tanulói a ballagáson nem vesznek részt szervezési okok miatt. Gratulálni be lehet jönni, azonban felügyeletet nem áll módunkban biztosítani.

            Június 30-án tartjuk az utolsó osztályfőnöki órákat, melyeken a tanulók megkapják a bizonyítványaikat.

            Továbbá tájékoztatjuk Önöket, hogy az utazási pénzeket át lehet venni az iskola titkárságán június 24-én és 25-én 7.30 - 15.30 között.

          • Gyereknap - projektnap

          • Idén két napot szántunk a gyereknapra. A május 28-a volt a kikapcsolódásé, a június elseje pedig az alkotásé. Az előbbin a Kuttyomfitty társulat előadása és a játék kapták a főszerepet. Az utóbbin minden osztály választott egy helyi értéket, melyet a nap folyamán lerajzoltak vagy bármilyen más formában megjelenítettek. Kitaláltak egy rövid szöveget, mely illik az általuk elkészített alkotásra. Beolvasták az iskolarádióba, majd a szöveg és a kiállított tárgy alapján kitalálták, hogy melyik osztály készítette. A gyerekek becsülettel dolgoztak, melynek meg is lett az eredménye, hiszen igényes alkotások születtek. Gratulálunk!

            Elkészült a Csicsó település rajza az elsősök által,

            megismerhettük a disznóvágás hagyományát a másodikosok segítségével,

            elkészült Csicsó címere is kupakokból a harmadikosok keze által,

            a negyedikesek pedig a méhészet mindennapjaiba avattak be minket.

            Az ötödikesek egy társasjátékkal örvendeztettek meg mindenkit,

            a hatodikosok elkészítették a kastély kicsinyített mását,

            a hetedikesek a rószadomb és az ördögdomb kettősét jelenítették meg,

            a nyolcadikosok a református templomot, 

            a kilencedikesek pedig a katolikus templomot alkották meg.  

             

          • A Csicsói tündék sikerei

          • 2021. május 27-28-án iskolánk csapata a Hungarikum elnevezésű vetélkedő díjátadásán vett részt Lakiteleken, ahol a Kárpát-medencei döntőn elért 3. helyezésért járó elismerést vehette át. Az ügyes csapattagok a 9. osztály tanulói, Győri Réka, Németh Noémi és Szabó Evelin, akiknek munkáját Nagy Edit tanító néni irányította. Gratulálunk a kiemelkedő eredményhez, mérhetetlenül büszkék vagyunk tanulóinkra. Köszönjük a felkészítést a tanító néninek, aki szívvel lélekkel foglalkozik a gyerekekkel évek óta.   

          • Kinti osztályterem vagy játszótér?

          • Tisztelt Szülők!

            Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy az iskolánk mellett működő Szülői Szövetség által benyújtott pályázat sikeres lett. A COOP Jednota pályázatban Németh Andreának sikerült 6000 euró értékű fejlesztéssel hozzájárulni a csicsói gyermekek mindennapjaihoz. A COOP Jednota üzletben egy hónapig lehet szavazni 3 projekt valamelyikére. Az első két projekt hintabővítést irányoz elő a Balassi illetve az ártézi kútnál lévő játszóterekre. A harmadik projekt pedig az iskola tanulóit szolgálja, hiszen kültéri osztályteremként vagy pihenőhelyként funkcionálna. Amennyiben tehetik, kérjük, hogy szavazzanak a 3-as számú projektre. Köszönjük!

            u.i. Csatoljuk Németh Andreának, a Szülői Szövetség elnökének a nyilatkozatát.

            az iskola vezetősége

          • Vissza az iskolába - valamennyi évfolyam

          • Tisztelt Szülők!

            2021. április 26-tól az 5.-7. évfolyamok is csatlakoznak a már jelenlévő osztályokhoz. Az órarendek kiosztásra kerültek az osztályfőnökök által. 

            Az iskolába lépéshez szükséges a 7 napnál nem öregebb negatív tanulói + szülői teszt és becsületbeli nyilatkozat (8a) a felső tagozaton, valamint 7 napnál nem öregebb negatív szülői teszt és becsületbeli nyilatkozat (11a) az alsó tagozaton. A negatív teszt alól felmentésként elfogadhatók a következő esetek:  

            • a gyermek vagy a szülő a COVID-19 megbetegedésen való átesése, mely alátámasztható 6 hónapnál nem öregebb dokumentummal (orvosi igazolás, pozitív teszt),
            • a szülő igazolása két hét elteltéről Pfizer/Moderna oltóanyaggal való 2. beoltástól, vagy 4 hét elteltéről az AstraZeneca oltóanyaggal való 1. beoltástól,
            • a szülő igazolása két hét elteltéről Pfizer/Moderna oltóanyaggal való 1. beoltástól és 6 hónapnál nem régebbi igazolás a COVID-19 megbetegedésen való átesésről.

            A nyilatkozatok és a negatív teszt/igazolás a kivételről feltölthetők az edupage oldalra is szülői kontón keresztül a "Žiadosti/vyhlásenia" részben minden héten vasárnap este 20.00-ig. Bővebb információ:

            alsó tagozat: https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u38/u178/u1993

            felső tagozat: https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u38/u178/u1995

          • Föld napja - április 22.

          • Rajz- ás fotópályázat kiértékelése

            Minden évben április 22-én tartják a Föld napját, melynek során felhívják a figyelmet a környezetszennyezés káros hatásaira, a környezettudatos életmódra, a globális felmelegedésre. Ennek keretén belül hirdettük meg a rajz- és fotópályázatot az iskolánk tanulói számára. Az helyezések a gyerekek értékelése, valamint a Czafrangó művészeti alapiskola rajztanára véleménye alapján születettek meg: Rajz - 1.hely: Fábik Márton, 2.hely: Bölcs Kata Luca, 3.hely: Nagy Luca Anna. Környezetszennyezés: 1.hely: Komjáty Boglárka, 2.hely: Mihács Zoltán, 3.hely: Matus Bence, tavasz: 1.hely: Szabó Klaudia, 2.hely: Vida Nóra, 3.hely: Nagy Noel. Fotó kategóriában a legszebb tavaszi kép Antala Sofia alkotása, 2.helyen Győri Emma, míg 3.helyen Terdy Jázmin alkotása végzett. Környezetszennyezés témában Balázs Levente Zoltán remekelt, a 2.helyet Fábik Balázs Attila, a 3.helyet pedig Libai Pál alkotása szerezte meg. Köszönjük az 5. osztály rajzait is. Nagy örömünkre a légi alapiskola tanulói is bekapcsolódtak a pályázatunkba. Az első helyezett tanulók hétfőn vehetik át a díjakat az osztályfőnököktől. Köszönjük a munkákat! 

            A nagyok fotói

            A kicsik és az ötödikesek alkotásai

          • Újranyitás - órarend

          • 8. - 9. évfolyam - április 19.

            Tisztelt Szülők! 

            Elérkezett az idő, hogy a gyerekek fokozatosan visszaszokjanak az iskolai életbe. A hatályos rendeletek alapján 2021. április 19-től visszatérhetnek a 8. és a 9. évfolyam tanulói az iskolapadokba. A tanulók legkésőbb 13.00-ig tartózkodnak az iskolában. Kérjük, hogy jelezzék az osztályfőnököknek, ha gyermekük nem igényel ebédet, annak ellenére, hogy ebédes lenne. Az átmeneti időszak órarendjét pénteken csatoljuk ehhez a bejegyzéshez.

            Az iskolába lépés feltételei:

            • A tanuló 7 napnál nem régebbi negatív tesztjének fénymásolata,
            • Az egyik törvényes képviselő 7 napnál nem régebbi negatív tesztjének fénymásolata VAGY: A tesztelés alóli felmentés (výnimka) fénymásolata,
            • Becsületbeli nyilatkozat (letölthető a cikk végén)
            • 2 db hagyományos maszk (az egyik pótmaszk) -  A maszk viselése kötelező az iskolában a tanítás teljes ideje alatt!

            Az 5.-7. évfolyamoknak egyelőre folytatódik tovább a távoktatás, viszont előreláthatólag április 26-tól ők is visszatérhetnek az iskolába a fenti teltételek mellett. A jövő héten megvalósul számukra a gargalizációs tesztelés az iskolában, melynek pontos időpontját az osztályfőnökökön keresztül tudatjuk. Ezen a tesztelésen a felső tagozat valamennyi tanulója részt vehet, az alsó tagozatos tanulók tesztelésére nincs szükség. A gargalizációs tesztelés részleteiről hamarosan tájékoztatjuk Önöket.

            az iskola vezetősége

             

          • Költészet napja

          • A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünnepeljük. Ennek a jeles napnak a tiszteletéül készült az alábbi videó az iskolánk felső tagozatos tanulóinak tolmácsolásában. Fogadják szeretettel!

          • Tanítás április 12-től - alsó tagozat, óvoda, órarend

          • Tisztelt Szülők!

            Az Oktatásügyi Minisztérium legutóbbi rendelete alapján újraindul az iskolai oktatás valamennyi alsó tagozatos tanuló és óvodás gyermek számára április 12-től. Az iskolába lépés feltétele továbbra is a 7 napnál nem öregebb szülői teszt és a becsületbeli nyilatkozat (letölthető a cikk végén) felmutatása. Az aktuális órarendet hamarosan közöljük. A felső tagozatos tanulók továbbra is távoktatásban részesülnek.

          • Beíratás az 1. osztályba 2021/22

          • Tisztelt Szülők!

             

            Tájékoztatjuk Önöket, hogy az első osztályba való beíratás a 2021/22-es tanévre két módon lehetséges:

            • az elektronikus jelentkezési ív kitöltésével április 7 – 15. között,
            • személyesen 2020. április 16 - án 8.00 – 17.00 között.

            Az elektronikus beíratás során az adatok bekerülnek a rendszerünkbe, így a személyes találkozásnál már nem kell adatokat tölteni, elég az általunk kinyomtatott beíratási dokumentumot aláírni. Ha van lehetőség otthoni nyomtatásra, ily módon az aláírt dokumentumok postán is eljuttathatók az iskola címére. Az elektronikus nyomtatvány megtalálható a honlap felső menüsorának elején.

            Amennyiben a személyes beíratást választják, kérjük, hogy a gyülekezés elkerülése végett egyeztessenek konkrét időpontot (április 12-15. között) a 0907 525 564-es vagy 0357795288-as telefonszám valamelyikén vagy a zs.gasparsamuel@gmail.com e-mail címen. 

            A beíratási dokumentumot mindkét törvényes képviselőnek alá kell írni. Amennyiben a beíratáson csak az egyik törvényes képviselő tud megjelenni, szükséges bemutatnia a másik törvényes képviselő felhatalmazását arról, hogy eljárhat az ő nevében is (nyomtatvány letölthető a cikk alján). A felhatalmazást nem kell közjegyző által hitelesíteni. A beíratás gyermekek jelenléte nélkül történik. A személyes megjelenéshez szükséges a 7 napnál nem öregebb negatív teszt bemutatása. 

            A beíratáshoz szükséges dokumentumok:

            - a beiratandó gyermek születési bizonyítványa és egészségügyi kártyája,

            - mindkét szülő személyi igazolványa,

            Minden nebuló kap iskolai csomagot a Szülői Szövetség jóvoltából, melyet átadunk a személyes beíratásnál vagy egy későbbi megbeszélt időpontban.

            SZEPTEMBERBEN SZERETETTEL VÁRJUK AZ ELSŐSÖKET AZ ÚJ ISKOLATÁSKÁKKAL A RÁKÓCZI SZÖVETSÉG JÓVOLTÁBÓL!

            Amennyiben van lehetőségük nyomtatni, kérjük, szíveskedjenek kitölteni a cikk alján található pályázati igénylőlapot, melynek segítségével a Rákóczi Szövetség ösztöndíj támogatása igényelhető. 

            Köszönjük a bizalmat!

             

            Üdvözlettel 

            Mgr. Molnár Gábor, igazgató

          • Rajz- és fotópályázat

          • Kedves Gyerekek!

            Közeleg a Föld napja, melynek alkalmából rajz- és fotópályázatot hirdet az iskola mellett működő Gáspár Sámuel Polgári Társulás. Két kategóriában lehet pályaműveket beküldeni:

            1. kategória - rajz: 1-4. évfolyamok. Témák:  tavasz, környezetszennyezés

            2. kategória - fotó: 5-9. évfolyamok. Témák:  tavasz, környezetszennyezés

            Rajz kategóriában 1-1 alkotást, míg fotó kategóriában maximum 3-3 alkotást lehet beküldeni egy résztvevőnek témánként.

            Nyeremények: a legjobb alkotások bekerülnek az iskolaújságba, felkerülnek az iskola honlapjára, ki lesznek függesztve az iskola kerítésére, valamint az első helyezettek könyvjutalomban részesülnek.

            Beküldési határidő: április 16.

            A rajzokat juttassátok el az osztályfőnököknek, az A4-es papír hátuljára írjátok fel a témát, a neveteket és az osztályt. A fotókat küldjétek el a csicsoka1848@gmail.com e-mail címre, a tárgyba írjátok be a fotó témáját, a neveteket és az osztályt. 

            Kívánunk jó inspirációt, kreatív ötleteket és ügyes megvalósítást!

          • Gargalizációs tesztek

          • Tisztelt Szülők!

            A húsvéti szünet után előreláthatólag áttér Szlovákia az országos covid automatról a regionális covid automatra, mely szerint a bordóban lévő járásokban beülhetnek az iskolapadba a kilencedikesek is, a pirosban pedig az 5-9.évfolyamok tanulói is csatlakozhatnak az alsó tagozatos tanulókhoz. Természetesen mindennek feltétele a hét napnál nem öregebb teszt (antigén vagy gargalizálós) a felső évfolyam tanulóinál. Az Iskolaügyi Minisztérium lehetővé teszi elsősorban a felső évfolyam tanulóinak (igény szerint a 3-4. osztályos tanulóknak is), hogy a leteszteljék magukat a gargalizációs teszttel. A tesztelés ingyenes, a szülők jelenléte nélkül zajlik az iskolában. Ennek kapcsán küldünk egy felmérést az edupage oldalon, ami tulajdonképpen a tesztek mennyiségének meghatározására szolgál. Kérjük, szíveskedjenek kifejezni a véleményüket március 30-ig. Amennyiben kérdésük lenne, vagy nincs lehetőségük a felmérésben részt venni az edupage oldalon, jelezzék az osztályfőnököknek beleegyezésük vagy elutasításukat a gyermekük tesztelésével kapcsolatban. Utóbbi esetben szükség lesz majd (kezdéskor is elég) az 1A nyilatkozat kitöltésére. Az online visszajelzésnél, kérjük, olvassák el figyelmesen a szöveget, hiszen a visszaküldött választ aláírt dokumentumként tudjuk kezelni.

            Köszönjük az együttműködésüket! 

            az iskola vezetősége

          • Oktatás márc. 22 - ápr. 1 között

          • Tisztelt Szülők!

            Tájékoztatjuk Önöket, hogy az alsó tagozatos tanulók oktatása az előző hetek rezsimje alapján folytatódik a húsvéti szünetig, április 1-ig. Az első osztály tanulóinak az iskolai oktatása egyelőre sajnos nem megoldható. Az iskola működését nehezíti, hogy a vezetőség, az adminisztratív munkaerő karanténba kényszerül, de ez semmilyen hatással nincs az iskola mindennapjaira, a csoportok és a napközi biztonságos működésére.

            A felső tagozat továbbra is távoktatásban vesz részt. Fontos hangsúlyozni, hogy az online órákon való részvétel, a feladatok elkészítése a tanulóknak ugyanolyan kötelessége, mint az iskolába járás. Azok a tanulók, akik ezen kötelességüket nem teljesítik, tanulmányi eredményük romlásával számolhatnak! 

            Jó egészséget és kitartást kívánok!

            Molnár Gábor, igazgató

          • Március 15. - iskolai emlékezés

          • Ezen a napon az 1848/49-es magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. Március 15. jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki.

            E napon nemzeti színű kokárdát tűztünk kabátjaink hajtókájára, és lelkünket büszkeség tölti el, hogy egy olyan nemzet tagjai lehetünk, akik 1848-ban elsöpörték a kialakult feudális rendet, és megteremtették Európában a modern demokráciát.

            Sajnos az epidémia okozta kálvária miatt ebben az iskolai évben ugyan visszafogottabban, rendezvények nélkül emlékezünk, az ünnep nagyságát azonban e nehéz körülmények sem befolyásolják. Büszkén emlékezünk a hősökre, idézzük fel 1848 történelmi eseményeit így, online videó formájában is.

            Az 5. osztály ünnepi műsora.

            A felső tagozat ünnepi műsora.

          • Iskolakezdés - 2021. 03. 08.

          • Tisztelt Szülők!

            Az Iskolaügyi Minisztérium legutóbbi határozata alapján elsősorban azoknak a szülőknek a gyermekeit várjuk, akik dolgoznak. Viszont az iskola vonzáskörzetének kis százalékú koranavírusos megbetegedése alapján lehetőséget biztosítunk a nem dolgozó szülők gyermekeinek is. A következő két hétben két csoportot tervezünk nyitni: 1. csoport: 2-3.osztály tanulói, 2. csoport: 4.osztály tanulói. Az első osztályban az utolsó időszakban nagymértékben csökkent a létszám, ezért velük nem számolunk. Amennyiben lesz jelentkező az első osztályból, az 1.csoportba fogjuk besorolni. Továbbra is hangsúlyozzuk, hogy az első körben azoknak a szülőknek a gyermekei jogosultak az iskolalátogatásra, akik a munkahelyi kötelezettségük miatt nem tudják elhelyezni a gyermeküket. Tőlük a 11/c nyomtatvány kitöltését fogjuk kérni, melyben kijelentik, hogy rendelkeznek munkahellyel. A munkaviszonyról szóló igazolás felmutatása nem szükséges. A kormány szigorítása a mobilitáscsökkentést is előírányozza. Kérjük, ennek fényében döntsenek a másik lehetőség mellett. Mi izolálni tudjuk a két csoportot egymástól, ezért be tudjuk vállalni azt a pár tanulót, akikkel bővülnénk. Ebben az esetben a 11/a nyomtatványt szükséges kitölteni, ami tulajdonképpen ugyanaz, mint a szünet előtti időszakban kért. A csatolmányban megtalálható mindkettő. Természetesen 7 napnál nem öregebb negatív teszt fénymásolatára szükség van mindkét esetben. Köszönjük megértésüket!

            az iskola vezetősége

             

          • Online szülői értekezlet

          • Tisztelt Szülők!

            Értesítjük Önöket, hogy március 9-én (kedd) online szülői értekezletet tartunk 17.00 órai kezdettel valamennyi évfolyam részére. 

          • Rajzpályázat - hasznos időtöltés

          • Kedves Gyerekek!

            Segítenél a méheken, s ezzel együtt a Föld megmentéséért is tennél? Vegyél részt pályázatunkon!

            Bármely technikával készített rajz, festmény, grafika, ragasztott kép, batikolás, montázs, vegyes technika, fénykép stb. beküldhető az alábbi témákban:

            1. Milyen lenne a Föld méhek nélkül?

            2. Mit tennék, ha méh lennék?

            3. Mit tesznek értünk a méhek?

            Témánként 1-1 pályamű adható be.

            Korcsoportok:

            • 5-10 évesek

            • 10-15 évesek

            • 15-20 évesek - fiataljainkat külön biztatjuk a részvételre!

            Kérjük a szülőket és pedagógusokat, beszéljenek a gyerekekkel és a fiatalokkal erről a kérdésről, hogy minél átfogóbb képet kapjanak arról, mit is tesznek értünk ezek az apró lények!

            TIPP: keresd fel a közeledben lakó méhészt is és kérdezz tőle bátran!

            A pályázat beküldési határideje: 2021. március 31.

            A beküldés formája: postai úton a Duna rakpart 12. Komárom (Dunajské nábrežie 12. Komárno) 94505 címre. A pályamű tartalmazza magát az alkotást, az alkotó nevét és elérhetőségét, valamint egy 5-10 mondatos (lehet hosszabb is) leírást arról, hogyan készült a mű.

            A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, mindhárom témában, mindhárom kategóriában hirdetünk nyertest, nyereményük egy értékes könyvcsomag és felvidéki méhészek által felajánlott méhészeti termékek lesznek. Az ilyen vírusos időkben bizony jól jön az efféle támogatás is immunrendszerünknek!

            Jó alkotást mindenkinek!

          • Nyitás - átmeneti órarend

          • alsó tagozat

            Kedves Szülők!

            Annak érdekében, hogy hatékonyan tudjuk bepótolni az online térben történő tanulás esetleges hiányosságait, készítettünk egy időszakos órarendet az alsó tagozatos tanulók számára, melyben nagyobb hangsúlyt fektetünk a fő tantárgyak oktatására. A jelentkező tanulók létszáma és a kapacitásunk alapján összevonjuk a második és a harmadik osztályt. Ezáltal kapunk három 10 fős csoportot, melyek egymással való találkozását a szünetekben, étkezdében könnyebben meg tudjuk oldani. Az egyes osztályok tanulói a következő időpontokban végeznek:

            1.osztály: 11.30-kor végez, 12.00-ig megebédel,

            2-3. osztály: 12.15-kor végez, 13.00-ig megebédel,

            4. osztály: 12.15-kor végez, 12.40-ig megebédel.

            Attól függetlenül, hogy a tanulók jelen vannak az iskolában vagy otthonról tanulnak a következő tantárgyakból kapnak feladatokat online formában hetente egy alkalommal: 1.o-környezetismeret, etika/hittan, 2.o- etika/hittan, 3.o-honismeret, etika/hittan, 4.o- etika/ hittan. Azok az alsó tagozatos tanulók, akik nem vesznek részt az iskolai oktatásban, szintén az új órarend szerint fognak haladni. Naponta megkapják az átvett tananyagot az online oktatás során használt platformon keresztül, amit be kell másolniuk, valamint meg kell oldaniuk az esetleges házi feladatot. 

            Továbbá arra kérjük Önöket, hogy a holnapi kezdésnél két dokumentum álljon a rendelkezésünkre: a legfrissebb becsületbeli nyilatkozat szülő által aláírva (letölthető az előző bejegyzés végéről), valamint a 7 napnál nem öregebb negatív teszt valamelyik szülő részéről. Mindkettőt kérni fogjuk a bejáratnál a Közegészségügyi Hivatal rendelete alapján. Köszönjük a megértésüket és az együttműködésüket!

            az iskola vezetősége