Újdonságok - Novinky

          • Vásár online és offline

          • Tisztelt Szülők! Kedves Gyerekek!

            Dübörög ezerrel a Bianka megsegítésére rendezett online vásár. Köszönjük mindenkinek, aki eddig hozzájárult a gyűjtéshez a tanulók, a szülők és az alkalmazottak által felajánlott ajándékok megvásárlásával. A sulinaptárak és az ajándéktárgyak eladásából eddig 490 euró gyűlt össze. Mivel még maradtak szép dolgok, a jövő héten személyesen is hozzá lehet jutni remek karácsonyi ajándékhoz, természetesen a járványügyi intézkedések betartásával, limitált létszámban. December 20-22. között az iskola előterében is megvásárolhatók lesznek ezek a termékek naponta 10.00 - 11.00, valamint 15.00 - 16.00 óra között. Várunk szeretettel minden érdeklődőt. 

          • Rajzpályázat

          • A Mária Rádió által szervezett rajzversenybe az iskolánk tanulói is bekapcsolódtak. Gratulálunk a díjazottjainknak, akiknek a névsora az alábbi linken található. A szebbnél szebb rajzok bekerültek az idei sulinaptárunkba is. 

          • Tél(igaz)apó?!

          • Kedves Gyerekek!

            December 6-án meglátogatott minket a Télapó. Jókedvet, örömöt hozott, no meg persze édességet. Az utóbbiért köszönet a Szülői Szövetségnek, az előbbiért pedig a Mikulásnak. Ha esetleg felismerni véltétek a Télapó személyét, nézzétek meg a videót és győződjetek meg róla, hogy az igazi lappföldi Mikulás járt nálatok:)

          • Iskolanaptár, Nyilas Misi karácsonya

          • Tisztelt Szülők! Kedves Gyerekek!

            Megjelent a legújabb sulinaptárunk, ideális ajándék a szeretteinknek. Bevételével Bianka felépülését szeretnénk támogatni. A naptár nyomtatása Nyitra Megye pénzügyi támogatásával valósulhatott meg. 

            Valamint a Nyilas Misi ajéndékdobozokat is várjuk az iskolába dec.12-ig, mellyel a gömöri és kárpátaljai gyerekek karácsonyát tehetjük szebbé. Köszönjük!

          • Felhívás - cseregyerek program

          • # alsó tagozat, # szlovák nyelv

            Tisztelt Szülők!

            A tavalyi évben iskolánk is bekapcsolódott a cseregyerek programba, melyben a felső tagozatos tanulók vehettek részt. Most alkalom nyílik az alsó tagozatosok számára is. Továbbítjuk a felhívást:

            Még két alsós magyar kislány jelentkezését várjuk magyar cseretesónak a már bejelentkezett szlovák kislányokhoz!

            Szeretettel várjuk a jelentkezésüket, ha igennel tudnak válaszolni a következő kérdésekre:

            - kislányuk másodikos vagy harmadikos

            - szeret olvasni, az állatokat (lovakat) vagy legózni

            - gyermekük habitusban bátor és el tudják róla képzelni, hogy ha összebarátkozik a szlovák kislánnyal, akár az iskolájában is szívesen vendégeskedne (nem kell feltétlenul az idei évben) - ezt persze elég később is eldönteni, hogy mikor van ennek megfelelő ideje

            - a szülők tudják vállalni, hogy aktívan építik a kapcsolatot a szlovák tesó családjával (helyileg pozsonyi családokról van szó) - például látogatás, közös játszás vagy hétvégi meghívás formájában. Az egyik család kérése, hogy olyan családdal szeretne kapcsolatot, aki be van oltva.

            Ezt a lehetőséget a Felix pozsonyi magániskolával való együttműködésünk teszi lehetővé. Mivel alsó tagozatos gyerekekről van szó, számukra sokkal hatékonyabb a szlovák nyelv fejlesztése közös játszás formájában, viszont ez nagyobb terhet ró a szülőkre a kapcsolattartásban és szervezésben.

            Ha bármi kérdés merülne fel, vegyék fel velünk a kapcsolatot bátran az info@cseregyerek.sk emailcímen, vagy hívjanak a weboldalon feltüntetett telefonszámon. Jelentkezni a weboldalon található regisztrációs űrlapon lehet.

            Bővebb információ: 

          • MicroBotorkáltunk

          • Az ELTE és a búcsi Digitális FABrikáló Műhely jóvoltából 4 héten keresztül igénybe vehettünk 10 darab Micro:Bit egységet.

            Hogy mi is az a Micro:bit? Röviden: egy kisméretű, programozható panel, beépített szenzorokkal (iránytű, gyorsulásmérő, fényérzékelő), LED-mátrix kijelzővel, ki/bemeneti csatlakozókkal, Bluetooth technológiával. Az eszköz egyszerűen használható, grafikus blokknyelv segítségével, játékosan programozható.

            A panelek a nálunk töltött idő alatt segítettek a tanórákon, informatika szakkörökön és segítségükkel részt vehettünk az európai kódheteken is (European Code Week).

            https://codeweek.eu/view/401743/exploring-coding-with-microbit

            Miután a tanulók elsajátították az alapokat, és a LED kijelzőre rajzolást professzionális szintre fejlesztették, nekiláttunk a komolyabb feladatoknak. Olykor-olykor iránytűnek programoztuk, esetleg dobókockának, előfordult, hogy morzejeleket továbbítottak és fogadtak a szomszédtól, vagy segített nekünk a kő-papír-olló játékban.

            Köszönjük a lehetőséget! #micro:bit #botorkálás

            Mészáros Lajos

          • Iskolai covid szemafor - narancssárga 2021. 11. 22-től

          • Tisztelt Szülők!

            Hosszú idő után ismét felbukkant a koranavírusos megbetegedés az iskolánkban. Ilyenkor átvált az iskola a narancssárga fázisba, ami szigorúbb előírásokat irányoz elő. Osztályok térhetnek át a távoktatásra. A konkrét lépéseket, teendőket elküldjük az érintett tanulók szüleinek üzenetben, illetve tájékoztatjuk Önöket az osztályfőnökökön keresztül. Arra kérjük Önöket, hogy fokozottan figyeljék gyermekük egészségi állapotát és a hétfői kezdés előtt teszteljék le gyermeküket. Köszönjük! Jó egészséget mindannyiunknak!

            Molnár Gábor, igazgató

          • Drogprevenció

          • Az Árral Szemben a Jövőért Alapítvány jóvoltából a 8-9. évfolyam tanulói drogprevenciós elődáson vettek részt. A tanulók a foglalkozáson saját érzelmeikből kiindulva, gondolataikat megosztva közösen keresték a megoldást arra, hogyan tudják kezelni  saját félelmeiket, miképp tudnak úrrá lenni bizonytalanságukon. A depresszió problematikáját is boncolgatták. A vezető irányított kérdéseivel igyekezett rávezetni a tanulókat arra, hogy az alkohol a dohányzás, a drogok és  nyugtatók, s ezek szélsőséges formája, az öngyilkosság semmire sem nyújt megoldást! "A tanulók egy teleírt lappal tértek haza, melyet érdemes kiindulásként használni a gyermekünkkel való további beszélgetésekhez" - javasolja az előadó. Nagyon szépen köszönjük Márk Tibornak a tanulságos előadást!

            Győri Benedek Katalin

          • Felhívás - Biankáért összefogunk!

          • Tisztelt Szülők, iskolabarátok! Kedves Gyerekek, volt tanítványok!

            Az iskola és az óvoda alkalmazottai és tanítványai is bekapcsolódnak a Skuba Biankának szervezett gyűjtésbe. Egy dobozt helyeztünk el az iskola bejáratánál a pénzadományoknak. Ezenkívül a tanulók folyamatason készítenek az iskolában és otthon különböző ajándéktárgyakat. Itt hívnánk fel a figyelmet arra, hogy szívesen fogadjuk a volt tanítványok és a kézműveskedni szerető szülők produktumát is a jó ügyért. Amennyiben a járványügyi intézkedések megengedik, tervezünk egy karácsonyi vásárt, amelyen az elkíszített tárgyakat fogjuk árulni. A befolyt összeget Bianka megsegítésére ajánljuk fel. Az elkészült díszeket, kézműves tárgyakat kérjük eljuttatni az iskolába legkésőbb december 17-ig a felajánló nevével ellátva. Köszönjük a támogatást!


          • Debreceni kirándulás

          • 2021. 10. 24 - 27.

            „Járd végig!“ projektben meghirdetett „Határtalanul Magyarországon!“című programon belül iskolánk kilenc tanulója a 7. és a 9. osztályból október 24-től 27-ig egy tanulmányi kirándulás résztvevői voltak. Diákjaink a balmazújvárosi Kamilla hotel vendégeiként számos élményben vettek részt e 4 nap folyamán: látogatást tettek a Bocskai István Általános Iskolában, Hajdúnánáson, ahol a házigazdákkal megnézték a város nevezetességeit, illetve az iskolájukat. Egy nagyot néptáncoltak” közösen. Hajdúszoboszlón rendhagyó néprajzórán vettek részt a Fazekasházban. Életre szóló élménnyel lettek gazdagabbak a hortobágyi pusztán, ahol szekéren volt lehetőségük utazni.  Debrecenben meglátogatták a Debreceni Nagytemplomot, majd a Református Kollégiumba is ellátogattak. A debreceni Lovardában megtekintették az Óz, a nagy varázsló című musicalt. Mindeközben a svédasztalos reggelik és vacsorák, valamint  a Kamilla hotel medencéi még élménydúsabbá tették e 4 nap történéseit.

            Nagy Edit

          • Egészségnap

          • 2021.10.27.

            Az iskolánk tanulói számára október 27-én egészségnapot tartottunk. Az alsó és felső tagozat diákjai egyaránt különböző díszeket készítettek termésekből és egyéb anyagokból. Szebbnél-szebb díszek születtek  a tanulók fantáziájának köszönhetően, amelyeket kiállítottunk az iskola folyosóján. Rengeteg kifaragott tököt is készítettek a gyerekek, a kicsik főleg szülői segítséggel, de a felsősök már egyedül is nagyon szépeket alkottak. Ezen a napon két vendég is érkezett az iskolánkba, akik a gyerekek egészséges mozgását próbálták segíteni, javítani. Morávek Ildikó a kisebb tanulókat a Pilátesz rejtelmeibe vezette be, míg Vörös Zsuzsa a gerincjóga jótékony hatását mutatta be az iskola összes osztályának. A gyerekeknek óriási élményben volt részük, reméljük a sok új tapasztalatot a későbbiekben is használni tudják. Az oktatóknak óriási köszönet a mozalmas délelőttért, reméljük lesz még alakalmunk velük újra találkozni. Azt hiszem, megint egy sikeres napot tudhatunk magunk mögött.

            Király Anikó

          • Szeptember 30. – A MAGYAR NÉPMESE NAPJA...

          • ...avagy Benedek Elek, „a nagy mesemondó” születésnapja.

            Sajnos,a mai világunkban egyre kisebb a tere az igazi, tiszta forrásból származó, élőszóval elmesélt népmesének. Fontos, hogy a modern, új mesék mellett megjelenjenek a népmesék is a gyerekek vilàgàban, felfigyeljenek a mesék tanulságaira, hallják az ízes magyar nyelvet. Az alsó tagozatos tanulók a elrepültek a mesék birodalmába. Két tanórán keresztül foglalkoztak a mesék világával, alkottak, tanultak új dolgokat, jól érezték magukat.

          • Nyelvek európai napja - eTwinning

          • 2021.szeptember 27 –én tartottuk a nyelvek európai napját, melynek célja az idegen nyelvek népszerűsítése. Iskolánk felső tagozatos tanulói projektet készítettek egy-egy általuk választott európai országról angol, szlovák illetve magyar nyelven. A csoportok lelkesen dolgoztak, és sok-sok ismerettel gazdagodtak.

            Az eTwinning olyan online felületet biztosít a részt vevő európai országok iskolái számára, ahol kommunikálhatnak és együttműködhetnek egymással, közös projekteket indíthatnak, továbbá megoszthatják egymással ismereteiket. Ezen az online felületen iskolánk 9. osztályos tanulói a Nyelvek Európai Napja alkalmából 7 másik európai országgal indítottak projektet. Az első részben az EU himnuszát, az Örömódát énekelték el, majd a résztvevő országok nyelvén mondták el a köszönéseket. A tanulók felkészültek az országok zászlóiból is, és bemutatták saját országuk zászlaját is.

          • Regionális dobóverseny - Csilizradvány

          • 2021. október 8-án négy tehetséges tanulónk részt vett a csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola által szervezett sportversenyen, ahol gerelyhajítás, súlylökés és gránátdobás versenyszámokban indultak. Nagy örömünkre Komjáthy Dorka 3. helyet szerezte meg gerelyhajításban a lányok kategóriájában, míg a fiúknál Fél Bálint gerelyhajításban, Győri Levente pedig gránátdobásban szerezte meg az 1. helyet. Meglepetés versenyszámként Győri Levente nerf rakétadobásban a 3. helyet érte el. Gratulálunk a csapatnak és a felkészítő tanárnak Győri Benedek Katalinnak!

          • A vértanúkról emlékeztünk - Október 6.

          • Tanulóink megemlékeztek a tizenhárom aradi vértanúról egy igényesen összeállított és nagyszerűen előadott színdarabbal, mely Nagy Edit tanárnő keze munkáját dícséri. A két szereposztásban készült műsorban elsősorban a végzős tanulók vettek részt. Gratulálunk a résztvevőknek! 

          • Szülői Szövetség beszámolója

          • 2020/21-es tanévről

            Tisztelt Szülők!

            Közzétesszük iskola mellett működő Szülői Szövetség elnökének, Németh Andreának a szövetség előző tanévről szóló beszámolóját. Ezúton szeretnénk megköszönni Andrea aktív munkáját és az együttműködést! 

            A Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda mellett működő szülői szövetség a 2020/21-es tanévben a kialakult különleges helyzet ellenére is aktívan együttműködött a tanítási intézménnyel.

                      2020-ban sem telt a nyáriszünet munka nélkül, mivel 3 pályázatunk is sikeres lett, amelyek megvalósítását azonnal elindítottuk. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 4192,29 euró támogatástnyújtott, amelyből egy interaktív tábla készletet projektorral és 10 laptopot tudtuk vásárolni. Nyitra Megyétől a kulturális alapból 1700,- eurót nyertünk projektorra, fellépő ruhákra valamint nyomtatási költségekre. A sportalapból elnyert 1700,- euróból3 db pingpong asztalt, ütőket és labdákat vásároltunk.

                      Tagdíjakból 980,- euro bevételünk lett, sajnos 10 gyermek szülei nem fizették ki kötelezettségeiket összesen 100,- euro értékben. A gyermekekre 1405 eurót fordítottunk, amely magába foglalja pl. a mikuláscsomagokat, gyermeknapot, elsősök köszöntését, év  végi díjazásokat és a ballagást is.

                      A 2021-es évre beadott Nyitra Megyei pályázataink ismét sikeresek voltak, az új feltételek szerint 2szer 1500 eurót nyertünk és 10 % önrészt kell biztosítanunk. Már meg is érkezett a 6 db új síléc, 6 db sícipő és a 6 db síbot. A hozzájuk tartozó 6 db léc tartó és cipő tartó zsák egyik felét a szövetségünk, a másikat pedig az iskola finanszírozta. Az ehhez tartozó költségünk 1667 euró volt. A kultúrális alapból elnyert támogatásból az iskola nyomdai költségeit fedezzük. A Coop Jednota Alapítványához idén is nyújtottunk be kérvényt, amely végre sikeres volt. Az iskolának szerettünk volna kültéri padokat és asztalokat vásárolni. A pályázat feltétele 3 projekt beadása volt, amelyek valamilyen kültéri beruházások, közjavat szolgálnak, és több éven át használhatóak, pl. játszótér, kiülőke, buszmegálló, lelátó stb. Ezért a mi 2. és 3. projektünk a helyi játszóterek felújítása lett. A csicsói Coop Jednota üzlet vásárlói szavazhattak a projektjeinkre, és óriási különbséggel az Ártézi melletti játszótér felújítása nyert. 6000,- eurót kaptunk az elemek beszerzésére. Fiatalabb és idősebb tanulóink is találhatnak maguknak a felújított játszótéren szórakozási lehetőségeket. A kicsiknek 12 éves korig már megérkezett a csúszda, rugóshinta, homokozó, egyensúly fejlesztő híd és ülőhelyes körhinta, amelyek péntektől használhatóak is lesznek. A nagyoknak kültéri betonping-pongasztal lesz előreláthatóan november végén.

                      A 2021/22-es tanévre a tagdíj változatlanul 10,- euró gyermekenként, kivételt képeznek azok a testvérek, akik egyidejűleg több, mint hárman látogatják az iskolát. Az ő esetükben a 3. gyermektől a tagdíj csak 5,- euró. A befizetési utalványokat az iskola segítségével juttatjuk el a szülőkhöz.

                      Bízom benne, hogy a további együttműködésünk is az iskolával gyümölcsöző lesz és minél több lehetőséget fogunk tudni biztosítani a tanulók fejlődéséhez és tehetségük kibontakoztatásához.

                                                                         Mgr. Németh Andrea, elnök

             

          • Járványügyi változás, újabb tesztek

          • Tisztelt Szülők! 

            A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának legújabb rendelete értelmében 2021. október 4-től, hétfőtől az alapiskolák diákjainak nem kell szájmaszkot viselni a tanórákon. A közösségi tereken, folyosókon, étkezőben igen. 

            Továbbá október 4-től átvehető az újabb otthoni antigén tesztadag az iskolában az egész hét folyamán. Felhívjuk a figyelmet, hogy az edupage oldalon lehetőség van elküldeni a tanuló tünetmentességéről szóló nyilatkozatot (3 nap hiányzás után), valamint az otthoni teszt használatának időpontját is meg tudják jelölni. Mindkettőt megtalálják a főoldalon található Kérvények (Žiadosti) menüpont alatt. Köszönjük!

          • Gáspár Sámuel Focitorna - 2021. szept. 24.

          • Idén a járványügyi helyzet lehetővé tette a GSF megrendezését. A tornára Csallóközaranyosról, Csilízradványról és Lakszakállasról érkeztek focisták. A megmérettetésben Csicsó csapata a 2. helyet szerezte meg, valamint a legjobb játékos díja is hozzánk került. Köszönjük az önkormányzat és a COOP Jednota támogatását! Gratulálunk a kiváló eredményhez! Hajrá Csicsó!

          • Dotácia na podporu športu - Pályázat sporttámogatásra

          • V roku 2021 Združenie maďarských rodičov na Slovensku Základná škola s materskou školou Gáspára Sámuela s vyučovacím jazykom maďarským – Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda, Hlavná 286/2, Číčov, Szlovákiai Magyar Szülök Szövetség dostalo dotáciu na podporu športu vo výške 1500,- EUR od Nitrianskeho samosprávneho kraja. Z dotácie boli nakúpené lyžiarske sety: lyže: 6 párov, lyžiarky: 6 párov, palice: 6 párov vaky na lyže: 3 ks, vaky na lyžiarky: 3 ks Ďakujeme!

            Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja.

             

            A Csicsói Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda mellett működő Szlovákiai Magyar Szülök Szövetsége 2021-ben 1500,- EUR támogatásban részesült Nyitra Megyétől sportalap pályázati kiírásán keresztül.

            Az elnyert összegből sífelszerelést vásároltunk:

            6 pár sílecet, 6 pár sícipőt, 6 pár síbotot,

            3 db sícipő táskát, 3 db síléc táskát.

            Köszönjük!

             

            Nyitra Megye pénzügyi támogatásával valósulhatott meg.