Újdonságok - Novinky

          • Igazgatói szabad

          • 2022. június 15.

            Tisztelt Szülők!

            Tájékoztatjuk Önöket, hogy iskolánk valamennyi pedagógusa bekapcsolódik a Pozsonyban megvalósuló országos tüntetésbe 2022. június 15-én (szerda). Ezen oknál fogva nem lesz tanítás az említett napon. A tanulók igazgatói szabadnapot kapnak. Napközi sem lesz. Az óvoda zavartalanul fog működni. Köszönjük a megértésüket!

            Tisztelettel Molnár Gábor, igazgató

          • Összetartozás tánca

          • Iskolánk tanulói is bekapcsolódtak az Összetartozás tánca elnevezésű nagyszerű kezdeményezésbe, mely idén először valósult meg az ország magyarlakta települései alapiskoláinak részvételével. Az eseményre becsülettel készültek tanulóink, örömmel sajátították el a tánclépéseket. Szépen felöltözve kicsik és nagyok együtt táncoltak az iskola előtti téren. A gyerekek megtapasztalták az összetartozás élményét, a befektetett munka gyümölcsét. Köszönet minden résztvevőnek és a felkészítő pedagógusoknak!    

          • Gyereknap

          • 2022.06.01.

            Június 1-jén tartottuk az iskolai gyermeknapot, melybe valamennyi osztály bekapcsolódott. A szabadidős tevékenységek mellett a gyerekek örömmel vettek részt különböző ügyességi játékokban. Meglátogattak minket a csicsói önkéntes tűzoltók, akik bemutatták a tűzoltás csínját-bínját. A gyerekek beülhettek a szírénázó tűzoltó autóba is. A polgármester úr jóvoltából minden tanuló kapott jégkrémet, a vetélkedők győztesei pedig ajándékokkal térhettek haza. Az eseménydús délelőttöt végül finom gulyáslevessel koronáztuk meg.   

          • Sportrendezvények

          • "A mozgáshoz úgy közelíts, ahogy az élethez: lelkesedéssel, örömmel és hálával. Mert a mozgás az élet, az élet pedig mozgás. Mindkettőtől azt kapod, amit beleteszel." Ron Fletcher

            Hosszú kihagyás után ismét lehetőség nyílt bekapcsolódni iskolánk tanulóinak a különböző sportversenyekbe. Elsőként 12 lány (Bódis Orsolya, Diószegi Zsóka, Fél Tímea, Győri Emma, Jassa Virág, Kosár Zsófi,Kovacic Viktória, Sándor Lara, Szalay Sofia, Terdy Jázmin, Bognár Réka, Botka Nikolett) vett részt a Csallóközaranyoson megrendezett kidobócska versenybe május 11-én. Három bejelentett iskola közül egy visszamondta, így a hazaikkal kellett megküzdeniük lányainknak, akik végül alulmaradtak a kézis adottságokkal rendelkező aranyosiakkal szemben. Nembaj, jövőre ismét nekivákunk!

            Május 12-én és 13-án rendezték meg az 5.-7. lányok és fiúk atlétikai négytusa versenyét a komáromi Eötvös Utcai Alapiskolában, ahol 60 m futasban, krikettdobásban, távolugrásban és 600 ill.1000 m futásban versenyeztek a tanulók. Iskolánkat Diószegi Zsóka, Bódis Orsolya, Győri Emma, Kovacic Viktória, Matus Bence, Rovenszky Bálint, Balázs Levente és Vincze Kristóf képviselte. Gratulálunk!

            Megszerveztük a házi asztalitenisz versenyt is, melybe az 5.-6. és 7.-9. osztályos tanulóink kapcsolódtak be. Eredmények: 5.-6./fiúk: 1.hely-Egri Zoltán, 2.hely-Balázs Levente Zoltán, 3.hely-Vasmera Csaba, 7.-9./lányok:  1.hely-Németh Anna, 2.hely-Kovačič Barbara, 3.hely-Komjáthy Dorka, 7.-9./fiúk: 1.hely-Fél Bálint, 2.hely-Czita Sebastian Tristán, 3.hely-Tábor Kristóf. Gratulálunk!

          • Vízváry Vilmos szavalóverseny

          • Nagy örömünkre ismét megrendezésre került Csallóközaranyoson 2022. május 19-én a Vizvàry Vilmos Szavalóverseny, melyen iskolánk 7 tanulóval képviseltette magát 3 kategóriában. A szìnvonalasan megrendezett versenyről a tanulók oklevéllel és egy kis ajándékkal tértek haza, amit a csallóközaranyosi Kóczán Mór Alapiskola diákjai nagy szeretettel készítettek. Gratulálunk mindenkinek!

          • Anyák napja

          • Műsor, kultúrház, május 8.

            Kedves Édesanyák!

            A Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda valamennyi tanulója és pedagógusa nevében boldog anyák napját kívánunk! Ebből az alkalomból szeretnénk kedveskedni tavaszváró, vidám műsorunkkal, melyre május 8-án kerül sor 16.00 órai kezdettel a kultúrházban. Természetesen szeretettel várjuk a szülőket, nagyszülőket, hozzátartozókat is az édesanyákon kívül. Töltsük együtt a délutánt!  

            Köszönjük, hogy sokan megtisztelték rendezvényünket! Büszkék vagyunk tanítványainkra! :)

          • Föld napja 2022

          • A Föld napja alkalmából tanulóink izgalmas foglalkozásokon vettek részt. Az alsósok projektet készítettek, megfigyelték a élőlényeket az iskolához közeli természetben. A nagyok 10 fős csoportokban, a falu különböző pontjain feladatokat oldottak meg, melyek a környezettudatosság témakörében lettek megalkotva. Az egyes állomásokhoz térkép segítségével jutottak a csapatok, útközben pedig a környezetünk tisztántartása érdekében szemetet is gyűjtöttek. 

          • Szakmai képzés az iskolában

          • Április 19-én az alsó tagozatos pedagógusaink, az óvópedagógusaink, valamint a környék óvodáinak pedagógusai (Füss, Kolozsnéma, Nagykeszi, Kulcsod) részt vettek egy hasznos képzésen, melyet a Comenius Pedagógiai Intézet előadói biztosítottak és a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség is támogatott. A résztvevők elsajátították a gyermekek kompetenciáinak, készségeinek felmérésével és fejlesztésével kapcsolatos teendőket a DIFER módszer segítségével. 

          • Költészet napja

          • Április 11-én érzékenyítő és elgondolkodtató előadáson, beszélgetésen vettek részt iskolánk tanulói. A Vekker Műhely Omar és Dzsinn c. bábelőadása megvilágította a kicsiknek, hogy mennyire különbözően vélekedhetünk ugyanarról a dologról anélkül, hogy haragudnánk egymásra. A gyerekek megfogalmazhatták véleményüket és befejezhették a darabot. A nagyoknak Laboda Róbert, költő, slammer tartott közvetlen hangvételű előadást a slam poetry, a művészet emberközeliségéről, megközelíthetőségéről. Köszönjük az élményt vendégeinknek!

          • Beíratás - 2022/23-as tanév

          • Tisztelt Szülők!

            A csicsói Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda értesíti Önöket, hogy a beíratkozásra iskolánk első évfolyamába 2022. április 13-án (8.00 - 16.00) kerül sor az iskola épületében. /Igény esetén más időpontot is tudunk biztosítani./ Lehetőség nyílik az elektronikus beíratásra is már 2022. április 1-től az iskola honlapján. 

            Azokat a gyermekeket kötelező beíratni az alapiskola első évfolyamába, akik 2022. augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket. Halasztás esetén is be kell íratni a gyermeket. Ebben az esetben a megfelelő dokumentumokkal alátámasztva (gyermekorvosi nyilatkozat, prevenciós intézmény nyilatkozata, szülői kérvény) az óvoda igazolja a gyermek iskolaéretlenségét. 

            A beíratás a gyermek és (lehetőség szerint) mindkét szülő jelenlétében zajlik. A beíratáshoz szükséges dokumentumok:

            • mindkét törvényes képviselő személyi igazolványa,
            • a beíratandó gyermek születési anyakönyvi kivonata,
            • a beíratandó gyermek egészségügyi biztosítási kártyája,
            • indokolt esetben a bírósági végzés fénymásolata a gyermek elhelyezéséről (amennyiben csak az egyik törvényes képviselő járhat el a gyermek ügyében)

            Várjuk sok szeretettel az elsősöket és a szüleiket!

            Molnár Gábor, igazgató 

          • Március 15 - ünnepi műsor

          • Március 15-én megemlékeztünk az 1848/49-es forradalomról és szabdságharcról. Iskolánk tanulói színvonalas előadást mutattak be társaiknak a kultúrház színpadán Nagy Edit tanító néni vezetésével. Köszönet az élményért és gratuláció az emlékezetes előadásért! Büszkék vagyunk ügyes szereplőinkre! :)

          • Rajzpályázatok

          • Ünnepi rajzpályázat a magyar zászló és címer megünneplésére

             

            Iskolánk tanulói bekapcsolódtak Magyarorszàg Nemzetstratégiai Kutatóintézete által meghirdetett rajzpályázatba. A zászló és a címer egy közössèg, egy nemzet összetartozásának jelképei, amelynek emléknapjául màrcius 16-át jelöltèk ki. A pályázók a magyar zászlót vagy címert, a történelmi zászlókat, illetve a határon túli nemzetrészek zászlóit ábrázolhatták. A versenybe bekapcsolódott: Diószegi Zsóka,Varga Erika,Sárik Szilvia,Kosár Zsófia.

             

             

            Rajzpályázat az 1848- 49- es forradalom és szabadságharc tiszteletére

             

            A Kecskeméti Katona József Múzeum és az Alapítvány a '48-as Hősökért, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rajzpályázatot hirdetett meg idén immàr 12. alkalommal. A kreatív alkotásokat Petőfi Sándor „Hol a szabadság, ott van a haza” című idézete alapján kellett megalkotniuk a jelentkező diákoknak. Iskolánkból 4 tanulò kapcsolódott be ebbe a jeles rajzversenybe: Bölcs Virág Panna, Sárik Szilvia, Terdy Jázmin, Kovačič Barbara.

            Bölcs Virág Panna művével a III. helyezést érte el:

          • Aktuális járványügyi intézkedések

          • Tisztelt Szülők!

            A tavaszi szünet után néhány változás lép életbe az iskolánkban:

            - a szájmaszk viselete az osztályban nem kötelező, de a közösségi tereken igen,

            - a pozitívan tesztelt tanuló továbbra is 5 nap izolációba megy /visszaérkezés után 5 napig maszkot visel/,

            - a pozitív tanuló osztálytársai nem vonulnak karanténba /kivéve azokat, akik tüneteket észlelnek magukon/, az osztály tanulói a kontaktustól számítva 10 napig maszkot viselnek, 

            - több tanuló megbetegedése esetén az osztály továbbra is karanténba küldhető,

            - ha a tanuló az iskolán kívül volt kontaktusban pozitív személlyel, továbbra is kötelező számára az 5 nap karantén /kivéve oltás vagy átesettség esetén, ha nincsenek tünetek/,

            - otthoni Ag tesztek folyamatosan átvehetők az iskolában,

            - a tavaszi szünet után is szükséges a tünetmentességi nyilatkozat kitöltése (edupage-en vagy letölthető innen)

            Köszönettel

            Molnár Gábor, igazgató

             

          • Gyűjtés - az Ukrajnából érkezők megsegítésére

          • A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége gyűjtést szervez az Ukrajnából érkezők megsegítésére, melyhez az intézményünk is csatlakozik. A szervező célirányosan Nagyszelmenc község és a Dobó István Alapiskola számára küldene TAKARÓKAT és termo poharakat, mert a határon lévők szerint főként erre van most a legnagyobb szükség. A takaróknak nem kell újnak lenniük, de legyenek tiszták és legyenek becsomagolva. Az adományokat március 7 (hétfő) és március 10 (csütörtök) között gyűjtjük az iskolában.

            Továbbá pénzadománnyal is lehet segíteni a határ mellett dolgozó önkénteseket, ezt a Dobó István Alapiskola és nagykapos.ma által nyitott számlára tehetik meg.

            A számla megnevezése: KÁRPÁTALJÁÉRT

            Számlaszám IBAN:SK55 0900 0000 0051 8809 3095

            Támogassuk a kárpátaljai magyar ajkú embereket, pedagógusokat, valamint a határ mentén szolgálatot teljesítők munkáját! Köszönjük a nevükben!

          • Croissant és tej

          • A Chipita cégnek köszönhetően már 2. alkalommal kapunk nagyobb mennyiségű croissant-t, mely megörvendeztette az iskola és az óvoda valamennyi nebulóját. A Rajo tejprogramjának köszönhetően pedig tanulóink mostantól heti két alkalommal kis kiszerelésű tejet kapnak. Köszönjük intézményünk támogatását!

          • Egy táska női szeretet!

          • A Felvidéken először indul országos adománygyűjtő kampány a menstruáclós szegénység enyhítésére, melybe a Csicsói Református Gyülekezet mellett bekapcsolódik iskolánk is.

            Női higiéniás csomagokat gyüjtünk, hogy eljuttassuk a nehéz körülmények közt élő nőknek.

             

            Gyüjtöpontok:

            Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda - hétköznap: 7:00- 15:30

            Rteformátus Lelkészi Hivatal - vasárnap: 9:30 - 10:00

             

            Mi kerülhet a gyűjtődobozba?

            • egészségügyi szárnyas betét
            • szappan, tusfürdő, sampon 
            • testápoló vagy kézkrém
            • kézfertőtlenítő, dezodor
            • fogkefe, fogkrém
            • maszk (lehet mosható vagy egyszerhasználatos is)
            • egyéb - smink, körömlakk, fésű, hajgumi, hajdísz, deo, parfüm, körömreszelő, papírzsepi, nedves törlőkendő, arclemosó+korong

             

            Köszönjük a támogatott nők nevében!

          • A magyar kultúra napja

          • Január 22-e a magyar kultúra napja. 1989 óta ünnepeljük annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. E jeles nap alkalmából az iskolarádióban elhangzott megemlékezés után iskolánk diákjai egy vetélkedő keretén belül mérhették össze tudásukat, ismereteiket a magyar kultúra jeles egyéniségeiről, a Himnusz történetéről. Tanulóink lelkesen dolgoztak, hungarikumokat gyűjtöttek, puzzle – t raktak, színeztek. 

          • Karácsony

          • Tisztelt Szülők! Kedves Gyerekek!

            Nagy örömünkre 63 db szeretetcsomagot tudtunk továbbítani a református egyháznak. Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult az adományozáshoz. 

            A 2., 4. és a 7. osztály karácsonyi műsorával kívánunk áldott, békés karácsonyi ünnepeket és egészségben gazdag új esztendőt!