Újdonságok - Novinky

          • Iskolakezdés - 2021. február 8.

          • Óvoda, alsó tagozat

            Tisztelt Szülők!

            Az Oktatásügyi Minisztérium legutóbbi rendelete alapján az óvodás gyerekek és alsó tagozatos tanulók számára újraindulnak a mindennapok, folytatódik a tanulás. Természetesen az egészségügyi szabályok szigorú betartása mellett. A kezdéshez szükség lesz a szülő által aláírt becsületbeli nyilatkozatra (letölthető a cikk végén vagy elküldhető az edupage oldalon a "vyhlásenie" résznél vagy kitölthető hétfőn a bejáratnál), valamint a gyemekkel egy háztartásban élő törvényes képviselőnek rendelkeznie kell hét napnál nem öregebb negatív teszttel. A (óvodás, alsó tagozatos) gyemekeknek nem kell negatív teszt (annak az alsósnak sem, aki betöltötte a 10. életévét). A napközi és az iskolai étkezde a megszokott módon fog működni. Ebédigénylésnél az előző tanévet vesszük alapul. Ha szeretnék kijelenteni gyermeküket az ebédről, tegyék meg, kérem, legkésőbb holnap délig a szokásos módon.

            A tanítás órarend szerint fog zajlani. Az iskolai tanulás a rendelet értelmében nem kötelező, vagyis dönthet úgy a szülő, hogy nem engedi a gyermekét iskolába. Ebben az esetben a következő dolgokkal kell számolni:

            • a szülőnek legkésőbb öt napig kapcsolatba kell lépni az iskolával gyermeke távoktatásának kérdésében (mely az iskola kapacitásfüggvényében fog működni, így ezt nem tudjuk teljes mértékben garantálni),  
            • a törvényes képviselő nem lesz jogosult az ún. "pandemická OČR-re"                                                   

            A gyermekek visszatérése az iskolába mindannyiunk közös érdeke, így bízom benne, hogy valamennyi egészséges, tünetmentes tanulóval találkozunk, és folytathatjuk a közös munkát, behozhatjuk a lemaradást. Köszönjük, hogy felelősen gondolkodnak, vigyázva egymás egészségére!

            u.i. Küldünk egy kérdőívet, melyben az alsó tagozatos gyermekük iskolakezdésével kapcsolatos kérdést teszünk fel. Kérjük, hogy küldjék el a válaszukat legkésőbb holnap délig, ezzel is megkönnyítve a szervezési teendőket. Köszönjük! 

            Üdvözlettel

            Molnár Gábor

          • Félévi bizonyítvány

          • Kedves Gyerekek! Tisztelt Szülők!

            A jelenlegi járványügyi helyzet sajnos megköveteli, hogy a 2020/21-es tanév félévi jegyeinek kivonatát ("félévi bizonyítványt") online formában juttassuk célba. A mai nap folyamán az edupage oldalon elérhető lesz a dokumentum mindenki számára. Tanulói és szülői kontóval is le lehet tölteni. Azonban aláírni csak a szülői bejelentkezéssel lehet, ezért arra kérjük Önöket, hogy lehetőség szerint a szülői kontót használják. Az elektronikus dokumentumon kívül minden tanuló megkapja a félévi bizonyítványát papír formában is, amint visszatérhetünk az iskolába. Azok a szülők, akiknek nincs módjuk átvenni a bizonyítványt elektronikusan, lehetőségük lesz kézhez venni a nyomtatványt az iskolában a jövő hét folyamán, naponta 9.00 - 12.00 óra között. Amennyiben ez sem kivitelezhető a délelőtti időpontok miatt, kérjük, hogy jelezzék igényüket a zs.gasparsamuel@gmail.com e-mail címen vagy telefonon (7795288) és elküldjük postán. Megj. Az elektronikusan küldött dokumentum (pdf) és a nyomtatott verzió között 

            Köszönjük az együttműködést! További erőt, kitartást és egészséget kívánok mindannyiunknak!

            Üdvözlettel Molnár Gábor, igazgató

            Megj. A rendhagyó helyzetre való tekintettel a pedagógia tanács döntése alapján néhány nevelési tantárgyat nem osztályozunk. A következő tantárgyak mellé az "absolvoval" bejegyzés kerül a bizonyítványba:                  - 1.o. - rajz, testnevelés, zene, etika/hittan                                                                                                              - 2.o. - testnevelés, zene, etika/hittan                                                                                                                    - 3.o - 4.o. - testnevelés, zene, etika/hittan                                                                                                            - 5.o. - testnevelés, zene, rajz, technika, etika/hittan                                                                                             - 6. - 8. - testnevelés, zene, rajz, technika, polgári nevelés, etika/hittan                                                                - 9.o. - testnevelés, technika, rajz, polgári nevelés, etika/hittan

          • Esszéíró pályázat eredménye

          • Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

            Az iskolánkból két tanuló vett részt a Palóc Társaságnak a Magyar Kultúra Napja tiszteletére 25. alkalommal kiírt tanulmányírói pályázatán. Örömmel vettük tudomásul, hogy mindkettejük pályaműve elismerésben részesült. Németh Noémi: Akár a vadvirág, ott akarok nyílni, ahová tartozom című műve kivívta az értékelő bizottság 1. díját, Szabó Evelin: Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség című munkája pedig a szintén előkelő 2. díjban részesült. Büszkék vagyunk mindkét kilencedikesünk teljesítményére. Gratulálunk az elért erdeményekhez! A pályaművek a Csicsóka legutóbbi számában olvashatók!

          • Online órerend - alsó tagozat

          • Tisztelt Szülők! Kedves Gyerekek!

            Csatoljuk a távoktatás során érvényes órarendet az alsó tagozatos tanulók számára. A gyermekek elsősorban feladatokat fognak oldani, a tananyaggal fognak foglalkozni az előző tanév távokoktatása során alkalmazott módon. A körülményektől függően videó kapcsolat is létrejöhet a tanulók és a tanár között. Az órarendben megadott időpontok informatív jellegűek, elsősorban a tanulási rutin kialakítását szolgálják. Előfordulhat, hogy a tanulók az órarendben feltüntetett  tantárgyakon kívül kapnak feladatokat nevelési tantárgyakból is (rajz, etika/hittan stb.) heti egy alkalommal. 

          • Januári fejlemények - visszatérés az iskolába?!

          • Tisztelt Szülők!

            Szeretnénk megköszönni, hogy véleményt nyilvánítottak a december 18-i iskolai teszteléssel kapcsolatban, amely alapján a felső tagozatos tanulók és szülők több, mint 90%-a részt tudna venni az újranyitáshoz szükséges tesztelésen. Örömmel vesszük tudomásul, hogy gyermekeink iskolai jellegű oktatására közös érdekként tekintünk. A január 7-9. időszakra tervezett tesztelés elmarad az aktuális járványügyi helyzet miatt. A jelenlegi tervek alapján átcsúszik január 22-24. közti időszakra.

            Az Iskolaügyi Minisztérium legfrissebb rendelete értelmében 2021. január 11-től távúton folytatódik az oktatás az alapiskolák 1.-9. évfolyamai számára. A felső tagozat az eddigi online órarend alapján halad, az alsó tagozat számára a hét folyamán közzétesszük az online órarendet. 

            Az óvoda sem fog kinyitni január 11-től. A fenntartóval való egyeztetés során arra jutottunk, hogy az óvoda nyitvatartása kopírozni fogja az iskoláét.

            Az aktuális információkat folyamatosan közöljük Önökkel. Köszönjük az együttműködést!

             Üdvözlettel                                                                                                                                                   Molnár Gábor, igazgató

          • Karácsony 2020

          • Tisztelt Szülők!

            Már december elején karácsonyi hangulat költözött az iskola falai közé. Kidíszített faliújságok, csillogó-villogó karácsonyfák, ádventi koszorú várta a nebulókat. Reggelente karácsonyi dalok szóltak a hangszórókból, sőt még a csengetést is karácsonyi dallam jelezte.

            A tanév utolsó napján a gyermekek ünnepi műsorral kedveskedtek, melyet a kicsik esetében felvettünk. Ráadásnak az ötödik, hatodik és a kilencedik osztály is hozzátette a magáét az otthon melegében, zenés-táncos illetve verses videóikkal. Nagyon örültünk az összes előadásnak, kérjük, fogadják Önök is szeretettel. Egyúttal engedjék meg, hogy a tanulók és a tantestület nevében meghitt karácsonyi ünnepeket és egészségben gazdag boldog új esztendőt kívánjak!

            Molnár Gábor, igazgató

            ovisok

            1. osztály

            2. osztály

            3. osztály

            4. osztály

            5. osztály

            6.osztály

            9. osztály

          • Csicsóka, Naptár

          • Megjelent az iskolaújságunk legfrissebb száma, melynek nyomtatott verzióját a kicsik kézhez vehették a szünet előtt. A nagyok is megkapják, amint elkezdődik számukra is az iskolai oktatás. Addig is elolvasható digitális formában. Mégerkezett az iskolanaptár is, amely a Csicsó nevezetességei gyerekszemmel címet kapta, és melyet tanulóink rajzai díszítenek. A naptár ára idén kedvezményesen 1 euró. Akinek nem sikerült a szünetig hozzájutnia, januárban (pontosabban, amint elkezdődhet a tanítás) ismét elérhető lesz:)

          • Vekker műhely foglalkozásai

          • Idén is elhozták hozzánk a Vekker műhely tagjai az interaktív foglalkozásaikat. November 13-án a 3. és a 4. osztályos tanulók válhattak részeseivé Andersen: A rendíthetetlen ólomkatona című meséjének. A rendhagyó irodalomórán a tanulók maguk szőhették a mese fonalát, miközben észre sem vették, hogy az érzelmi intelligenciájuk nagymértékben fejlődik. December 11-én a Rejtélyes betegség Boldogfalván című rendhagyó környezetismeretórával érkeztek a Vekker műhely előadói. A környezettudatos életmóddal kapcsolatos, interaktív óra magába szippantotta az ovisokat, valamint az első és a második osztály tanulóit. 

          • Mikulás látogatása

          • December 4-én érkezett közénk a Mikulás, akinek nagyon örültek a gyerekek. Szavaltak, énekeltek, rajzokat adtak át, aki kiosztotta a sok finomsággal teli csomagot az ovisoknak és az alsó tagozatosoknak. A mikuláscsomagok elkészítése és azok eljuttatása a nagyokhoz a Szülői Szövetség jóvoltából valósult meg. Köszönet érte!

          • Egészségnap

          • Az idei egészségnapot csak részben tudtuk az elképzeléseink szerint megtartani a felső évfolyamokban, hiszen október végén át kellett állnunk a távoktatásra. Az egészségnap keretén belül az Ételek, ízek gyerekszemmel című fotóprojektre készült alkotásokat örömmel mutatjuk be. Az alsó évfolyam tanulói a projektjeiket, alkotásaikat kitették az iskola folyosójára. 

          • Karácsonyi szünet, tesztelés

          • Tiszelt Szülők!

            Értesítjük Önöket, hogy az aktuális rendeletek értelmében a karácsonyi szünidő 2020. december 21-től 2021. január 8-ig tart. A félévi szünetet (2021. február 1.) eltörölték. 

            A 2021. január 11-i nyitás nagymértékben fog függni a járványügyi helyzettől. Előfordulhat, hogy a jelenlegi állapothoz hasonlóan csak az alsó tagozatosok járhatnak iskolába, esetleg csatlakozhat hozzájuk a végzős kilencedik évfolyam, vagy jöhet az egész felső tagozat. A felső tagozat iskolai jelenlétét negatív teszt meglétéhez kötötte a minisztérium. A tanuló negatív tesztje mellett fel kell mutatni a gyermekkel egy háztartásban élő egyik törvényes képviselő negatív tesztjét is. Ennek kapcsán kérjük Önöket, hogy foglaljanak állást a teszteléssel kapcsolatos online felmérés kitöltésével legkésőbb ma 13.00 óráig (kb. 10 másodpercet vesz igénybe). A polgármesterrel úrral való egyeztetés során kiderült, hogy a falu biztosítani tud mintavételi helyet a felső tagozatos tanulók, szüleik, valamint az iskola alkalmazottjai számára. A tesztelésre előreláthatólag 2021. január 8-án vagy 9-én kerülne sor.

            Természetesen mi annak örülnénk, ha kivétel nélkül bekapcsolódnának a nagyok is az iskolai foglalkozásokba, és közös munkával elkezdhetnénk lefaragni a távoktatás során kialakult tudásbeli hiányosságokat. Az első tesztelést valószínűleg további mintavételek fogják követni (hetente, kéthetente vagy háromhetente) attól függően, hogy a komáromi járásban milyen lesz az aktuális járványügyi helyzet. 

            További információk:

            • az óvodába járó gyermekek (szüleik), illetve az alsó tagozatos tanulók (szüleik) nem vesznek részt a tesztelésben,
            • azoknak a felső tagozatos tanulóknak (szüleiknek) nem kell tesztelniük, akik már átestek a koronavírusos megbetegedésen, és ezt három hónapnál nem öregebb dokumentummal alá tudják támasztani.

            Köszönjük az együttműködést!

            Engedjék meg, hogy meghitt, békés karácsonyi ünnepeket és egészségben gazdag új esztendőt kívánjunk!

             

            Üdvözlettel

            az iskola vezetősége

             

          • COVID - hírek

          • Tisztelt Szülők!

            A mai naptól kezdve az iskolánk a zöld fázisba került ismét, vagyis nincsen az intézményben koronavírussal fertőzött személy. Ez már hetek óta így volt, csak meg kellett várnunk - a zöld fázis kihirdetésééig - a karanténban lévő tanulók visszatérését. Bízunk benne, hogy ez a "vírusmentesség" a járvány elvonultáig kitart közösségünkben, és hogy a felső tagozat is minél hamarabb csatlakozhat a kicsikhez. Kitartást és jó egészséget kívánunk mindannyiunknak!

          • Edupage - újdonságok

          • Kedves Szülők!

            Az edupage felületet folyamatosan fejlesztik, szinte azonnal reagálva a történésekre. Lehetővé tették például a - korábban általunk is elküldött - becsületbeli nyilatkozat online formában való megjelenítését és elküldését. Bővebb információ itt: Vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa

            Továbbá lehetőség van előre jelezni a gyermek hiányzását (nemcsak az iskolából, hanem a zoom óráról is!) akár órákra lebontva. Bővebb információ itt: Uvoľnenie žiaka z vyučovania

            A fenti opciók természetesen csak szülői kontóról működnek, a tanulók számára nem elérhetők.

          • Iskolai oktatás 1.-4., távoktatás 5.-9.

          • Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

            A Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda vezetősége értesíti a tisztelt szülőket, hogy holnaptól, azaz 2020. november 3-tól újraindul az iskolai oktatás az alsó tagozatos tanulók számára. A napközi és az óvoda működése is biztosítva lesz. Kérjük, hogy tartsák be az Iskolaügyi Minisztérium által kiadott rendeleteket, melyek a következők:

            • Amennyiben a gyermekkel egy háztartásban élő személy tesztje pozitív, a gyermek 10 napos karanténban marad.
            • Amennyiben negatív minden családtag tesztje, a gyermek látogathatja az oktatási intézményt, azonban a törvényes képviselő csak a negatív teszt felmutatásával léphet az iskola illetve az óvoda területére. Továbbá szükséges leadni a törvényes képviselő által aláírt becsületbeli nyilatkozatot a gyermek egészségi állapotáról. A nyilatkozat megtalálható a cikk végén vagy kitölthető a bejáratnál.
            • Amennyiben a törvényes képviselő nem vett részt a tesztelésen, a gyermek óvoda- vagy iskolalátogatása nem ajánlott a következő 10 napban.                                                                               

            További információk: 

            • Az  iskolában és az óvodában is szünetel az oktatás november 6-án és november 9-én.
            • A gyerekek távolléte alatt az iskola és az óvoda helyiségeit kifertőtlenítettük, amelyet heti rendszerességgel továbbra is biztosítunk.

            Az Iskolaügyi Minisztérium döntése alapján a felső tagozatos tanulók 2020. okt. 26-tól távoktatásra tértek át. Az 5-9. évfolyamok online oktatása a zoom órák és az online feladatok kombinációjaként valósul meg. Fontos hangsúlyozni, hogy az oktatás nem szűnt meg, csak más formában működik. Vagyis a zoom órákon való részvétel kötelező, az online feladatok időbeni visszaküldése szintén.

            A 2020. november 3-tól érvényes órarend a cikk végén található. A zoom órák három idősávban váltják egymást, melyeket húsz perc önálló munka, gyakorlás, HF megoldása követ, majd 15 perc szünet után indul a következő zoom óra. Ha a tanuló közvetlenül a zoom óra után foglalkozik a tananyaggal, az jobban rögzül. Az online órarendben feltüntetett órákon kívül a tanulók más tantárgyakból is kaphatnak feladatokat heti egy alkalommal (hittan, rajz stb.).

            Néhány szabály, amit be kell tartani:

            • Amennyiben a tanuló nem tud részt venni a tanításon, akkor azt a szülő (NEM a tanuló!) köteles jelezni az érintett tanárnak.
            • Amennyiben a tanuló nem vesz részt az órán, és azt nem jelzi előre, az hiányzásnak számít, mely egyben befolyásolja majd a tantárgyból kapott érdemjegyét is.
            • A tanárok által kiadott feladatokat a tanuló köteles a megadott időre, a kért módon leadni. Ennek elmulasztása következményekkel jár.
            • Az elmulasztott tananyagot a tanuló köteles a tanár által megadott időre pótolni.
            • Azok a tanulók, akik nem rendelkeznek internet hozzáféréssel, a feladatokat nyomtatott formában kapják meg.
            • Amint megengedi a járványügyi helyzet, a lemaradó tanulók individuális oktatásban részesülnek az iskolában.
          • COVID - hírek

          • Tisztelt Szülők!

            2020. október 22-től kezdve az iskola a narancssárga fázisba lépett a szemafor rendszerben, mert az egyik alsó tagozatos pedagógus tesztje pozitív lett. A Regionális Közegészségügyi Hivatallal és a gyermekorvossal való egyeztetés után a következő döntés született: a mai naptól kezdve (10.22) nem lesz napközi. Október 23-tól, péntektől pedig az alsó tagozat valamennyi osztálya távoktatásban részesül, feltehetően a jövő hét végéig. A felső tagozat továbbra is részt vesz az iskolai oktatásban. Az óvoda egyelőre változatlan módon üzemel.

            Kérjük, hogy figyeljék gyermekük egészségi állapotát. Amint a koronavírusra jellemző tünetek valamelyikét tapasztalják, jelezzék a gyermekorvosuknak telefonon. Ha esetleg sor kerül a gyermek tesztelésére, kérjük, tájékoztassák az iskolát az eredményről.

            Változás, friss információ beérkezése esetén azonnal tájékoztatjuk Önöket a fejleményekről.

            Köszönjük a megértést és az együttműködést. Jó egészséget és kitartást kívánok mindannyiunknak!

            Mgr. Molnár Gábor, igazgató

          • Beszámoló a Szülői Szövetség munkájáról

          • Tisztelt Szülők! 

            A Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda mellett működő Szülői Szövetség elnökeként idén rendhagyó módon elektronikusan szeretném a kedves szülőket informálni kis közösségünk munkájáról, mivel jelenleg határozatlan ideig nem tudunk össz-szülői értekezletet tartani. A részletes tájékoztató a csatolmányban található.

            Mgr. Németh Andrea, elnök

          • Értesítés

          • Tisztelt Szülők!

            A komáromi higiena (RÚVZ Komárno) utasítása alapján arra kérjük a kolozsnémai tanulók szüleit, hogy tartsák otthon gyermekeiket 2020.szept. 24-25.-én (csüt., péntek). Az iskolában étkező gyermekek ebédjét felfüggesztettük erre a két napra. További rendelkezésig, kérjük, kísérjék figyelemmel az iskola honlapját, vagy érdeklődjenek az osztályfőnököknél! Köszönjük a megértésüket!

          • Meghívó a Csavar Színház előadására

          • Tisztelt Szülők, Iskolabarátok!

            2020. szeptember 23-án megvalósul az iskola mellett működő Gáspár Sámuel Polgári Társulás sikeres pályázatának első előadása, amely a KULTMINOR (Kisebbségi Kultúrális Alap) támogatásával jött létre. Az óvoda és az iskola tanítványai mellett szeretettel várjuk az érdeklődőket is a Csavar Színház: A nagyidai cigányok című előadására, melyre szeptember 23-án 10.00 órakor kerül sor az iskola udvarán. Bővebb inomáció az előadásról itt: http://www.csavarszinhaz.eu/?page_id=104

            Az előadás megtekintése során be kell tartani az egészségügyi előírásokat: szájmaszk, megfelelő távolság, valamint ki kell tölteni a tünetmentességről szóló becsületbeli nyilatkozatot. Köszönjük!

          • Tájékoztatás a szülői értekezletekről

          • Tisztelt Szülők!

            Értesítjük Önöket, hogy a 2020/21-es tanév elejére tervezett összülői értekezlet elmarad, viszont az osztályszülői értekezleteket módunkban áll megtartani, természetesen az érvényes egészségügyi előírásokat betartva. Az osztályszülői értekezletekre 2020. szeptember 21-én 16.15 órai kezdettel kerül sor. Szó lesz, többek között az aktuális járványügyi rendelkezésekről, a várható eseményekről, és kiosztásra kerülnek - az oktatási kényszerszünet miatt elmaradt - utazási támogatások az előző tanévből. Várjuk Önöket szeretettel!

            Köszönettel

            Molnár Gábor, igazgató

          • Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskola

          • Tisztelt Szülők!

            Idén is folytatódik az együttműködésünk a Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskolával. Az előző évekhez hasonlóan táncot és rajzot tanulhatnak a gyermekek. Az oktatás mindkét műhelyben szeptember 20-a után kezdődik. A rajzoktatás kedden 15.45-től 17.00-ig lesz, a táncoktatás szintén kedden várható 13.30-15.30 között. Ebben a tanévben a táncoktatás a modernebb táncok (pop, hip-hop) elsajátítására fekteti a hangsúlyt. További információ a csatolmányban. Csütörtökön (szept. 10.) az alsós tanulókkal küldünk haza egy jelentkezési lapot, melyet jelentkezés esetén kérünk kitöltve visszajuttatni az iskolába szept. 11-ig (péntek). Amennyiben a felsősök közül van érdeklődés a képzések iránt, igényelhetnek nyomtatványt az iskola titkárságán. Köszönjük!