Újdonságok - Novinky

          • E-Hód

          • Idén immáron második alkalommal kapcsolódtunk be a nemzetközi E-Hód (eredeti nevén Bebras) nevű informatikai és számítógépes-készség versenybe. Iskolánk diákjai Benjamin és Kadét kategoriában indultak. A versenyre minden országban az adott év novemberének második hetében kerül sor a Bebras-héten. Ekkor a résztvevők online kapják meg és válaszolják meg a kérdéseket. A versenyre fordítandó idő egy tanóra, 18 feladat három nehézségi szinten: könnyű, közepes és nehéz.           

            Legügyesebbek:

            Szabó Klaudia (5. osztály) – 97 pont
            Markuszek Dominik (5. osztály) – 92 pont
            Komjáty Boglárka (6. osztály) – 91 pont
            Misák Zoltán (7. osztály) – 86 pont
            Antala Sofia (8. osztály) – 110 pont

          • Ebéd - költségváltozás

          • Tisztelt Szülők!

            Az iskolakonyha vezetője értesíti Önöket, hogy 2023. január elsejétől az Iskolaügyi Minisztérium rendelete alapján megváltozik az ebédek ára (melléklet). Ezúton kérem azokat a kedves szülőket, akik nem rendezték még az illetékeket, hogy azt szíveskedjenek pótolni. A mai nappal az Edupage-en mutatott összeg is változni fog, ami az étkezési illetéket illeti (mivel ez már a januári hónap). Az iskolában tartózkodó gyerekek a mai nap folyamán viszik haza a csekkeket. A hiányzók szüleit megkérem, hogy a héten legyenek szívesek eljönni a csekkért. A konyha bérlakások felőli bejáratánál átvehetőek 8:00 – 15:00 óra között.

            Megértésüket köszönöm szépen!

            Maradok tisztelettel! Komjáti Mária

          • Karácsonyi műsor

          • 2022. december 21. - 16:30

            Tisztelt Szülők, Nagyszülők, Iskolabarátok!

            Szeretettel meghívjuk Önöket a Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda ünnepi műsorára, amelyre 2022. december 21-én (szerda) kerül sor 16:30 órai kezdettel a csicsói kultúrházban.  

          • Műhelymunka

          • A komáromi Műszaki Szakközépiskola mesterének vezényletével végzőseink az iskola műhelyében alkothattak 2022. dec. 8-án. Az eredmény zajos sikert aratott. :) Köszönjük a lehetőséget!

          • Jótékonysági gyűjtés - ünnepi vásár

          • 2022.12.17.

            Idén ismét bekapcsolódunk a Skuba Biankát megsegítő gyűjtésbe. A kézműves tárgyak mellett megvásárolhatók lesznek kiadványaink is 2022. december 17-én az adventi vásárban. A hagyományosan ilyenkor megjelenő, gyerekek meseszép rajzait tartalmazó naptárunk mellett ezen a napon elérhető lesz a jubileumi évkönyvünk, memóriafejlesztő pexeszónk és a kreativitást fejlesztő kifestőnk. Mindemellett megtekinthetik napközis tanulóink fellépését is. Kellemes időtöltést és jó adakozási kedvet kívánunk!

          • KözgazdÁSZ palánta verseny

          • Iskolánk tanulói bekapcsolódtak a "Közgazdász palánta" versenybe, amelyen az 1. online feladatsort 96 csapat oldotta meg. A legjobb 40 közé iskolánk 3 csapata került be, és a 2. feladatsor kitöltése mellett még egy kisfilmet is készítettek, amelyben olyan ötleteket kellett kitalálni mellyel fenntarthatóvá tehetik a gazdaságot.

            Résztvevő csapatok:
            Terdy Jázmin, Kosár Zsófia, Kolocsics Roland - 7. osztály, Németh Regina, Rajkó Anna Amira, Jassa Virág valamint Csécs Enikő, Antala Sofia és Győri Emma 8. osztályos tanulók.

          • Technika olimpia

          • Tanulóink, Győri Kevin (6. osztály), Antala Sofia (8. osztály) és Kis Árpád (9. osztály) körzeti Technika olimpián vettek részt 2022. november 24.-én, amely a komáromi Műszaki Szakközépiskolában került megrendezésre.  Kristóf a főként hetedikesekből álló mezőnyben nagyon szépen állta a sarat, csakúgy a Sofia és Árpád alkotta páros. Gratulálunk!!!

          • Pályázat sporttámogatásra - Dotácia na podporu športu

          • Iskolánk tanulói nagy örömmel vették birtokba a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége által elnyert pályázatból vásárolt sporteszközöket, melyet Nyitra Megye támogatott 1000,- euró értékben, melyből 170 euró önrészt a Szülői Szövetség állta. Az összegből 8 db fitnessz trambulint, bedminton ütőket és hordozható hálókat, focilabdákat, röplabdákat, kosárlabdákat, valamint a Gáspár Sámuel Focitornára serlegeket és érmeket vásároltunk. Köszönjük! 

            Nyitra Megye pénzügyi támogatásával valósulhatott meg

            V roku 2022 Združenie maďarských rodičov na Slovensku Základná škola s materskou školou Gáspára Sámuela s vyučovacím jazykom maďarským – Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda, Hlavná 286/2, Číčov, Szlovákiai Magyar Szülök Szövetség dostalo dotáciu na podporu športu vo výške 1000,- EUR od Nitrianskeho samosprávneho kraja. Z dotácie boli nakúpené 8 ks fitness trampolín, bedmintonové rakety a siete, lopty futbalové, volajbalové a basketbalové. Futbalový turnaj Sámuela Gáspára sme tiež sponzorovali s medailami a s pohármi. Ďakujeme!

            Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja

          • Mikulás járt nálunk

          • 2022.dec.6.

            Tanulóink nagy örömére megérkezett a Mikulás két segédjével az iskolánkba. A csomagok a Szülői Szövetség jóvoltából lettek elkészítve. Köszönjük a támogotást, jövőre is várunk, kedves Mikulás!

          • Zrínyi Ilona matematika verseny

          • Iskolai forduló - 2022. 11. 21.

            A Matematikában Tehetséges Gyermekekért (MATEGYE) Alapítvány az idei tanévben is megrendezi a háromfordulós Zrínyi Ilona Matematikaversenyt, melybe iskolánk matematikát kedvelő tanulói ebben a tanévben is bekapcsolódtak. Az iskolai fordulóban, 2022. november 21-én, 14 tanuló mérettette meg magát.

            Buglos Bödők Terézia

          • Nyilas Misi karácsonya

          • Kedves Szülők! 

            Idén is bekapcsolódunk a Nyilas Misi karácsonya elnevezésű gyűjtési akcióba. A játékkal, édességgel, tanszerekkel, mesekönyvvel és tisztálkodószerekkel megtöltött cipősdobozok nagy örömet okoznak a kárpátaljai gyerkeknek, kiváltképpen, ha karácsonyi üdvözlőlap is kerül bele. Az ajéndékdobozok leadhatók az iskolában 2022. december 9-ig. Tegyük gazdagabbá mások karácsonyát egy doboznyi szeretettel! :)   

          • Holló Jankó

          • Pénzügyi ismeretekkel kapcsolatos foglalkozás

            Az iskolánk diákjai már az előző tanévben is részt vettek a Fáy Digitális Oktatási Program pénzügyi ismereteket és jövőtudatos gondolkodást fejlesztő  digitális programban. Az idén lehetőségünk nyílt egy különleges meseprojektjükbe bekapcsolódnunk. Az OTP Fáy András Alapítvány képzésein keresztül, Magyarországon és Szlovákiában csak pár megyében, csak néhány kiválasztott iskolának elérhető ez a program és mi a szerencsés kiválasztottak közé tartozhattunk.

            Iskolánk alsó tagozatos diákjai és hozzájuk csatlakozva az ötödik osztály 2022. november 15-én iskolánkban a „Holló Jankó” című  pénzügyi tartalommal megtöltött átdolgozott népmesét tekinthették meg.

            Az előadás során a diákok alapvető pénzügyi fogalmakkal ismerkedhettek meg, mint például a bevétel, a kiadás, illetve ezekből kiindulva a megtakarítás fogalmára is rálátást nyertek. Az előadást követően, a program második részében pedig számos interaktív elem és játékos gyakorlat segítette a mese során megismert pénzügyi tudásanyag mélyítését.

            A diákok sok hasznos ismerettel, és a kiváló előadóknak köszönhetően egy fergeteges élménnyel gazdagodtak.

            Köszönjük a lehetőséget.

            Király Anikó

          • Asztalitenisz verseny

          • Iskolánk csapata 2022. november 15-én részt vett a Szentpéteren megrendezett asztalitenisz versenyen, ahol sok meccs után végülis - 8 csapat közül - az előkelő 4. helyezést szereztük meg. Hatalmas gratuláció a fiúknak az eredményhez és dicséret a kitartásukért! Csapat tagjai: Kis Árpád és Győri Levente (9. o.), Egri Zoltán és Rovenszky Bálint (6. o.).

            Győri Benedek Katalin

          • Kincskeresők

          • 2022.11.9.

            Iskolánk 9. osztályos tanulói: Németh Anna és Kis Árpád november 9-én Galántán jártak, a Kincskeresők – regionális értékeket kutató diákok országos konferenciáján. Munkájuk Király József katolikus pap életútját mutatta be, aki bár Zselízen született, húsz évig Csicsón ténykedett katolikus papként. Anna és Árpi kiváló eredményt értek el: Prokopp Mária művészettörténész, Pék László, a Mentor Tehetségsegítő Tanács képviselője, Takács Mihály, a Galántai Honismereti Múzeum igazgatója aranysávos minősítéssel méltatta munkájukat. Gratulálunk tanulóinknak és felkészítő mentoruknak, Nagy Edit tanárnőnek.

          • „Légy hű mindhalálig” - kiállítás

          • 2022. november  7-én iskolánk 7.,8.,9. osztályos tanulói egy kiállításon vettek részt, mely a csicsói ún. „református iskola” tantermeiben került megrendezésre. A kiállítás címe: „Légy hű mindhalálig...., amely a hitvalló egyház magyar mártír papjainak életét mutatta be, akik „háborúságot szenvedtek az Igazságért. Lévai Attila tiszteletes úr közbenjárásával Lanz Roland történész, a diószegi PANNONIA Polgári Társulás elnöke hozta el nekünk a kiállítás anyagát Szőgyénből Csicsóra. Példaértékű e mártír papok életútja. Reményeim szerint akadtak tanítványok, akik elgondolkodtak a kiállítás célján, az egyházi méltóságok tetteinek tanulságán.

            Nagy Edit

          • "Tök jó buli"

          • 2022.10.27.

            Az iskola mellett működő diáktanács az őszi szünet előtt, október 27-én Tök jó buli!”-t szervezett a felső tagozatos tanulóink számára. A batyus jellegű rendezvényen kicsik és nagyok táncoltak, nevettek, élvezték, hogy két év kényszerszünet után ismét együtt szórakozhatnak. Tomboladíjak is színesítették a partit, melyet az iskola igazgatósága, illetve a diáktanács vezetősége biztosított: összesen 50 díj talált gazdára. Külön dicséret illeti a 8. osztályos tanulókat a szervezési feladatok megoldásáért. Külön kiemelném Jassa Virág és Csécs Enikő munkáját. Bódis Orsolya pedigDJ”-ként remekelt a partin. Jó volt együtt!

            Nagy Edit

          • Egészségnap - Kooperatív tanulás

          • Táncház, Laki Matek, Tök-jó buli - 2022. 10. 27.

            Az őszi szünet előtti utolsó napon tartalmas és szórakoztató foglalkozásokban vettek részt tanulóink. Az első két órában valamennyi osztály a kooperatív tanulás segítségével kerülhetett közelebb az egészséges életmód megismeréséhez. A csoportos foglalkozások során tanítványaink együtt gondolkodtak, alkottak, "játszva" tanultak. A munkát a Hárompatak zenekar által nyújtott zenei élmény szakította meg. A gyerekek megtanulták a megszólaltatott népi hangszerek neveit, és részt vehettek egy csángó táncházban. Ezt követően az egyes osztályok a nap végén beszámoltak egymásnak a csoportmunkák eredményeiről. A kellemesen eltelt napot a kicsik a napköziben szervezett programokkal zárták, a nagyok pedig a tök-jó bulival koronázták meg a délutánt. Köszönet a gyerekeknek, akik örömmel kapcsolódtak be a programokba, a tanároknak, akik tartalmas kooperatív foglalkozásokkal készültek, és köszönet jár a Hárompatak zenekar tagjainak, akik a hangszerbemutatón túl még meg is mozgatták tanítványainkat a népzenei dallamok segítségével! 

          • XVII. Laki Matek

          • Idén immár 17. alkalommal került megrendezésre Lakszakállason a Laki Matek elnevezésű matematikai csapatverseny. A megmérettetés sikerességét mi sem bizonyítja jobban, hogy 13 magyar alapiskola 15 csapata vett részt a feladatok megoldásában.

            A két fordulós versenyen minden iskola háromfős csapatot indíthat – egy-egy 6., 7. és 8. évfolyamos tanuló részvételével. Az első fordulóban mindenki egyénileg dolgozik, minden diák saját évfolyamának megfelelő nehézségű feladatsort kell, hogy megoldjon. A második fordulóban pedig már egymást segítő és kiegészítő csapatként kell együtt dolgozniuk.

            Iskolánk rendszeres résztvevője a versenynek. Idén Egri Zoltán (6.osztály), Terdy Jázmin (7. osztály) és Antala Sofia (8. osztály) képviselte az iskolánkat, és a 13. helyet érték el ezen a színvonalas matematika versenyen. Gratulálunk!

            Mészáros Lajos

          • Fűtés?!

          • Tisztelt Szülők!

            Engedjék meg, hogy ismertessem a tényeket az iskola fűtésével kapcsolatban. Jelenleg az iskolát két fűtési rendszer is el tudná látni, de sajnos pillanatnyilag csak elméletben. A geotermikus rendzser leghamarabb november elején kezdhet üzemelni, mivel attól kezdve lesz szerződésünk az egyik szolgáltatóval. Kevés szolgáltató fogad új ügyfelet ebben a bizonytalan helyzetben. Az a paradox helyzet állt elő, hogy sajnos a jelenlegi magas villanyárak mellett nem éri meg működtetni az eredetileg gazdaságosra tervezett rendszert. Véglegesen akkor tudunk átállni a geotermikus fűtésre, ha lejjebb mennek a villanyárak. Addig meg tudjuk oldani a fűtést gázzal, pontosabban meg tudnánk, ha a korábban említett rendszer szerelése közben nem tették volna tönkre a gázkazán kivezetőcsövét, és ha erről tájékoztattak volna minket időben. Szerencsére a Vénasszonyok nyara még tart, mégha az utóbbi két napban le is hűlt a levegő. Dolgozunk a probléma elhárításán, hiszen nem szeretnénk, ha megfáznának a gyerekek. Biztosíthatok mindenkit, hogy lesz fűtés az intézmény épületében. Ennek ellenére arra kérem Önöket, hogy a gyerekek rétegesen öltözve jöjjenek iskolába. Köszönöm a türelmüket és a megértésüket!

            Tisztelettel Molnár Gábor, igazgató

             

          • Dobóverseny - Csilizradvány

          • 2022.10.13.

            Iskolánk tanulói 2022. október 13-án részt vettek a regionális dobóversenyen Csilizradványon, ahol 9 iskola mérte össze tudását és ügyességét súlylökésben, gerelyhajításban, kislabda dobásban és nerf dobásban. A lányok és a fiúk is szépen szerepeltek, Levinek köszönhetően pedig két bronzérmet is szereztünk nerf dobásban és gerelyhajításban. Köszönjük a szervező iskolának a meghívást, és gratulálunk a versenyzőknek. Csapattagok: Győri Levente, Kovacic Beáta, Győri Emma, Vincze Kristóf Krisztián

            Győri Benedek Katalin