Újdonságok - Novinky

          • Szülői Szövetség beszámolója

          • 2020/21-es tanévről

            Tisztelt Szülők!

            Közzétesszük iskola mellett működő Szülői Szövetség elnökének, Németh Andreának a szövetség előző tanévről szóló beszámolóját. Ezúton szeretnénk megköszönni Andrea aktív munkáját és az együttműködést! 

            A Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda mellett működő szülői szövetség a 2020/21-es tanévben a kialakult különleges helyzet ellenére is aktívan együttműködött a tanítási intézménnyel.

                      2020-ban sem telt a nyáriszünet munka nélkül, mivel 3 pályázatunk is sikeres lett, amelyek megvalósítását azonnal elindítottuk. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 4192,29 euró támogatástnyújtott, amelyből egy interaktív tábla készletet projektorral és 10 laptopot tudtuk vásárolni. Nyitra Megyétől a kulturális alapból 1700,- eurót nyertünk projektorra, fellépő ruhákra valamint nyomtatási költségekre. A sportalapból elnyert 1700,- euróból3 db pingpong asztalt, ütőket és labdákat vásároltunk.

                      Tagdíjakból 980,- euro bevételünk lett, sajnos 10 gyermek szülei nem fizették ki kötelezettségeiket összesen 100,- euro értékben. A gyermekekre 1405 eurót fordítottunk, amely magába foglalja pl. a mikuláscsomagokat, gyermeknapot, elsősök köszöntését, év  végi díjazásokat és a ballagást is.

                      A 2021-es évre beadott Nyitra Megyei pályázataink ismét sikeresek voltak, az új feltételek szerint 2szer 1500 eurót nyertünk és 10 % önrészt kell biztosítanunk. Már meg is érkezett a 6 db új síléc, 6 db sícipő és a 6 db síbot. A hozzájuk tartozó 6 db léc tartó és cipő tartó zsák egyik felét a szövetségünk, a másikat pedig az iskola finanszírozta. Az ehhez tartozó költségünk 1667 euró volt. A kultúrális alapból elnyert támogatásból az iskola nyomdai költségeit fedezzük. A Coop Jednota Alapítványához idén is nyújtottunk be kérvényt, amely végre sikeres volt. Az iskolának szerettünk volna kültéri padokat és asztalokat vásárolni. A pályázat feltétele 3 projekt beadása volt, amelyek valamilyen kültéri beruházások, közjavat szolgálnak, és több éven át használhatóak, pl. játszótér, kiülőke, buszmegálló, lelátó stb. Ezért a mi 2. és 3. projektünk a helyi játszóterek felújítása lett. A csicsói Coop Jednota üzlet vásárlói szavazhattak a projektjeinkre, és óriási különbséggel az Ártézi melletti játszótér felújítása nyert. 6000,- eurót kaptunk az elemek beszerzésére. Fiatalabb és idősebb tanulóink is találhatnak maguknak a felújított játszótéren szórakozási lehetőségeket. A kicsiknek 12 éves korig már megérkezett a csúszda, rugóshinta, homokozó, egyensúly fejlesztő híd és ülőhelyes körhinta, amelyek péntektől használhatóak is lesznek. A nagyoknak kültéri betonping-pongasztal lesz előreláthatóan november végén.

                      A 2021/22-es tanévre a tagdíj változatlanul 10,- euró gyermekenként, kivételt képeznek azok a testvérek, akik egyidejűleg több, mint hárman látogatják az iskolát. Az ő esetükben a 3. gyermektől a tagdíj csak 5,- euró. A befizetési utalványokat az iskola segítségével juttatjuk el a szülőkhöz.

                      Bízom benne, hogy a további együttműködésünk is az iskolával gyümölcsöző lesz és minél több lehetőséget fogunk tudni biztosítani a tanulók fejlődéséhez és tehetségük kibontakoztatásához.

                                                                         Mgr. Németh Andrea, elnök

             

          • Járványügyi változás, újabb tesztek

          • Tisztelt Szülők! 

            A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának legújabb rendelete értelmében 2021. október 4-től, hétfőtől az alapiskolák diákjainak nem kell szájmaszkot viselni a tanórákon. A közösségi tereken, folyosókon, étkezőben igen. 

            Továbbá október 4-től átvehető az újabb otthoni antigén tesztadag az iskolában az egész hét folyamán. Felhívjuk a figyelmet, hogy az edupage oldalon lehetőség van elküldeni a tanuló tünetmentességéről szóló nyilatkozatot (3 nap hiányzás után), valamint az otthoni teszt használatának időpontját is meg tudják jelölni. Mindkettőt megtalálják a főoldalon található Kérvények (Žiadosti) menüpont alatt. Köszönjük!

          • Gáspár Sámuel Focitorna - 2021. szept. 24.

          • Idén a járványügyi helyzet lehetővé tette a GSF megrendezését. A tornára Csallóközaranyosról, Csilízradványról és Lakszakállasról érkeztek focisták. A megmérettetésben Csicsó csapata a 2. helyet szerezte meg, valamint a legjobb játékos díja is hozzánk került. Köszönjük az önkormányzat és a COOP Jednota támogatását! Gratulálunk a kiváló eredményhez! Hajrá Csicsó!

          • Dotácia na podporu športu - Pályázat sporttámogatásra

          • V roku 2021 Združenie maďarských rodičov na Slovensku Základná škola s materskou školou Gáspára Sámuela s vyučovacím jazykom maďarským – Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda, Hlavná 286/2, Číčov, Szlovákiai Magyar Szülök Szövetség dostalo dotáciu na podporu športu vo výške 1500,- EUR od Nitrianskeho samosprávneho kraja. Z dotácie boli nakúpené lyžiarske sety: lyže: 6 párov, lyžiarky: 6 párov, palice: 6 párov vaky na lyže: 3 ks, vaky na lyžiarky: 3 ks Ďakujeme!

            Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja.

             

            A Csicsói Gáspár Sámuel Alapiskola és Óvoda mellett működő Szlovákiai Magyar Szülök Szövetsége 2021-ben 1500,- EUR támogatásban részesült Nyitra Megyétől sportalap pályázati kiírásán keresztül.

            Az elnyert összegből sífelszerelést vásároltunk:

            6 pár sílecet, 6 pár sícipőt, 6 pár síbotot,

            3 db sícipő táskát, 3 db síléc táskát.

            Köszönjük!

             

            Nyitra Megye pénzügyi támogatásával valósulhatott meg.

             

          • Értesítés - szülői értekezlet

          • Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy 2021. szeptember 22-én, szerdán, 15.45 órai kezdettel összülői értekezletet, majd 16.30 órai kezdettel osztályszülői értekezleteket tartunk. 

            Megjelenésükre feltétlenül számítunk!

            Tisztelettel

            Molnár Gábor

            igazgató

          • Koncert - Korpás Éva: Libidaridom

          • Tisztelt Szülők, kedves Gyerekek, Iskolabarátok!

            2021. szeptember 14-én megvalósul az iskola mellett működő Gáspár Sámuel Polgári Társulás sikeres pályázatának második előadása, amely a KULTMINOR (Kisebbségi Kultúrális Alap) támogatásával jött létre. Az óvoda és az iskola tanítványai mellett szeretettel várjuk az érdeklődőket is a Korpás Éva: Libidaridom című koncertjére, melyre szeptember 14-én 10.00 órakor kerül sor a csicsói kultúrházban. Bővebb infomáció a lemezről: https://www.youtube.com/watch?v=-8mqKfEJD8g

            Az koncert megtekintése során be kell tartani az egészségügyi előírásokat! Köszönjük!

          • Otthoni tesztek - megérkeztek!

          • Tisztelt Szülők!

            2021. szept. 8-10. (szerda-péntek) 8.45-től 16.30-ig személyesen átvehetők az otthoni tesztelésre elkészített csomagok, melyek 5 db tesztet és használati útmutatót tartalmaznak. A tesztek felhasználási ideje belátás szerint történik, újabb tesztek érkezéséről egyelőre nincs információnk. A törvényes képviselő az aláírásával tudomásul veszi, hogy a teszt csak az iskola tanulóján végezhető el. Pozitív eredmény esetén, kérjük, értesítse a gyermekorvost és az iskolát! Köszönjük!

          • Szülőföldön magyarul - BGA pályázat

          • Tisztelt Szülők!

            2021. szept. 3 - án kiosztásra kerültek a Szülőföldön magyarul pályázat dokumentumai. Kérjük Önöket, hogy lehetőség szerint juttassák vissza hozzánk a kitöltött nyomtatványokat szept 17-ig.  Csatoltunk egy fiktíven kitöltött nyomtatványt (minta). A pályázat utolsó odalát nem szükséges kitölteni, azt az iskola tölti. Kérdés esetén forduljanak hozzánk bizalommal. Köszönjük!

            Továbbá az otthoni teszteket még nem kaptuk meg, a megbízott szervek késéssel tudják csak küldeni az előre nem várt nagy igény miatt. Az eredetileg tervezett 25 minta helyett tanulónként 5 fog járni. Amint megérkeznek a tesztek, értesítjük Önöket.

             

          • Tanévnyitó 2021/22

          • Tisztelt Szülők! Kedves Gyerekek!

            Az ünnepélyes tanévnyitót 2021. szeptember 2-án (csütörtök) tartjuk az iskola udvarán 8.00 órai kezdettel. A tanévnyitó után a tanulók a saját tantermeikbe vonulnak az osztályfőnökeikkel. Az elsősök szülei kivételével szülők nem tartózkodhatnak az iskola épületében. Kérjük, hogy a beutazó gyermekek szülei tartsák szem előtt, hogy a 10 órás buszjárat megszűnt. Szeptember 3-án, pénteken diákjaink az osztályfőnökökkel töltik a napot. Alsó tagozaton a 4. órával, felső tagozaton az 5. órával végeznek. Az iskolakonyha is már üzemelni fog. A napközi szept. 6-tól indul. A pénteki iskolakezdéshez szükség lesz a kitöltött Tünetmentességet igazoló nyomtatványra, mely letölthető a honlapunkról.

            Kérünk mindenkit, hogy tartsák be a higiéniai előírásokat!

            Tisztelettel

            Molnár Gábor, igazgató 

             

          • Ebéd 2021/22

          • Tisztelt Szülők!

            Az iskolakonyha vezetője ezúton értesíti az elsősök szüleit és a többi osztályból az iskolakonyhán étkező tanulók törvényes képviselőit, hogy a legutóbbi törvényváltozás értelmében az idei tanévtől kezdve fizetni kell az ebédért. A szeptemberi hónap étkezési költségét lehetőségük van befizetni 2021. augusztus 24. – 27. között. Szükséges egy nyomtatvány (beiratkozási levél) kitöltése is. Az említett dátumokon 8:00 – 15:00 óra között az iskolakonyha hátsó bejáratánál tudják mindezt megtenni.

            Megjelenésüket előre is köszöni: Komjáti Mária, az iskolakonyha vezetőnője 

          • Iskolakezdés 2021/22

          • Tisztelt Szülők!

            A 2021/22-es iskolaév alkalmazkodik a világjárvány terjedésének mértékéhez és a kormányok reakcióihoz, melyek az egészség megőrzését tűzték ki célul az általuk bevezetett intézkedésekben. Soroljuk az Iskolaügyi Minisztérium idevonatkozó rendelkezéseit:

            - TÜNETMENTESSÉG: A gyermek iskolába való belépésekor és minden 3 napnál több hiányzása esetén (beleértve a hétvégét és az ünnepnapokat is) a törvényes képviselő leadja a "Tanuló tünetmentességét" igazoló nyomtatványt (melléklet 1) - "Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka". A tüneteket produkáló gyermek minden esetben otthon marad!

            - KARANTÉN ALÓLI KIVÉTEL: Ebben a tanévben nem lesznek iskolabezárások, csak azok az osztályok tanulói kerülnek távoktatásba, ahol felbukkan a vírus. Pontosabban azok a tanulók, akik nem tartoznak a karantén alóli kivételbe. A következő esetekben nem kell karanténba menni:

            • ha a tanuló átesett a megbetegedésen az utolsó 180 nap során,
            • ha a tanuló megkapta mindkét oltást,
            • ha a tanuló megkapta az első oltást a megbetegedésen való átesésének 180. napjáig. 

            A fenti információkra szükségünk lesz a Covid-19 felbukkanása esetén, ezért kérjük Önöket, hogy majd töltsék ki az "Értesítés a karantén alóli felmentésről" elnevezésű dokumentumot (melléklet 2) - "Oznámenie o výnimke z karantény", amennyiben igaz valamelyik fenti állítás a gyermekükről. Ha az osztályban mindenki "védett", zavartalanul folyhat tovább az oktatás a vírus megjelenése esetén is!

            -   OTTHONI TESZTELÉS: A tanév elején fontos lenne tudni, hogy van-e olyan tanuló, aki megfertőződött a vírussal. Ennek kiszűrése érdekében a minisztérium rendelkezésünkre bocsájt teszteket. Már nem lesznek kötelező tesztelések, ezek önkéntes alapon fognak működni. Otthon elvégezhető antigén teszteket lehet igényelni. Egy doboz 25 db tesztet tartalmaz, melynek elvégzését a minisztérium hétfő és csütörtök reggelén ajánlja. Rövid pálcikás tesztekről van szó, melyekkel könnyen vehető minta az orrból. Az eredmény kb.15 perc után látható. Pozitív eredmény esetén a tanuló otthon marad, a szülő értesíti a gyermekorvost és az iskolát. Minden tanulónak van lehetősége az otthoni antigénes tesztelésre (a beoltottak és a betegségen atésettek is)!

          • Nyári iskola 2021- képekben

          • 1. nap: Kincskeresés a faluban

            2. nap: Természeti értékeink bemutatása Bugyi Attila és Szigeti Attila közreműködésével

            3. nap: Vívóedzés Fábián Dániel és Kovács Szilárd részvételével, valamint aranymosás és csónakázás Tuba Lajos vezetésével

            4. nap: Az iskola körüli természeti kincsek megismerése és kézműveskedés, pozsonyi kirándulás

            5. nap: Tűzvédelmi bemutató és ügyességi játékok a füssi önkéntes tűzoltók (Kálmán József, Tábor Ernő, Fábik Attila és Balázs) közreműködésével

            A 2020/21-es tanévben is tartalmasan töltöttük a nyári iskola napjait. Érdekes, játékos feladatok, élményekben gazdag délelőttök jellemezték ezt a hetet. Köszönjük a külső segítőinknek és a pedagógusainknak, hogy aktívan részt vettek a tábor tevékenységeiben. Köszönet jár a szülőknek is, hogy elengedték csemetéiket, akik fegyelmezetten és örömmel működtek együtt a felnőttekkel. Mindannyian élveztük ezt az egy hetet! :)

          • Iskolaízelítő - leendő elsősöknek

          • Tisztelt Szülők!

            Szeretnénk bevezetni a leendő elsőseinket az "iskolába járás rejtelmeibe", szeretnénk megismertetni és megszerettetni velük az új közeget és nem utolsósorban egymást. Ezért augusztus 16-án és 17-én (hétfő, kedd) 8.00 órától 11.30-ig iskolaízelítő foglalkozásokat tartunk a majdani osztályfőnök közreműködésével. Tízórait biztosítunk. Kérjük, tegyék lehetővé, hogy minél nagyobb létszámban jelenjenek meg a lurkók. Köszönjük! Várjuk őket szeretettel!

          • Nyári iskola - 2021. aug. 16 - 20.

          • Tisztelt Szülők!

            Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy idén is nyári iskolát tartunk 2021. augusztus 16-20. között. A teljesség igénye nélkül megemlítenénk néhány foglalkozást: kincskeresés a faluban, játékos ügyességi feladatok az iskolában, evezés a közeli tavakon, aranymosás, kézműves foglalkozás stb.  Köszönjük, hogy az előzetes felmérést kitöltötték, mely alapján 47 tanuló jelentkezett a nyári táborba. Három csoportot hoztunk létre. Az 1. és a 2. csoportban vannak az alsósok és a 6. osztály tanulói. A 3. csoportba a 8. és a 9. osztály tanulói vannak besorolva. A foglalkozások 7.35-kor kezdődnek az összes csoportnak, melyek 12.30-ig tartanak az 1. és a 2. csoport esetében, a 3. csoportnak pedig 14.30-ig. Ebédet mindenki kap. A részvételi díj 5 euró. Amennyiben jelezte gyermeke részvételét a nyári iskolában és továbbra is szeretné, hogy gyermeke részt vegyen benne, kérjük töltse ki a mellékletben található nyilatkozatokat és juttassa el az iskolába legkésőbb aug. 12-ig (elegendő bedobni az iskola postaládájába). A nyári iskola alatt is érvényben vannak a járványügyi helyzetre vonatkozó intézkedések: szájmaszk használata, megfelelő távolság betartása, gyakori kézmosás. Kérdés esetén érdeklődni lehet az iskola email címén zs.gasparsamuel@gmail.com vagy a következő telefonszámon: 0907525564. Köszönjük!

          • Étkeztetési támogatás

          • Információ az óvodát vagy alapiskolát látogató gyermekek szülei számára

            A 2021/22-es tanévtől változások lesznek a gyermekek étkeztetésével kapcsolatban a nyáron hatályba lépő törvénymódosítás értelmében. 

            Étkeztetési támogatásra azok a gyermekek jogosultak, akiknek szülei, illetve a gyermek gondozását ellátó természetes személy a gyermek által látogatott iskolai intézménybe benyújtja az:

            • igazolást arról, hogy a gyermek olyan háztartásban él, amely anyagi szükséghelyzetben folyósított segélyt kap, (az igazolást a munka-, szociális és családügyi hivatal állítja ki)

            vagy

            • igazolást arról, hogy a gyermek olyan háztartásban él, amelynek jövedelme legfeljebb a létminimum összegének felel meg, ebben az esetben szükséges kitölteni a jövedelem-értékelési űrlapot (melléklet 1.), mellékelni hozzá az elmúlt 6 hónap bevételeiről szóló igazolásokat, majd ezt el kell vinni a munka-, szociális és családügyi hivatalba, ahol jogosultság esetén egy igazolást állítanak ki 

            vagy

            • becsületbeli nyilatkozatot (melléklet 2.), amelyben kijelentik, hogy nem igénylik az eltartott 6 - 15 év közötti gyermek utáni adókedvezmény összegét.

            Amennyiben szeretnék, hogy gyermekük ingyenes étkeztetésben részesüljön a következő tanévben, kérjük, hogy juttassák el a fenti dokumentumok valamelyikét az iskolába 2021. augusztus 5-ig. (Személyesen leadható aug. 2 - aug. 5 között az iskola konyháján 8.00 órától 15.00 óráig). Köszönjük!

             

            Mellékletek:

          • Tanévzáró - 2020/21

          • Június végén megtartottuk a tanévzárót az iskolában, melynek keretén belül értékeltük a tanulók versenyeredményeit, valamint a kupak-, az elem- és a papírgyűjtésben részt vett diákoknak is megköszöntük a szelektív hulladékgyűjtésbe való bekapcsolódást. 

            A 2020/21-es tanév legeredményesebb tanulói a versenyek tükrében: Halma Lucia - 1.o., Nagy Róbert - 8.o., Balázs Levente Zoltán - 5.o., Csicsai István - Fábik Balázs Attila - 9.o.,Győri Réka - 9.o., Libai Pál - 5.o., Győri Emma - 6.o., Tábor Kristóf - 8.o., Markuszek Arnold - 6.o., Németh Anna - 7.o., Božaky Kristóf - 8.o., Antala Sofia - 6.o., Terdy Jázmin - 5.o., Kis Árpád - 7.o., Bölcs Virág Panna - 8.o., Sárik Szilvia - 8.o., Szabó Evelin - 9.o., Németh Noémi - 9.o. Ebben a tanévben Németh Noémi kapta az "online" év legsikeresebb tanulója címet. Gratulálunk minden tanulónak az elért erdeményekhez, beleértve a kicsiket is, akiknek nem volt lehetőségük megmérettetni magukat különböző versenyeken, viszont sokan kitűnő eredményeket értek el a tanulmányaik során.

            A 2020/21-es tanév szelektív hulladékgyűjtésének eredményei:

            Kupakgyűjtés: Matus Bence - 24kg, Egri Zoltán - Vida Nóra - 12-12kg, Terdy Jázmin - 10kg,

            Elemgyűjtés: Matus Bence - 24,5kg , Szalay Sofia - 16kg, Fábik Balázs Attila - 14kg,

            Papírgyűjtés: Markuszek Arnold - 1547kg, Nagy Kristóf Ádám - Nagy Luca Anna - 794kg, Matus Bence - 727kg.

            Köszönjük minden tanulónak a részvételt. A leadott papír árát, továbbítjuk a Szülői Szövetségnek, amint megkapjuk.

            Csatoljuk a versenyeredmények és a hulladékgyűjtés eredményeinek részleteit.

            Ezúton kívánunk mindannyiunknak tartalmas és hasznos időtöltésben gazdag nyári szünidőt! Találkozunk a nyári iskolában! :)