Újdonságok - Novinky

          • Sítúra 2024

          • 2024.02. 4.-9.

            A 2023/24-es tanévben iskolánk 17 tanulója és két tanára vett részt a Korpács lejtőin megszervezett sítúrán. Minden tanuló elsajátította a síelés alapjait. A kedvezőtlen időjárás ellenére is öröm volt a mozgás a friss levegőn mindenki számára. Köszönjük a Szülői Szövetség, a Gáspár Sámuel Társulás és a kolozsnémai önkormányzat támogatását! 

            Buglos Bödők Terézia

          • Történelem olimpia

          • 2024. február 5.

            Iskolánk tanulója, Terdy Jázmin február 5-en részt vett a történelem olimpia járási fordulóján, Ógyallán. A D kategóriában versenyző 8. osztályos tanulónk a 17 versenyző között a 11. helyen végzett. Igényes, nehéz feladatokat oldott Jázmin a többségében szlovák iskolák tanulói között. Köszönöm Jázminnak, hogy a verseny folyamán nem a kifogásokat kereste, s vállalta e nem könnyű versenyre való felkészülés minden csínját-bínját.

            Nagy Edit

             

          • Szép magyar beszéd

          • 2024. február 7.​​​​​​

            Február 7-én Szigeti Hanna 4. osztályos tanulónk az I. kategóriában, míg Terdy Jázmin 8. osztályos tanítványunk a II. kategóriában mérettetett meg a Szép magyar beszéd járási fordulóján, Komáromban, a Jókai Mór Alapiskolában. Az igényes, három fordulós versenyben a versenyzőknek szöveget kellett olvasniuk, fogalmazást kellett alkotniuk. Mindeközben ügyelniük kellett a magyar nyelv szép kiejtésére. Mindkét lány ügyes volt: EREDMÉNYESEN végeztek. Gratulálunk Nekik!

            Nagy Edit

          • A magyar kultúra napja a Klebersbergi Kultúrkastélyban, Budapesten

          • 2024. január 27.

            Szombat délelőtt iskolánk három tanulója  vett részt a Palóc Társaság átal meghirdetett esszéíró pályázat ünnepélyes kiértékelésén. A magyar kultúra napját is ünneplő pályázók színvonalas kultúrműsor keretein belül vehették át a nagyon szép díjakat: értékes könyvcsomagban részesültek. 

            Csécs Enikő és Terdy Jázmin tanítványaim esszéikkel a 2. helyezést érték el. Bódis Orsolya pedig különdíjban részesült.

            A nap hangulatát fokozta Klebersburg  Kuno kultuszminiszter eredeti íróasztala mellett való fotózkodás, s maga a kúria varázsa is. A Palóc Társaság elnöke, Z. Urbán Aladár elnök úr megható szavai és Klebersburg Kunó rádióbeszéde  méltó módon zárta le e szép eseményt.

            Nagy Edit  

          • Angol olimpia - Gúta

          • 2024.1.17.

            Az angol olimpia járási fordulóján két tanuló vett részt különböző kategóriákban a gútai Corvin Mátyás Alapiskolában. Fél Tímea (7.o) a 17. helyen végzett, Csécs Enikő (9.o) a 13. helyezést érte el. A szoros versenyben mindketten eredményesen zártak. Gratulálunk a teljesítményükhöz!

            Molnár Gábor

          • Karácsonyi műsor - karácsony az iskolában

          • 2023.12.21-22.

            December 21-én 17,00 órai kezdettel mutatták be iskolánk tanulói a karácsonyi jelenetekből, táncokból és a Nofene színjátszók előadásáből összeálló karácsonyi műsort. Nagy gratula a tanulóknak, köszönet a felkészítő pedagógusoknak! Köszönjük mindannyiuknak, hogy ilyen szép számban részt vettek a műsorunkon!

            December 22-én a délelőtti órákban a tanulóink megajándékozták egymást, mézeskalácsot készítettek, animációs filmet néztek. Átadtuk a csilizradványi alapiskola által szervezett rajzverseny díjazott tanulóinak ajándékjait. Gratulálunk Kollár Tímeának, Halma Luciának, Bölcs Kata Lucának, Szigeti Hannának és Kiss Viktóriának a szép rajzokért! 

          • Ajándékok napköziseinknek

          • 2023. 12. 20.

            A délelőtti koncert után a napközis tanulóink átvették a polgármester asszonytól a falu karácsonyi ajándékait. Tanulóink szinte azonnal belevetették magukat az új játékok kicsomagolásába, kipróbálásába. Köszönjük a fenntartó és a Szülői Szövetség támogatását!

          • KOR-ZÁR koncert

          • 2023.12. 20

            A Gáspár Sámuel Társulás szervezésében az iskolások és az óvodások a Kor-zár verséneklő zenekar koncertjén vettek részt a délelőtti órákban. A nagyszerű hangulatú koncerten megzenésített verseket hallhattunk, sőt még énekelhettünk is. Köszönjük az élményt! Az esemény a KULTMINOR (Kisebbségi Kultúrális Alap) támogatásával valósult meg.

          • Könyvtár- és mozilátogatás

          • 2023. 12. 15.

            Alsó tagozatos tanulóink egy interaktív foglalkozáson vettek részt a komáromi Szinnyei József könyvtárban, ahol a csoportokban történő feladatokon kívül megismerték a könyvtár működését is. A másfél órás foglalkozás után megtekintették a Kívánság című rajzfilmet a Tatra moziban. Tanítványaink sok szép élménnyel tértek haza!

          • E-HÓD és iBOBOR

          • 2023. november​​​​​

            Idén is részt vettünk egy nemzetközi informatikai és számítógép-készség versenyen. A versenyre minden országban az adott év novemberének második hetében kerül sor a Bebras-héten. Ekkor a résztvevők online kapják meg és válaszolják meg a kérdéseket.

            Antala Sofia IX. osztályos tanuló eredményes helyezést ért el a verseny szlovák nyelvű változatában (IBOBOR). Gratulálunk! :)

            A budapesti ELTE által megszervezett magyar nyelvű E-Hód, avagy bitHÓDítás nevű megmérettetésen több tanulónk is részt vett. A legeredményesebb tanulóink:

            Markuszek Dominik – VI. osztály – 140 pont
            Lévai Noémi – VI. osztály – 112 pont
            Egri Zoltán – VII. osztály – 105 pont

            Gratulálunk! :)

          • Miku, Miku ....... Télapó!

          • 2023. 12. 6.

            Idén is ellátogatott körünkbe a lappföldi Mikulás. A jókedv sem maradt el, a gyerekek énekkel tették szebbé a nálunk töltött perceit. Az ajándékcsomagoknak mindenki örült, köszönet a Szülői Szövetségnek a támogatásért és a Télapónak a "külön bejáratú" édességekért! Az ajándékokkal együtt megérkezett a hó is, melynek tanulóink legalább annyira örültek, mint a Mikulásnak.

          • Technika olimpia

          • 2023.11.23.

            Tanulóink, Szabó Klaudia (6. osztály), Antala Sofia (9. osztály) és Csécs Enikő (9. osztály) körzeti Technika olimpián vettek részt 2023. november 23.-án, amely a komáromi Műszaki Szakközépiskolában került megrendezésre. A versenyen 12 iskola tanulói vettek részt. 

            A lányok nagyon szépen helyt álltak, és az egyik legszebb műhelymunkát mutatták be. Klaudia a kategóriájában az eredményes 7. helyet szerezte meg, Enikő és Sofi párosa pedig a 6. helyet szerezték meg.


            Gratulálunk!!!

             

            Mészáros Lajos

          • Választások az iskolatanácsba, szülői értekezletek

          • Tisztelt Szülők!

            Ezúton értesítjük Önöket, hogy 2023. 12. 07-én szülői értekezleteket és Iskolatanácstag választást is tartunk.

            Az Iskolatanács szülői tagjainak választása 16.30 órakor lesz az iskola ebédlőjében. Amennyiben határozatképes lesz az Iskolatanács tagjainak megválasztása, a szülői értekezletek a választások után kezdődnek. Amennyiben nem lesz meg a megfelelő létszám, a szülői értekezletek után tartjuk meg a választásokat.

            A jelöltek listája a következő módon áll össze:

            • alapul az előző szülői értekezletek során elkészült listát vesszük, mely az egyes osztályok osztálybizalmi szülők névsorát tartalmazza (Csicsó, Füss, Kolozsnéma). /Ezzel kapcsolatban kérjük azokat az osztálybizalmi szülőket, akik nem kívánnak felkerülni az Iskolatanács tagjainak választási listájára, h. ezt jelezzék az osztályfőnököknek legkésőbb 2023. 12. 07. délelőtt 10,00 óráig./
            • az osztálybizalmi szülőkön kívül is jelöltetheti magát bármelyik szülő vagy javasolhat más szülőt a listára szóban vagy írásban az iskola igazgatóságán legkésőbb 2023. 12. 07. délelőtt 10,00 óráig. A más szülő jelölése esetén fontos, hogy az illető egyetértsen a jelöléssel.

            A választásokkal kapcsolatos szlovák nyelvű szabályzat megtalálható a következő linken: 

            Tisztelettel Molnár Gábor, igazgató

          • Nyilas Misi Karácsonya 2023

          • Tisztelt Szülők! Kedves Gyerekek!

            Idén is bekapcsolódunk a Nyilas Misi Karácsonya elnevezésű adománygyűjtő akcióba. A szépen becsomagolt, nem lezárt cipősdobozokba tett ajándékokkal (játék, édesség, tanszer, tisztálkodószer, karácsonyi üdvözlőlap, mesekönyv) okozhatunk örömet a kárpátaljai gyerekeknek. A dobozokat az adományozni szándékozó tanulók leadhatják az osztályfőnököknek legkésőbb december 10-ig. Ne feledjük, jobb adni, mint kapni! Hála és köszönet a megajándékozott gyermekek nevében!

          • Deák Ferenc nyomában, Kehidakustányon

          • 2023.11.24.

            A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) Társulás – mint a Petőfi 200 program felvidéki lebonyolítója – arra kínált lehetőséget, hogy iskolánk részt vegyen az egynapos tanulmányi kiránduláson 2023. november 24-én Kehidakustányon.

            A kirándulás keretében tanulóink és a pedagógusok ingyenesen megtekinthettük a Deák Ferenc Emlékházat, majd a Petőfi-emlékévhez kapcsolódó kiállítást. Részt vehettünk a Petőfi személyéhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozáson is. Majd finom ebéddel vártak bennünket a Kehida Kapuja étteremben.

            Utazásunk is biztosított volt, köszönjük a bogyaréti Vik Tom-Vajlik Tamás busztársaságnak a biztonságos oda- és hazautazást is.

            Tartalmas nap volt, sok új élménnyel! Köszönjük a lehetőséget!!!

            Nagy Edit

             

          • Tudományok napja Gútán

          • 2023.11.22.

            Cseppek a tudomány tengeréből címmel szervezték meg november 22-én a tudományok napját Gútán, az Adamis Anna Művelődési Központban.

            Négy érdekes előadást néztünk meg. Az elsőt drónokról, amit Pál Károly adott elő. Majd egyet Telbisz Tamás előadásában, ami Észak-Amerikáról, pontosabban a Pueblo indiánokról szólt. A harmadik előadásunkat Pavelcze László tartotta, amely a katasztrófa utáni mentésekről szólt, főszerepben az idén februárban történt Törökországi földrengéssel. Az utolsó előadáson pedig, Juhos „Robosanyi" Sándor számolt be nekünk a magyarországon gyártott Volvo C202 Laplander terepjárókról, illetve arról, hogyan hozott létre egy múzeumot erről az autótípusról.

            Nagyon jól éreztük magunkat! Köszönjuk a lehetőséget!

            Libai Pál (VIII. osztály)

          • Asztalitenisz - bajnokság

          • 2023.11.16.​​​​​​

            Az idei évben a járási asztalitenisz-bajnokságot Szentpéteren rendezték meg 14 csapat részvételével. A versenybe 4 fős csapatokkal lehetett benevezni. A csapatok 4 csoportba lettek besorolva, és minden csoportból 2 iskola juthatott tovább. Mi a csoportunkból továbbjutottunk a legjobb 8 közé, de ott már nem sikerült nyernünk. Csapattagok: Balázs Levente, Egri Zoltán, Rovenszky Bálint, Komjáti Áron. Ügyesek voltatok fiúk, szívből gratulálunk!

            Győri Benedek Katalin

          • Kincskeresők Galántán!

          • 2023. 11. 16.

            November 16-án Antala Sofia és Csécs Enikő 9. osztályos tanulók részt vettek a Kincskeresők – regionális értékeket kutató diákok országos konferenciáján. A csicsói születésű Hites Kristóf bencés szerzetes, gimnáziumi tanár PÉLDAÉRTÉKŰ életét kutatták, majd mutatták meg a nagyérdemű zsűrinek. Munkájukért aranysávos minősítést kaptak tanítványaink. Gratulálunk nekik!    

            Nagy Edit

          • Könyvtárlátogatás

          • 2023.11.15.

            Iskolánk felső tagozatos tanulói különféle könyvtári foglalkozásokon vehettek részt a komáromi Szinnyei József Könyvtár munkatársai jóvoltából. A diákokkal 4 csoportban foglalkoztak, a foglalkozások párhuzamosan zajlottak, több helyszínen. Volt csapatépítő és önismereti játék, könyvtárismereti foglalozás, kincskeresés, irodalmi ismeretek elmélyítése játékos formában, rendhagyó zeneóra kvízekkel, különböző  nemzetek zenéivel. Minden helyszínen kiemelt figyelemmel, türelemmel fogadtak minket.

            Nagyszerű napot töltöttünk a könyvtárban, köszönjük szépen!

            /Fábik Mónika, Nagy Edit, Mészáros Lajos/

          • Kismegyer és Csilizke Gyermek néptáncegyüttes

          • 2023.11.10.

            A Gáspár Sámuel Társulás szervezésében megtekinthettünk egy nagyon színvonalas előadást a Kismegyer és Csilizke Gyermek néptáncegyüttes közreműködésével, akik jelenleg a legjobb magyar gyermek néptáncegyüttesek Szlovákiában. A fellépés után még egy fergeteges hangulatú táncházban is volt részünk. A rendezvényt a KULTMINOR (Kisebbségi Kultúrális Alap) támogatta. Köszönjük az élményt Mészáros Magdinak, az együttes vezetőjének, valamint a tehetséges tanítványainak!